Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Grammofonernes Stradivarius bygges i Danmark

Denne pladespiller er et mekanisk vidunder – en af de allerbedste i verden. Og så bliver den faktisk bygget i en baggård på Frederiksberg i København.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Pladespilleren er tilbage for fuld musik, og det er ikke kun de helt billige af slagsen. Grammofoner til flere hundrede tusinde kroner går på verdensplan som varmt brød med hovedrige hi-fi-nørder som publikum. En af verdens bedste pladespillere hedder Omegapoint 5 og bliver faktisk bygget i beskedne lokaler i en baggård på Frederiksberg i København.

Formler og principper er udviklet af pladespillerguruen Tom Fletcher. Og når han tegner, så er produktet at sammenligne med en Stradivarius, en Ferrari eller måske en af de dyreste biler fra Aston Martin – Fletcher er fra Nottingham i England.

Mekanikken gør forskellen

En pladespiller skal såmænd blot kunne dreje LP-pladen rundt med 33 1/3 omgang i minuttet, og tonearmen skal holde pickuppen i rillen med det rigtige nåletryk. Hvor svært kan det være? Faktisk er det ret vanskeligt, hvis det skal gøres på den rigtige måde.

Pladespilleren skal omsætte mekanisk energi til en elektrisk impuls, der rummer informationen om musikken på pladen. Den lille diamant på spidsen af pickuppen bevæger sig i pladerillen, og de små udsving skal omsættes til elektrisk energi. Disse udsving er så svage, at de skal forstærkes omkring 100 gange mere end et signal fra for eksempel en cd-afspiller. Derfor er signalet ekstremt følsomt over for resonanser, som kan sløre lydgengivelsen.

Tonearmen består af kulstofrør, der er sat sammen på en speciel facon, som skal sikre bedre lyd.

Netop eliminering af resonanser er hele omdrejningspunktet i Omegapoint og den medfølgende tonearm af mærket Zero. Først og fremmest er plinten – den trækonstruktion pladetallerken og lejet hviler i – konstrueret som en halvmåne. Dette er gjort for at minimere resonanser.

Var den rund eller firkantet ville resonanserne kunne sprede sig ens i alle retninger og nærmest forstærke sig selv. Samtidig er plinten lavet af en let og stiv træsort (som er hemmelig), der er særlig velegnet til formålet. Selv overfladebehandlingen er vigtig, mener konstruktøren. Overfladen har fået voks, ikke lak!

Spiller de næste 100 år

Pladetallerkenen er 10,5 kilo tungt og kører i et leje af bronze og fosfor, og den kan i princippet køre de næste 100 år, så længe du husker at give lejet lidt olie hvert tiende år. Man skulle tro, at så tung en tallerken kræver en kraftig motor, men her benyttes en elmotor, som kun akkurat kan holde den kørende.

Pointen er, at motoren, som selv skaber vibrationer, kan påvirke lydgengivelsen i negativ retning, og jo kraftigere motoren er, des mere vil den vibrere. Motoren er derfor helt adskilt fra pladetallerkenen og trækker denne via en specialudviklet rem af blandt andet silikone, som også undertrykker resonanser. Resultatet er en pladetallerken, der kører helt præcist og helt uden de mikroskopiske ”ryk”, de fleste andre pladespillere lider under.

Bag pladetallerkenen kan du skimte motoren, der trækker den 10,5 kilo tunge tallerken rundt med en silikonerem.

Det er ikke engang en tænd/sluk-knap, for knapperne kan også påvirke lyden. Skub lidt til tallerkenen, og den snurrer op i fart. Igen er det for lydens skyld, at man har sparet knappen. Omegapoint 5 er et studie i resonansafkobling og i, hvordan man får omsat den mekaniske energi fra pickuppen, uden at støj og resonanser fra omgivelser og pladespilleren selv påvirker aftastningen.

Tonearmen er udført efter de samme principper og hænger nærmest uden brug af lejer, der kan påvirke afspilningen. Igen er materialerne ud fra ønsket om at eliminere mekanisk energi og resonanser. Ser man på mange andre tonearme i prisklassen, vil de have en masse ”tingeltangel” og lejer, der er spændt op omkring konstruktionen. Disse vil ifølge Tom Fletcher også give resonanser og er derfor helt fjernet i Zero-armen.

Handler kun om musik

Omegapoint handler om musik. Den er bygget ud fra ønsket om at gengive musikken bedst muligt og på musikkens præmisser. Og fra første strofe kan du mærke, at der er en energi og ikke mindst dynamik i musikken, som du næppe nogensinde har hørt. Indsatsen for at fjerne resonanser betyder, at det kun er musikken der spilles.

Man taler om, at baggrunden er helt ”sort”. Som på et godt tv, hvis evne til at vise sort som knaldsort betyder, at alle farver er flotte. Alt det, der ikke er i pladerillen, er fjernet, så kun musikken står frem. Du føler næsten musikken spilles langsommere. Det gør den ikke – du har bare mere overskud til at høre, hvad der spilles, da musikken gengives med et kæmpe overskud. Det er som at have 600 heste til rådighed i en bil, der sjældent kører over 33,3 km/t.

Prisen er 35.000 kroner for pladespilleren og 18.000 kroner for tonearmen – uden pickup – og det er rigtig mange penge. Men i denne verden af hyperbegejstrede hi-fi-entusiaster jubler man over, at Omegapoint 5 udklasser pladespillere, som er to til tre gange dyrere. Det er da meget godt gået af et produkt, der bliver samlet på bestilling i lille Danmark!