Grammofonernes Stradivarius bygges i Danmark

Grammofonernes Stradivarius bygges i Danmark

Share

Denne pladespiller er et mekanisk vidunder – en af de allerbedste i verden. Og så bliver den faktisk bygget i en baggård på Frederiksberg i København.

Pladespilleren er tilbage for fuld musik, og det er ikke kun de helt billige af slagsen. Grammofoner til flere hundrede tusinde kroner går på verdensplan som varmt brød med hovedrige hi-fi-nørder som publikum. En af verdens bedste pladespillere hedder Omegapoint 5 og bliver faktisk bygget i beskedne lokaler i en baggård på Frederiksberg i København.

Formler og principper er udviklet af pladespillerguruen Tom Fletcher. Og når han tegner, så er produktet at sammenligne med en Stradivarius, en Ferrari eller måske en af de dyreste biler fra Aston Martin – Fletcher er fra Nottingham i England.

Mekanikken gør forskellen

En pladespiller skal såmænd blot kunne dreje LP-pladen rundt med 33 1/3 omgang i minuttet, og tonearmen skal holde pickuppen i rillen med det rigtige nåletryk. Hvor svært kan det være? Faktisk er det ret vanskeligt, hvis det skal gøres på den rigtige måde.

Se også:  B&W C5 Series 2 [TEST]: Detaljens mester

Pladespilleren skal omsætte mekanisk energi til en elektrisk impuls, der rummer informationen om musikken på pladen. Den lille diamant på spidsen af pickuppen bevæger sig i pladerillen, og de små udsving skal omsættes til elektrisk energi. Disse udsving er så svage, at de skal forstærkes omkring 100 gange mere end et signal fra for eksempel en cd-afspiller. Derfor er signalet ekstremt følsomt over for resonanser, som kan sløre lydgengivelsen.

Tonearmen består af kulstofrør, der er sat sammen på en speciel facon, som skal sikre bedre lyd.

Netop eliminering af resonanser er hele omdrejningspunktet i Omegapoint og den medfølgende tonearm af mærket Zero. Først og fremmest er plinten – den trækonstruktion pladetallerken og lejet hviler i – konstrueret som en halvmåne. Dette er gjort for at minimere resonanser.

Se også:  Spil vinyler med mobilen

Var den rund eller firkantet ville resonanserne kunne sprede sig ens i alle retninger og nærmest forstærke sig selv. Samtidig er plinten lavet af en let og stiv træsort (som er hemmelig), der er særlig velegnet til formålet. Selv overfladebehandlingen er vigtig, mener konstruktøren. Overfladen har fået voks, ikke lak!

Spiller de næste 100 år

Pladetallerkenen er 10,5 kilo tungt og kører i et leje af bronze og fosfor, og den kan i princippet køre de næste 100 år, så længe du husker at give lejet lidt olie hvert tiende år. Man skulle tro, at så tung en tallerken kræver en kraftig motor, men her benyttes en elmotor, som kun akkurat kan holde den kørende.

Del denne