Home » Stationær computer » 30 ting du bør vide om Windows 7
30 ting du bør vide om Windows 7

30 ting du bør vide om Windows 7

Share

Alt om Data kigger bag overskrifterne og opdager de
hemmeligheder, skjulte teknologier og ikke-offentliggjorte egenskaber, som er
ved kernen af Microsofts længe ventede nye operativsystem.

Windows 7 har lavet overskrifter i et godt stykke tid efterhånden. Hvis du har læst et par af de artikler og anmeldelser om styresystemet, tror du måske, at du ved alt om, hvad det indeholder: nye egenskaber til berøringsfølsomme skærme, en opfrisket menulinje med større forhåndsvisningsikoner, Internet Explorer 8, nemmere netværksopsætning og så videre. Du har måske endda fået indtrykket, at Windows 7 ikke er så forskellig endda fra Vista. Den antagelse vil dog være fejlagtig.

I virkeligheden er Windows 7 pakket med nyudvikling. Kunne du tænke dig at være i stand til at defragmentere flere harddiske på samme tid eller lave en brugerkonto i en sandkasse til dine børn, så de ikke mere vil være i stand til at lave rod i dit operativsystem eller dine programmer? Hvad med at arbejde med – og endda boote fra – virtuelle harddiske (vhd) filer, at kunne kryptere usb-flashdrev for at beskytte data du bærer rundt på og værktøj til at finjustere din visning for at sikre, at du ser præcise farver og skarp, klar tekst? Windows 7 har alle disse egenskaber og en hel del mere.

[pt id=’2003005′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Det nye Action Center holder dig opdateret med pc-problemer.”‘]

Det nye Action Center holder dig opdateret med pc-problemer.

1 Hold din pc ren

Hvis du deler din pc med mindre erfarne computerbrugere, så kender du de problemer, der kan opstå, når de laver rod i dine indstillinger og uvidende installerer tvivlsom software. Windows 7 kan hjælpe dig med at undgå disse problemer. Slå Safeguard til på ungernes konto, og de kan logge på og spille som altid – men når de logger af, bliver ændringer, de har lavet, ført tilbage, filer, de har gemt, slettes og din harddisk går tilbage til sin originale tilstand.

2 Begræns andre brugere

Hvis Safeguard ikke nok, så prøv AppLocker. Den giver dig endnu mere kontrol ved at begrænse brugere til kun de programmer, du specificerer. Den kan automatisk lave regler for dine installerede programmer, og andre regler kan tilføjes på sekunder.

3 Action Center

Windows 7 erstatter sikkerhedscentret med det mere generelle Action Center, som advarer dig om pc-vedligehold og backup-spørgsmål såvel som potentielle sikkerhedsproblemer. Det har en tendens til at brokke sig, hvis sikkerhedsindstillingerne ikke lever op til forventningerne, men i det mindste er her en effektiv løsning.

[pt id=’2003006′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Windows 7 tilbyder mange muligheder til at hjælpe med at reducere antallet af brugerkontokontroladvarslerne.”‘]

Windows 7 tilbyder mange muligheder til at hjælpe med at reducere antallet af brugerkontokontroladvarslerne.

Hvis du regelmæssigt ser beskeder, der fortæller dig, at du har slået Windows firewall fra, for eksempel, så kan du vælge at slå kun disse fra men stadig beholde de mere brugbare advarsler.

4 Nedton brugerkontokontrollen

Brugerkontokontrollen irriterede mange Windows Vista-brugere med dens konstante advarsler om at ‘Windows skal bruge din tilladelse for at fortsætte’. Windows 7 forbedrer situationen ved at vise færre advarsler og give mulighed for flere brugerkontokontrolindstillinger. Fortæl systemet, at der ikke skal gives alarm, når du ændrer Windows-indstillinger, og du kan bruge kontrolpanelet uden at se de irriterende beskeder. Advarsler vil kun dukke op hvis et program (og altså ikke du) prøver at udføre en lignende handling.

