Home » Forskning » Danmark først i verden med ny digital scannerteknologi
Danmark først i verden med ny digital scannerteknologi

Danmark først i verden med ny digital scannerteknologi

Share

Bispebjerg Hospital og Frederiksberg Hospital har som de første i verden taget en ny type digital PET/CT-scanner i brug. Fordelene er både kortere undersøgelsestid, redu-ceret stråling og bedre billedresultater

Klinisk Fysiologisk/Nuklearmedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital og Frederiksberg Hospital under Region Hovedstaden har netop fået installeret en helt ny generation af PET/CT-scannere fra den amerikanske koncerngigant General Electric Company. I forvejen er Danmark blandt verdens førende inden for scanningsundersøgelser, idet dansk sundhedsvæsen har flere scannere til rådighed i forhold til indbyggertal end de fleste andre lande.

Det skyldes bl.a. de lovindførte kræftpakker, der har skærpet kravene til behandlingsstederne, men også øget bevillinger fra både private og offentlige fonde til udstyr og personale på de respektive specialafdelinger. Og en af de nye scannere er helt unik.

”Der står en prototype i Uppsala og en på Stanford,” fortæller ledende overlæge på Bispebjerg Hospital Lars Friberg, ”men vi har erhvervet den første frigivne og CE-godkendte model.” Det er dog heller ikke nogen helt billig erhvervelse. For mens listeprisen for en traditionel PET/CT-scanner ligger på ca. 12 mio. kroner hedder anskaffelsesprisen for den nye digitale topmodel 21 mio. kroner.

Se også:  Nu satser Danmark for alvor på health tech
Booting og bootstrapping over for ny digital teknologi

Allerede i 1970’erne var Lars Friberg med til at lave de første hjernescanninger på Bispebjerg Hospital. Det foregik med hjælp fra en kolos af en computer, hvor du indlæste programmer på lange papirstrimler kaldet ”bootstraps”, fordi enden lignede stroppen bag på et støvleskaft.

”Når vi i dag ”booter” en computer, kommer ordet altså fra de gamle papirstrimler, der fulgte i hælene på hulkortene,” fortæller han og tilføjer, at Bispebjerg også var blandt de første herhjemme, der gik over til computerdisketter de såkaldte ”floppy discs”.

I dag er teknikken noget mere avanceret. Den nye digitale PET/CT-scanner er 6 m lang og vejer flere ton. Patienten ligger på et køreleje, der i små ryk med to minutters mellemrum bevæger sig gennem en kort tunnel, hvor selve scanningbillederne optegnes. Personalet dirigerer funktionerne fra et touchpanel på forsiden af tunnelen, hvor de vigtigste indstillinger også kan aflæses på et blåt digitaldisplay.

Det virkeligt spændende er dog at finde i scannerens detektordel, der betegnes ”LightBurst Digital Detector” og med en bestykning på 20.000 enkelte lutetium-baserede detektorkrystaller registrerer gammaudsendelserne fra de sporstoffer, som patienterne forinden har fået indgivet. Digitaliseringen starter med andre ord umiddelbart efter kilden og sikrer derved det bedst tænkelige signal/støjforhold.

Se også:  Vær live-opdateret på Corona-situationen i hele verden

Det digitale detektorhoved i Discovery-scanneren består af 20.000 enkelte lutetium-baserede
detektorkrystaller og registrerer gammaudsendelserne fra de sporstoffer, som patienterne forinden har fået indgivet. De blå og røde slanger fører kølevand, og i en hvid kasse nederst er en affugter i tilfælde af kondens.

Gammadetektorerne er desuden i stand til at registrere meget hurtige forløb, hvilket er en klar fordel ved brug af sporstoffer med kort henfaldstid i forbindelse med eksempelvis blodgennemstrømning i hjertet. ”Det tager jo ikke mange hjerteslag at pumpe sporstoffet ud igen, og den korte tidsperiode skal udnyttes så optimalt som muligt,” forklarer Lars Friberg.

Til gengæld skal detektorkrystallerne også helst arbejde ved en konstant temperatur på højst 17 grader, og derfor går der fra et separat teknikerrum adskillige slanger med kølevand frem til detektorhovedet. Kølevandet har desuden den funktion at holde temperaturen stabil inden for få grader.

Synker omgivelsernes temperatur under en vis grænse, kan der opstå kondens, og scanneren er derfor også tilsluttet en stor elektrisk affugter.
Alle afdelingens scannere såvel som de tilknyttede computere, der er rackcomputere specielt fremstillet til opgaven, strømforsynes fra et helt separat rum udstyret med både forbrugsaflæsning og natte-mode.

Et lille rundt kamera i ”benenden” af kørelejet følger patientens åndedræt og synkroniserer scanningen med brystkassens bevægelser.

TAGS
robotter
sundhed
sygehus
Videnskab

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S