Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: 3 x overvågning: Arlo-trekløver med spotlight

Her tester vi en enkelt stor produktnyhed og opdaterede versioner af to velkendte overvågningskameraer – alle med integreret projektør til nattesyn i farver og afskrækkelse af ubudne gæster.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I løbet af forbløffende kort tid er Arlo vokset fra at være et sub-brand hos Netgear til en brancheledende, selvstændig division, som her i Europa har et tæt samarbejde med sikkerhedsgiganten Verisure.

Arlos unikke salgsargument er stadig den helt kabelfri teknologi, som ikke alene sørger for trådløs overførsel af video og audio, men også bruger batterier til strømforsyning af de udendørs modeller.

Private og små virksomheder er lykkelige for at kunne slippe for kabeltræk og dyre håndværkertimer til installation. Dette forudsætter dog, at de kan placere kameraerne nogenlunde let tilgængeligt, så det ikke kræver en lift at komme til dem ved batteriudskiftning eller nedtagning til opladning.

Gem i skyen

I lighed med flere konkurrerende mærker arbejder Arlo med en forretningsmodel, hvorefter lagerplads i skyen og adgang til de mest avancerede funktioner i en periode er inkluderet i prisen på et produkt – jo dyrere, desto længere.

Når prøvetiden er udløbet, skal man betale et månedligt eller årligt beløb for at udnytte alle finesserne ved hvert overvågningskamera. Arlo kalder denne tjeneste Smarts Security, og ud over datalagring giver den adgang til forbedrede, AI-baserede detekteringsfunktioner, som gør, at kameraet kan skelne mellem mennesker, dyr og pakker i synsfeltet. Måske ikke must-have, men bestemt nice-to-have.

Arlo arbejder med flere planer, som fastsætter forskellige priser efter antallet af kameraer samt ønsket billedopløsning og lagringstid m.m. Der er ganske mange knapper at dreje på, og det er vores indtryk, at marketingfolkene løbende eksperimenterer med at optimere firmaets indtjening i forhold til kundernes tilfredshed og smertetærskel.

Disse tre skærmskud viser, hvor meget de tre Arlo-kameraer fanger – og hvordan. I vores øjne har Pro 4 (til venstre) de bedste farver. Bemærk det naturligt røde tegltag og en moderat fiskeøjeeffekt. Essentiel XL (i midten) fanger og fortegner mindre, men bryder sig ikke om den skarpe efterårssol. Ultra 2 (til højre) har klart det bredeste synsfelt med tilhørende billedforvrængning i siderne, men med knivskarpe detaljer.

Arlo Pro 4 Spotlight

Fjerde generation i Pro-familien er blevet billigere og hurtigere at få op at køre i kraft af en ny mulighed for at bruge en direkte Wi-Fi-opkobling.

Den seneste model i Arlos Pro-serie efterfølger det testvindende Pro 3-overvågningskamera og har hardwaremæssigt meget til fælles med forgængeren.

Selve kameraet har en opløsning på 2K (2560 x 1440 pixel) og HDR (High Dynamic Range eller udvidet dynamikområde), så man får et detaljeret billede, der kan tåle op til 12 x digital zoom, uden at det går alt for meget ud over detaljerne. Objektivet er en vidvinkeltype med et næsten altfavnende synsfelt på 160 grader.

Efter Arlos mening er den største fordel ved Pro 4, at dette kamera fungerer via en direkte Wi-Fi-tilslutning og kan undvære firmaets SmartHub til op mod en tusse. Man sparer desuden tid ved installationen, fordi denne proces nu kan klares på få minutter ved at lade kameraet scanne en QR-kode.

Arlo Ultra 2 Spotlight

Det dyre Arlo Ultra 2-kamera med 4K leveres med hele to holdere. Det kan også ophænges med et kuglehoved, hvis det skal være rigtig smart, men det skal tilkøbes.

Det dyre Ultra har længe været Arlos mest avancerede overvågningskamera, og den nye version 2 har fået endnu mere af det meste.

Opløsningen er uændret 4K, der fanger fire gange så mange detaljer som et FHD-kamera, og billedfrekvensen er typisk også dobbelt så høj, så bevægelser gengives mere flydende og naturligt. Synsfeltet kan sættes til intet mindre end 180 grader, og det medfører en vis fiskeøjeeffekt, men til gengæld kan ét kamera dække et helt rum. Den avancerede software omfatter Auto-Zoom og Tracking-funktioner, som kan fastholde fokus på et motiv i bevægelse og følge det.

Ultra 2 bruger Arlos SmartHub, der fungerer som mellemstation til husets router og kan lagre optagelser lokalt på et microSD-hukommelseskort. Batteritiden opgives til et halvt år på en opladning. Denne kapacitet er baseret på godt en times månedlig brug med 30 sekunder pr. klip og et 2:1-forhold mellem dag- og nat-hændelser. Herudover påvirkes batteritiden af enhedens indstillinger, brug og andre miljøindstillinger.

Arlo Essential XL Spotlight

Arlo Essential XL Spotlight: Ser ”XL” ud på billedet, og det er det også i virkeligheden på grund af et ekstra stort integreret batteri, der skal kunne holde til op til et års brug.

Den største 2021-nyhed fra overvågningsspecialisten Arlo er helt bogstaveligt det nye Essential XL-kamera.

Det ser stort ud på billeder, og dette skyldes ikke digital manipulation, men simpelthen at kameraet indeholder et kæmpestort batteri med teoretisk kapacitet til hele 365 dages drift på én opladning. I praksis afhænger denne batteritid naturligvis meget af, hvor hyppigt kameraets optagefunktion – og det integrerede videolys – aktiveres. Men det gælder jo for alle kabelfri kameraer, og lige nu ser Essential XL ud til at have rekorden på dette punkt.

Det store overvågningskamera er også tungt – åbenbart for tungt til Arlos sædvanlige magnetiske holder, for det er forsynet med en standard ¼”-gevindbøsning på både bagsiden og undersiden, så man kan bruge den medfølgende holder eller et lille stativ med kuglehoved til monteringen. Det integrerede batteri betyder, at kameraet skal nedtages til opladning via en forældet microUSB-port, men denne detalje må være til at leve med, hvis det kun skal ske en gang eller to om året.

Ligesom de andre medlemmer af Arlos voksende Essential-familie kan det nye XL-kamera fungere uden firmaets SmartHub til omkring en tusse – direkte med hjemmets Wi-Fi-router. Det sparer penge og gør installationen hurtigere. Essential XL’s kameraspecifikationer er repræsentative for tiden og prisklassen. Den afgørende videoopløsning er 1080p eller FHD – det er pænt uden at være prangende – og synsfeltet er 130 grader diagonalt.