Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

7 stærke råd før du køber tablet

På butikshylden ser de mange forskellige tablets ret ens ud, men i praksis er der store forskelle. Følg vores gode råd, og kom hjem med den rigtige model.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Styresystemet handler også om pris

En tablet var engang en iPad. I dag er der andre tablets at vælge imellem. Langt de fleste alternativer er Android-baserede, mens deciderede Windows-tablets er blevet en sjælden vare.

IPad’ens iOS-system er særdeles brugervenligt, men app-markedet for Android-tablets er ligeså vildtvoksende, og en sådan tablet er ofte et billigere alternativ med stort set samme funktionalitet. Nogle producenter af Android-tablets lægger et ekstra, tykt ”lag” af apps og funktionalitet oven på Android.

Læs også: Stortest af tablets: Mere power og bedre lyd

Det giver sjældent det helt store plus og kan i nogle tilfælde ligefrem gøre tabletten langsommere og mere uoverskuelig.

2 Høj opløsning god til film

De fleste 10”-tablets har en skærmopløsning mellem 1920 x 1080 og 2560 x 1600 pixel. En højere opløsning giver ikke altid mindre ikoner, som du kan opleve det på en bærbar computer, men altid et langt mere detaljeret billede, hvilket du især har glæde af, når du ser film eller redigerer billeder. Højere opløsning er dog ingen garanti for flotte farver og andre billedkvaliteter. Her er prisen en bedre indikator.

[irp]

3 Vælg tilstrækkelig hukommelse

Du kan i mange tablets udvide hukommelsen med et SD-kort eller lignende. Men det er ikke alle typer data, der kan lagres her, så det er vigtigt at købe en tablet, som har den kapacitet, du har behov for. De fleste af os vil kunne klare sig med 32 GB hukommelse, men 64 GB er at foretrække. Endnu højere kapacitet er dyrt.

4 Tabletten som pc

En moderne tablet har så mange kræfter, at den på nogle punkter kan erstatte eller supplere en bærbar pc. Og alle tablets kan tilsluttes et eksternt tastatur. Men tastaturet er sjældent behageligt nok til flere timers arbejde.

Du lagrer heller ikke filer på samme måde som på en pc, og du har ikke et ”skrivebord” eller mapper som i Windows. De fleste foretrækker derfor udelukkende at benytte en tablet til underholdning.

5 Vejret er ikke altid godt

De fleste af os bruger udelukkende tabletten hjemme, hvorfor den ikke behøver at være vejrbestandig. Alligevel kan den ryge med ud i haven eller blive udsat for et skvæt cola. Så gå efter en model, som kan tåle vandstænk.

Hvis du fast har tabletten med på pendlerturen (eller ferien), skal du vælge en tablet, der er bygget til at være hårdfør (dyr løsning) eller finde et cover, der yder den ønskede beskyttelse (billig løsning).

[irp]

6 Oplevelsen i hænderne

Der er ikke stor forskel på dimensioner og vægt, når vi taler tablets i 10”-format. Men de kan opleves alligevel vidt forskellige, når du har dem i hænderne. Den tablet, som ser mest lækker ud, kan måske være ret svær at holde fast på – den glider nemt i hænderne.

Med andre ord: Hvis du er usikker på, om den ønskede tablet giver dig den rette fornemmelse, så se, om du ikke kan finde en butik for at få nærkontakt.

7 På nettet overalt

Med din smartphone kan du ikke blot gå på nettet og ringe hjemmefra. Det kan du også på farten, og det skyldes selvfølgelig, at telefonen er koblet på det mobile netværk.

Mange tablets kan også forsynes med et simkort og komme i forbindelse med omverdenen, selvom der ikke er adgang til et Wi-Fi-net. Det er den mest fleksible løsning. Men du kan selvfølgelig vælge at sætte din smartphone op til internetdeling, og så kan du få enhver tablet på internet.