Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: 360Fly 4K: Skyd 360 graders video i knivskarp 4K

360Fly 4K optager din verden i 360 graders film og billeder, som du kan bevæge dig rundt i. Billedkvaliteten er god, og kameraet er nemt at bruge trods et stort udvalg af funktioner.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sommetider er det, som kameraet ikke ser, det der faktisk er det mest interessante. En skiløber, der laver et vildt stunt bag dig, en krodille, der dukker op af sumpen under dig, en luftballon oppe i skyen.
Med 360Fly 4K får du det hele med, for kameraet filmer hele vejen rundt, så du kan se alt omkring dig, oppe, nede og til siderne.

Solidt design

Kameraet er udformet som en lille kugle med et diskret mønster af små kanter, der ikke blot ser dekorativt ud, men også gør at kameraet kan stilles i forskellige vinkler. Det er solidt designet og vandtæt ned til 10 meter.

Kameraet kan fint stå af sig selv, og det er muligt at skrue det på et hvilket som helst kamerastativ eller en tripod.
Den eneste knap på kameraet sidder på siden, og den tjener også som en indikator, der ved at blinke i forskellige farver, viser hvilken tilstand kameraet er i.

Nem opsætning

Opsætningen er relativ nem, selvom den både kræver aktivering via Bluetooth og Wi-Fi.
Fordelen ved denne umiddel-bart lidt overflødige dobbelthandling er, at du selv får mulighed for at indstille kodeord for kameraets Wi-Fi-forbindelse. Så kan du nemmere logge på med forskellige enheder. Og når først opsætningen er gjort én gang, kører du udelukkende via denne forbindelse.

Et af de bedste 360-graders kameraer, vi har haft i hænderne. Men pas på batterilevetiden. Et af de bedste 360-graders kameraer, vi har haft i hænderne. Men pas på batterilevetiden.

Mange funktioner

Når du via din mobiltelefon har hul igennem til kameraet, får du adgang til alle indstillinger. Og dem er der faktisk en del af.
Udover muligheden for at optage i forskellige opløsninger og billedhastigheder (2880 x 2880 ved 24fps eller 30fps samt 1728 x 1728 ved 60 fps) kan man skyde timelapse-videoer med forskellige billedintervaller samt 16 MP stillbilleder med mulighed for burst på enten 3, 5 eller 8 billeder i sekundet. Dertil kommer standardbilledindstillinger som eksponering, kontrast, blænde og farvemætning.

Fremfor at bruge begge sensorer til 360 graders videoer kan du vælge blot at bruge den ene til vidvinkelbilleder på 178°, som skydes i QHD (2560 x 1440 p).

Kameraet har også indbygget gps, så placering, højde og hastighed gemmes med dine billeddata.
Optagelse kan aktiveres fra din smartphone med et tryk på kameraets knap, eller du kan vælge, at den starter automatisk ved lyd eller bevægelse. Det sidste fungerer fint, det kan dog betale sig at indstille på sensitiviteten, så den ikke sætter igang ved den mindste lyd eller bevægelse.

Fin billedkvalitet

Billedkvaliteten er ganske udmærket. Den er konsistent hele vejen igennem, og man ser ikke mærkelige sammenlapninger, pludselige skift i lysforhold eller andet, når du bevæger dig rundt i dine 360-graders billeder.

I kraft af den ekstreme vidvinkel vrider og bøjer billederne sig naturligvis i en voldsom grad, men det er nu engang bare sådan, det er.
Forsøger du at bevæge dig 360 grader rundt vertikalt, finder du dog hurtigt ud af, at teknologien har nogle begræsninger. Ligesom andre

360-graders kameraer, flipper 360Fly 4K nemlig bare billedet, når du når toppen af billedet.
Dine videoer gemmes i kameraet, hvor der er 64 GB lager, og de kan hurtigt hentes ned på mobilen. Du behøver ikke andet end din smartphone for at bevæge dig rundt i 360-graders billederne, men oplevelsen bliver større, hvis du bruger en Google Cardboard-brille. Du kan skifte mellem almindelig visning og Google Cardboard-visning direkte i appen.

Småt med batteritid

Ligesom med de fleste andre kameraer af denne størrelse, så er batterilevetiden ikke ligefrem imponerende.
Producenten lover op til 1,5 times videooptagelse på en opladning. Men forvent snarere det halve, i hvert fald ved optagelser i høj kvalitet.
Det er sådan set også acceptabelt.

Det største problem er blot, at det tager cirka 2,5 time at lade kameraet, og at der ikke er mulighed for at skifte batteri på det, så man kan have et reserve med i tasken. Kameraet har også tendens til at blive ret varmt, både når du optager og oplader.

[irp] 

Nøgletal

Pris: 5399 kroner

Opløsning: 2880 x 2880 pixel

Mikrofon: Dual omnidirectional

Tilslutninger: Wi-Fi [802.11b/g/n], Bluetooth 4.0

Sensorer: Accelerometer, e-compass, gps, gyroskop

Dimensioner: 61mm x 59,5mm

Vægt: 172 gram

[irp]