5 BitLocker til at tage med

Kryptering er nu ikke bare for harddiske: Windows 7-versionen af BitLocker kan også beskytte flytbare (og nemme at tabe) enheder såsom usb-flashdrev. Højreklik på enheden i stifinder, vælg ‘Start BitLocker’ og skriv og bekræft så et kodeord for at beskytte dine data fra nysgerrige øjne.

6 ‘Kør som’ vender tilbage

Højreklik på at program i Windows XP og du vil se en ‘Kør som..’ mulighed, som tillader dig at køre et program som en anden bruger. Dette er meget bekvemt, hvis du gerne vil køre et program, der kræver andre rettigheder end din nuværende konto. Muligheden forsvandt i Vista, men Microsoft har givet sig: hold [skift] nede mens du højreklikker på en genvej og du vil se at ‘Kør som..’ er vendt tilbage.

[pt id=’2003007′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Windows 7 lægger meget problemløsningsværktøj i èn folder.”‘]

Windows 7 lægger meget problemløsningsværktøj i èn folder.

7 Find og løs problemerne

Windows har altid haft rigeligt med problemløsningsværktøj, men det er blevet spredt ud på mange forskellige steder. Windows 7 bringer orden til denne situation ved at placere alt det vigtigste problemløsningsværktøj i det lille nye Find and Fix Problems program, som du finder i kontrolpanelet. Det ordner almindelige problemer, kontrollerer for ukorrekte indstillinger, rydder op på din pc med mere. Udviklere kan også skabe yderligere problemløsningsværktøj. Du kan læse mere om dette på siden Within Windows (www.tinyurl.com/bx9ujf).

8 The Problem Steps Recorder

Som en kyndig pc-bruger har du sikkert prøvet at være tilkaldt for at løse problemer på dine venners computere. Det kan være vanskeligt, hvis de har svært ved at beskrive, hvad der sker. Windows 7 har et praktisk værktøj til at løse dette problem.Hvis et program opfører sig forkert i Windows 7, er det eneste, den forvirrede pc-bruger behøver gøre, at starte the Problem Step Recorder, klikke ‘Record’ og arbejde sig gennem hvad end det er for en opgave, de prøver at fuldføre. Hvert klik og tastetryk de laver vil bliver optaget, pakket med skærmdump og gemt i en enkelt zippet mthml-fil, parat til at blive sent til dig. Det er et simpelt værktøj, som kommer til at spare mange mennesker mange timer.

9 Udvidet systemgendannelsesfunktionalitet

Systemgendannelse har altid været et meget praktisk værktøj til løse problemer med, og Windows 7 udvider det på et par brugbare måder.Et enkelt klik vil nu fortælle dig præcis hvilke programmer og drivere, der vil blive gendannet og slettet, hvis du vælger et specifikt gendannelsespunkt, og der er nu en brugergrænseflade, der lader dig stille størrelsen på mængden af disk plads, der må bruges til systemgendannelse. Du kan også bestemme dig til ikke at lave sikkerhedskopi af Windows-indstillingerne. Dette betyder, at kun filer vil blive gemt til gendannelse, så du kan klemme flere gendannelsespunkter ind på den eksisterende diskplads.

10 Find flaskehalse

Hvis din Windows 7 pc opfører sig sløvt, kan den nye og forbedrede ressourceovervågning hjælpe dig med at rede tingene ud. Den er som en mere kraftfuld version af joblisten, der ikke bare viser dig hvilke processer, der kører på din pc, men også afslører hvordan de bruger din cpu, ram, harddisk og dit netværk. Et par klik kan vise dig hvem de største ressourcesvin egentlig er.

11 Gør-det-selv systemdiske

Windows 7 inkluderer en ny mulighed for at brænde en opstartssystemreparationsdisk. Hvis din pc ikke vil starte, smider du reparationsdisken i, og den vil gøre sit bedste for at gendanne normal kørsel. Der er ikke nogen ny teknologi involveret – det er bare en cd-version af opstartsreparationsværktøjet på din Windows Vista-disk – men denne funktionalitet vil blive nyttig for folk, som aldrig får en fuld Windows 7-dvd. Det er også sikrere at bære rundt på en af disse sammen med din bærbare pc, snarere end at risikere at skade eller miste din originale Windows-skive.

