Home » TV » 3D – her, der og allevegne
3D – her, der og allevegne

3D – her, der og allevegne

Share

Jeg er ved at være træt af at høre om 3D. Der er snart ikke den ting,
der ikke skal være i 3D, og det forventes af mig som forbruger, at jeg
næsten falder på halen af benovelse over at få 3D-funktionaliteten ind i
mit liv

Men 3D er ikke noget nyt, faktisk langtfra. Lige så længe der har eksisteret film og billeder, har folk også eksperimenteret med 3D, med forskellige grader af held.

Jeg husker selv fra min barndom, da dansk tv begyndte at sende film, om lørdagen naturligvis, i 3D. Der var ikke så mange af de film, og de krævede, at vi alle rendte ned til den lokale tv-forretning og købte 3D-briller. Brillerne var lavet af pap og med et stykke rødt cellofan over det ene øje og et blåt over det andet øje. Når vi så tog disse briller på, skulle filmen gerne på magisk vis næsten komme ud af tv’et og give os en helt unik oplevelse.

Jeg husker stadig skuffelsen, da jeg så monstret fra den grønne lagune. Filmen var i sort-hvid, vi havde lige præcist fået farve-tv i hjemmet på det tidspunkt, men der var røde og blå skygger i billedet. Det var så meningen, at brillerne skulle give illusionen af dybde i filmen. Men det var så dårligt lavet, at vi alle hurtigt smed brillerne ud og ikke så flere 3D-film. Heldigvis stoppede Danmarks Radio da også hurtigt med at sende disse film.

3D døde, næsten da

Derefter forsvandt 3D næsten ud af billedet, undskyld det dårlige ordspil. Ingen snakkede rigtig om 3D mere, og da computerspil begyndte at blive populære, var der heller ikke rigtig nogen, der, i første omgang, tænkte på 3D. Men snart kom der alligevel en form for 3D frem på computerskærmen, de såkaldte 3D-first person shooter-spil.

Men det var ikke 3D, som tv havde forsøgt med. I stedet var den verden, du gik rundt i, bygget op som en 3D-model, så du kunne gå rundt og se objekter fra flere vinkler. Den slags 3D eksisterede i rigtig mange år, og stadig var der ikke rigtig nogen, der snakkede om 3D.

Bevares, jeg så da 3D-film i en Muppet Show-biograf i Orlando, og jeg så også en form for 3D (dog kaldet for 4D) på Bakken. Igen nogle ret simple, og dårlige, briller, der skulle give illusionen om dybde i filmen, og så blev der brugt fysiske virkemidler som vand, luft og lignende, der skulle give illusionen af berøring. Men stadig – 3D var ikke noget, der var ret mange, der snakkede seriøst om.

Men for et par år siden ændrede tingene sig pludselig. James Cameron sendte filmen Avatar på gaden, en film, der var optaget med den nyeste og mest avancerede 3D-teknologi. Der var næppe mange, der ikke var inde og se filmen, og jeg må indrømme, at effekterne var imponerende gode.

Men det gav også blod på tanden til producenter af elektronik, og pludselig fik 3D en genkomst. De første 3D-tv’er kom på gaden, men de gamle dårlige papirbriller var byttet ud med dyre elektroniske vidundere, der
kostede en mindre formue, og som klart var bedre end de gamle papirbriller.

Men personligt var der flere ting, der undrede mig. Dels hvorfor alt dog skulle være 3D, når der stort set intet indhold til 3D-platformen var. Men det, der undrede mig mest af alt, var: Hvorfor dog overhovedet ønske sig at se film i 3D?

Jeg har set et par 3D-film, både i biografen og på flere rigtig gode og dyre 3D-tv, og jeg føler mig absolut ikke bedre underholdt, fordi filmen er i 3D. Faktisk så føler jeg mig nok nærmere irriteret, fordi jeg er nødt til at have de der tåbelige briller på. Jeg kan ikke lade være med at være bevidst om, at jeg har dem på, og derved forsvinder en del af min opmærksomhed fra selve filmen.

Jeg kan heller ikke lige invitere vennerne over for at se den nyeste 3D-film, ikke medmindre jeg vil investere tusinder af kroner i ekstra biller, og hvem gider dog det?

Men 3D fortsætter stormløbet frem. Nu er der kommet telefoner med 3D på skærmen, der er producenter, der har lavet 3D-tv’er, der ikke kræver briller (resultatet er kun marginalt godt), og der er kommet laptops frem med 3D på skærmen.

Personligt så tror jeg ikke, at 3D på tv, laptop eller mobilen bliver en markant del af deres fremtid, og jeg glæder mig til at kunne høre om andet end de nyeste 3D-dimser.

Hvad tror du? Vil det lykkes producenterne at vænne os til 3D, eller må producenterne selv vænne sig af med at producere alle de 3D-dimser vi bombarderes med i øjeblikket? Hvad synes du selv om at se 3D? Skriv din kommentar herunder.

[pt id=’2016979′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Lars Bennetzen chefredaktør”‘]

Lars Bennetzen, chefredaktør


TAGS
3D

DEL DENNE
Share

Seneste Tech test
Seneste konkurrencer

Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2019
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S