Home » Andet » Klumme: Sesam, luk dig op
Klumme: Sesam, luk dig op

Klumme: Sesam, luk dig op

Share

Det kinesiske firma Alibaba er et foretagende, der har tænkt sig indtage det europæiske marked for nethandel. Ma og hans folk vil også til Danmark: I løbet af fem-ti år vil man åbne en afdeling her

Kender du historien om Ali Baba og de fyrretyve røvere?

Den stammer fra 1001 Nats Eventyr, og den handler om den fattige brændehugger Ali Baba, der en dag opdager, at en flok røvere gemmer deres tyvekoster i en hule bag en stendør. Denne stendør åbner sig, når røverne siger ”Sesam, luk dig op”. Ali Baba ser sit snit til at gå ind i hulen og hente guldstykker. Han er ikke grådig; han tager blot så meget, at han kan købe mad og hjælpe andre. Flink fyr, åbenbart.

Alibaba og aAlimama

Så vidt eventyret. Kender du også kineseren Jack Ma? Han grundlagde i 1999 firmaet Alibaba, der i dag er verdens største nethandel, hvis man måler ud fra værdien af de varer, der bliver handlet. Større end Amazon.

Hvis du – som jeg – har undret dig over, hvorfra forbindelsen til Ali Baba og de fyrretyve røvere stammer, har Jack Ma en indlysende forklaring: Han gik engang ind i en kaffebar i Malaysia og spurgte servitricen, om hun kendte noget til Ali Baba, hvortil hun svarede ”Ja da: Sesam, luk dig op”. Derefter gik Jack Ma ud på gaden og gentog øvelsen overfor de første 30 personer, han mødte. De var fra Indien, Tyskland, Japan og Kina, og ifølge Ma svarede de alle som med én mund ”Sesam, luk dig op.”

Se også:  Manglende it-kompetencer er blevet en reel samfundstrussel

Som Ma selv udtrykker det: ”Ali Baba er en venlig, kvik forretningsmand. Han hjalp sine medmennesker.” Og hermed var hans firma blevet døbt. For en sikkerheds skyld har Jack Ma også registreret navnet Alimama – ”for det tilfældes skyld, at der er nogle, som vil giftes med os.”

Snart i Danmark

Firmaet Alibaba (der staves en anelse anderledes end figuren Ali Baba) er et foretagende, der har tænkt sig indtage det europæiske marked for nethandel. Ma og hans folk vil også til Danmark: I løbet af fem-ti år vil man åbne en afdeling her.

Alibaba bygger på solide kinesiske værdier: De knap 50.000 ansatte arbejder hårdt og formodes at underlægge sig fællesskabet med ubrydelig loyalitet. Deres gennemsnitsalder er 30 år.

Se også:  Manglende it-kompetencer er blevet en reel samfundstrussel
Vi må have en avis

Alibaba er en svimlende succes, og Jack Ma regnes for at være den rigeste mand i Kina. Men der har også været knaster undervejs. Således udløste det nogle hævede øjenbryn, da Alibaba i 2016 købte Hongkong-avisen South China Morning Post. Alibaba forsikrer, at avisens redaktionelle uafhængighed bliver bevaret, men nogle frygter, at Alibaba vil bruge avisen til at indynde sig hos kommunistpartiet. Andre problemer knytter sig til omfattende beskyldninger om handel med kopiprodukter, og der har sågar været påstande om salg af uran til Iran.

Men herregud: Hvad betyder en pølse i slagtetiden? Det går jo forrygende. Og så spiller det vel heller ikke nogen større rolle, at eventyret om Ali Baba faktisk ikke var med i nogen af de originale arabiske manuskripter til 1001 Nat. Det kom først med i Antoine Gallands franske oversættelse fra 1700-årene.


TAGS
it
klumme

DEL DENNE
Share

Seneste Tech test
Seneste konkurrencer

Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2019
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S