[pt id=’2003008′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Lav systemreparationsdiske spækket med værktøj designet til at få en stædig uopstartelig pc op at køre igen.”‘]

Lav systemreparationsdiske spækket med værktøj designet til at få en stædig uopstartelig pc op at køre igen.

12 Hurtigere Internet Explorer opstart

Visse tunge Internet Explorer-tilføjelser kan være lang tid om at starte. Internet Explorer 8 kan hjælpe dig med at finde de værste syndere. Klik ‘Funktioner | Administrer tilføjelsesprogrammer’, kig på Load Time-kolonnen, og du vil øjeblikkelig se hvilke udvidelser, der bremser din netoplevelse.

13 Samtidige diskdefragmenteringer

Har du nogen sinde tænkt over, hvorfor du ikke kan defragmentere begge dine harddiske på samme tid? Der er ingen grund til ikke at kunne gøre det – og nu, i Windows 7, kan du gøre det gennem kommandolinjedefragmenterings-værktøjet. Andre nye parametre kører defragmenteringen med en højere prioritet og giver jævnlige forløbsrapporter. Skriv ‘defrag /?’ i et kommandolinjevindue for at lære mere.

14 Robocopy i flere tråde

Kommandolinjeprogrammet Robocopy har også nye optimeringsmuligheder, inklusive en ‘/MT’-parameter som kan forbedre præstationen ved at udføre multitrådet kopiering (du kan specificere op til 128 tråde). Skriv ‘robocopy /?’ i kommandolinjen for at få alle detaljerne. Nye Robocopy-brugere bør dog være opmærksomme på, at der er en enorm mængde af parametre at undersøge.

15 Søgeforbindelser

Windows 7 tilføjer understøttelse af søgeforbindelser. Disse er små konfigurationsfiler, som udvider Windows’ søgeværktøj til at inkludere online ressourcer. For at tilføje Flickr-understøttelse, for eksempel, besøg www.istartedsomething.com/flickrsearch for at hente og åbne forbindelsen. Dette vil tilføje en Flickr-søgemulighed til din søgefolder, og du vil være i stand til at lede på denne side fra stifinder.

[pt id=’2003009′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Søg på online sider som Flickr og se resultatet fra Windows 7s stifinder.”‘]

Søg på online sider som Flickr og se resultatet fra Windows 7s stifinder.

16 Skift mellem skriveborde på enheder

Windows 7 introducerer endelig en standardmåde til at flytte visningen af dit skrivebord mellem forskellige skærme, eller fra en skærm til en projektor. Bare tryk [Windows]+[p] og vælg den visning du har brug for.

17 Sæt tidszoner via script

Systemadministratorer vil påskønne det nye Windows 7 kommandolinjeprogram tzutil.exe, som tillader dem at sætte en pc’s tidszone fra et script (‘tzutil /s “gmt standard time”‘, for eksempel). Som altid, skriv ‘tzutil /?’ i kommandolinjen for at se flere detaljer på hvordan det helt præcis fungerer.

18 Lav og mount vhd-filer

Microsofts Virtual PC gemmer harddiske til dens virtuelle maskiner i vhd-filer. Windows 7 tillader endelig at du mounter disse, så de er frit tilgængelige fra værts-systemet (kør ‘diskmgmt.msc’ og klik ‘Action | Attach VHD’).Du kan også lave dit eget virtuelle drev. Det vil virke helt som et hvilket som helst andet drev – men det er i virkeligheden bare en vhd-fil. Afkobl det og drevet vil forsvinde uden at efterlade spor af at det nogensinde har været der.Allerbedst, i Windows 7 Enterprise og Ultimate kan du endda boote fra en vhd-fil, så du kan installere og afprøve andre operativsystemer uden at partitionere dine harddisk.

[pt id=’2003010′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Nye egenskaber og en smart brugergrænseflade forandrer Paint til et værktøj du rent faktisk kunne overveje at bruge.”‘]

Nye egenskaber og en smart brugergrænseflade forandrer Paint til et værktøj du rent faktisk kunne overveje at bruge.

19 Nye egenskaber til gamle tilføjelsesprogrammer

Windows 7 er der, hvor Paint og WordPad endelig får en tiltrængt ansigtsløftning. Paint giver nu nem adgang til pensler som ‘olie’, ‘kridt’ og ‘blyant’. WordPad har fået tilføjet en zoom-funktion og også hjælp til at gemme dokumenter i Office 2007 ‘docx’ og OpenDocument ‘.odt’-formaterne. Begge bruger en Office 2007-agtig bånd-brugergrænseflade.Den nok bedste tilføjelse dukker op i Windows-lommeregneren. Matematik-entusiaster vil nyde de kraftfulde nye statistik- og programmørtilstande, mens alle andre vil få fornøjelse af de nye muligheder i standardvisningen. Disse giver nem enhedsoversættelse (længde, vægt, volumen og så videre), dato-beregninger (hvor mange dage mellem disse to datoer?) og skabeloner til at hjælpe dig med at beregne lånerenter, bilens brændstofforbrug og andre besværlige ting.

20 Brænd iso-filer

Det har taget Microsoft meget lang tid, men Windows 7 giver endelig en direkte måde at brænde iso-filer til cd’er og dvd’er. Bare dobbeltklik på iso-filen, vælg din dvd-brænder og klik ‘Brænd’ og din disk vil være skabt.

21 Indstil din skærm rigtigt

Du har lige åbnet dine nyeste digitale billeder, men kontrasten ser ikke helt rigtig ud. Det er nemt lige at ordne med en grafikeditor, men er du sikker på, at problemet ligger i dit billede? Kan det måske i snarere være skærmindstillingen, der driller?Windows 7 kan hjælpe dig med at finde ud af disse ting med den nye Display Colour Calibration Wizard. Den er nem at følge, og på bare få skridt vil lysstyrke, kontrast og farveindstillinger være sat rigtigt.

22 Tydeligere tekst

At indstille din skærm rigtigt er en god start, men selv da står tekst ofte ikke så skarpt som det kunne. Derfor inkluderer Windows 7 også ClearType Tuner. Det er en simpel guide, der viser tekst-eksempler med forskellige ClearType-indstillinger. Efter at have valgt det eksempel, du synes ser bedst ud, bliver ClearType rekonfigureret med de værdier, du har valgt og får din tekst til at se ud, lige som du vil have det.

23 Zoom

Det nye forstørrelsesglas i Windows 7 giver en meget simpel måde at kigge nærmere på en hvilken som helst del af skærmen. Det følger nu dit Windows-fokus, så når du trykker [tabulator] for at flytte rundt i en dialogboks, vil forstørrelsesglasset automatisk flytte til det rigtige område. Du kan også definere en forstørrelsesfaktor på mellem 2 og 16x for ekstrem forstørrelse.

24 Sticky Notes

Windows Vista inkluderede Sticky Notes-programmet fra tablet-pc’er, en nyttig måde at lave hurtige notater på dit skrivebord på. Det havde dog brug for et skriveredskab, så det er godt at se, at Windows 7 har opdateret det lille program til også at supportere keyboard, Du kan lave en note med et klik, skrive hvad end du vil huske, og det vil automatisk blive gemt til fremtidig brug.

25 Hurtigstartsmenulinje

Den mest synlige brugergrænsefladeændring er den nye menulinje, som nu virker som en forbedret hurtigstartsmenulinje. Du kan påhæfte ikoner til menulinjen for at få en hurtig måde at starte programmer på. De samme ikoner bruges til at tilgå kørende instanser af programmerne.Menulinjen kan nogle interessante nye trick. Hvis du kører en instans af notesblok og vil starte en til, så er der ingen grund til at gå tilbage til startmenuen. Bare hold [skift] nede, klik på programmets ikon og Windows 7 vil starte en ny instans til dig.

26 Skift mellem forskellige skrivebordsbaggrunde

Windows 7 inkluderer så mange nye skrivebordsbaggrunde, at det kan være svært at vælge, hvilken du bedst kan lide. Og hvad så? Du er nu i stand til at vælge flere billeder og få Windows til at skifte mellem dem og derved lave en omskiftelig skrivebordsbaggrund. Det er endda muligt at have et Windows-tema, der trækker sin baggrund fra et RSS-feed (www.tinyurl.com/b9ha9w). Dette kan bruges til at vise de seneste nyheder på din skrivebordsbaggrund (www.tinyurl.com/bwvcs6). Denne egenskab er dog ikke fuldt implementeret i beta, og vi er ikke sikre på om det kommer med i den endelige udgivelse.

[pt id=’2003011′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Nyd forskellige skrivebordsbaggrunde hver dag med den nye mulighed for automatisk skiftende baggrundsbilleder.”‘]

Nyd forskellige skrivebordsbaggrunde hver dag med den nye mulighed for automatisk skiftende baggrundsbilleder.

27 Højreklik alt

En nem måde at nå de skjulte dybder i Windows 7 på, er at højreklikke på alle ikoner og valgmuligheder.Til at begynde med, højreklik på et tomt område på dit skrivebord og du finder et menupunkt til at stille skærmopløsningen. Der er ikke brug for at gå igennem skærmindstillingerne, som du skulle i tidligere versioner af Windows.Prøv som det næste at højreklikke på stifinderikonet på menulinjen for nem adgang til almindelige systemfoldere, inklusive dokumenter, billeder, Windowsfolderne med mere. Alternativt kan du højreklikke på Internet Explorer-skrivebordsikonet, og du vil se en liste af de sidste sider, du besøgte.Hvis du ikke har tænkt dig at bruge Internet Explorer og ikke vil have dets ikon liggende, højreklik på det og vælg ‘Unpin this from the taskbar’.

28 Tilpas nedlukningsknappen

Endelig skal man ikke mere gætte hvad nedlukningsknappen gør – ‘Luk computeren’-knappen er utvetydig. Men hvis du ikke vil have, at den lukker ned, kan du nemt ændre standardhandlingen til Skift bruger, Log af, Lås, Genstart eller Slumre.

29 Slå sidepanelet fra

Næsten enhver rapport om Windows 7 vil fortælle dig, at Microsoft har slået sidepanelet ihjel, men det passer ikke. Sidepanelet har ikke mere en synlig brugergrænseflade, men den starter stadig, når din pc starter, og den bruger nogle systemressourcer (men dog mindre end før) selvom du ikke bruger gadgets. Du kan selv slå den fra via msconfig.exe eller manuelt ved at slette ‘sidebar.exe’ fra registreringsdatabasenøglen HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionRun’.

30 Nye genveje

Windows 7 introducerer flere nyttige keyboardgenveje

[Windows]+[pil op] Maksimer det aktive vindue

[Windows]+[pil ned] Minimer det aktive vindue

[Windows]+[venstre pil][Windows]+[højre pil] Flyt det aktive vindue til henholdsvis venstre eller højre side af skærmen

[Windows]+[g] Bring gadgets til forgrunden

[Windows]+[home] Minimer eller gendan alting undtagen det aktive vindue

Hold [F5] nede [F5] genopfrisker stadig skrivebordet, men hold tasten nede og Windows vil automatisk arrangere dine skrivebordsikoner.

[pt id=’2003012′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Windows 7 er spækket med nye behageligheder som denne hurtige højrekliksmulighed til at ændre din skærmindstilling.”‘]

Windows 7 er spækket med nye behageligheder som denne hurtige højrekliksmulighed til at ændre din skærmindstilling.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Fakta

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Fakta

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Inde i Windows 7

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Lad dig underholde

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
Guide

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S