Home » Erhverv » 25 år med et ikonisk brand: ThinkPad forever!…
25 år med et ikonisk brand: ThinkPad forever!…

25 år med et ikonisk brand: ThinkPad forever!…

Share

Som eneste nordiske medie var Alt om DATA i starten af oktober inviteret til Yokohama i Japan for at fejre 25-års fødselsdag for den legendariske ThinkPad. Det blev en begivenhed, der både trak linjerne tilbage til IBM’s frasalg af pc-divisionen, gjorde status over positionen i dag og kiggede ind i fremtiden. Lad det være sagt med det samme – både pc’en og Lenovo kan trygt gå fremtiden i møde

I starten af 90’erne havde jeg mulighed for ved et par lejligheder at besøge IBM’s udviklingslaboratorie i Almaden syd for San Francisco. Ved den ene af lejlighederne interviewede jeg Ted Selker, som spillede en stor rolle i forbindelse med implementeringen af den røde trackpoint. Den har lige siden været et ikon for alle de forskellige modeller af ThinkPad, markedet har oplevet. Sådan en dims havde verden ikke set før, og den har siden været uløseligt forbundet med brandet.

Som bekendt solgte IBM sin pc-division fra i 2005, hvor den blev overtaget af Lenovo, der for nylig fejrede 25-året for ThinkPad’ens fødsel som produkt i 1992. Det skete ved en stor event, der fandt sted i Yokohama syd for Tokyo. Godt nok er Lenovo kinesisk, men det er i Yokomaha, man finder et andet stort udviklingslaboratorie, der har været med til at fastholde ThinkPad som et af de mest kendte og indarbejdede brands på pc-markedet.

Det blev overtaget i forbindelse med handelen og har siden været det centrale omdrejningspunkt for den videre udvikling. Derfor var det helt naturligt, at fødselsdagen blev fejret her, og som eneste nordiske medie var Alt om DATA inviteret med til at fejre begivenheden. Det skete med pomp og pragt over tre dage i starten af oktober, og meget tyder på, at ThinkPad’en trygt kan se fremtiden i møde.

En handel der bekymrede mange

En af de helt store bekymringer blandt såvel branchefolk som analytikere, da IBM valgte at udskille pc-divisionen, var hvorvidt Lenovo ville være i stand til at videreføre brandet. En meget naturlig bekymring, da det næppe kan komme som nogen overraskelse, at en amerikansk virksomhed som IBM og en kinesisk virksomhed som Lenovo i bund og grund er meget forskellige.

Se også:  7 ekspertråd før du køber business-projektor

Det var da også en bekymring, der blev diskuteret på pressearrangementerne i Yokohama, men både ifølge Lenovos egne repræsentanter og den uafhængige analytiker Tim Bajarin, der var inviteret til at komme med sin vurdering, er bekymringen gjort til skamme. Først og fremmest fordi Lenovo tilsyneladende har formået at fastholde et stort fokus på brugerne og ikke mindst inddrage dem aktivt i udviklingen af nye ThinkPad-modeller.

Da IBM solgte pc-divisionen fra lød salgstallet på pæne 25 millioner enheder – et tal, der i dag har rundet de 130 millioner. Det dokumenterer med al tydelighed, at Lenovo ikke blot har været i stand til at fastholde forbrugernes interesse for ThinkPad, men også har været i stand til at øge den markant.

En særdeles krævende kunde

I mere end 20 år har Lenovo arbejdet sammen med Intel om udviklingen af nye produkter, og Jim Johnson, der blandt andet er chef for udviklingssamarbejdet med kunderne, fortæller, at Lenovo gennem årene har været en endog meget krævende kunde.

Det var især inden for udvikling af mobilitet i form af Wi-Fi, at Lenovo var krævende, men Jim Johnson konstaterer samtidig, at de store krav også var med til at skubbe Intel selv ud over de udviklingsmæssige stepper, når det gjaldt de trådløse teknologier. Han mener, at samarbejdet med Lenovo både har været med til at drive den mobile pc-innovation og ændre, hvorledes virksomheder arbejder.

Et trumfkort oppe i ærmet

Analytiker Tim Bajarin konstaterer da også, at frasalget givet skete på et tidspunkt, der var gunstigt både for IBM, der havde brug for at fokusere på andre forretningsområder, og for Lenovo, der havde brug for fornyelse. Og så har ThinkPad’en haft endnu et trumfkort oppe i ærmet – et trumfkort, der er endnu mere aktuelt end nogensinde før.

thinkpad3

En ThinkPad kan ikke få lov til at kalde sig for en ThinkPad, før den har gennemgået en lang række mekaniske og elektroniske test. Her får vi et kig ind i testlaboratoriet i Yokohama.

Således kunne de deltagende journalister høre Vice President og chef for den teknologiske udvikling Arimasa Naitoh, der også kaldes for ThinkPad’ens fader, fortælle hvorledes man lige fra starten har haft fokus på det at skabe mobilitet for brugeren og gøre det muligt at arbejde uanset placering, tid og sted. Samtidig har det været målet at skabe en enkel og forståelig teknologi, som brugerne umiddelbart kan identificere sig med. Det er tanker, der stadig er essentielle for Arimasa Naitoh, som for nylig har skrevet bogen ”How the ThinkPad Changed the World and is Shaping the Future”.

Se også:  Apple taber markedsandele, mens Huawei stormer frem

Enkelheden kommer blandt andet til udtryk i et minimalistisk design, der er inspireret af en japansk madkasse af bambus – den såkaldte Bentobox – garneret med den røde trackpoint i midten. Det er et design, der har betydet, at ingen er i tvivl om, hvad de står med, når de har en ThinkPad i hånden. Næppe noget andet laptop-brand kan prale af en lignende integration af design, form og funktion.

Almaden var et helt særligt sted

Da jeg i starten af 90’erne besøgte IBM’s udviklingslaboratorie i Almaden syd for San Francisco og interviewede opfinderen af den røde trackpoint – Ted Selker – var det et besøg, der var præget af tilværelsen blandt langhårede flippertyper i sandaler. Måske ikke lige det indtryk, man forbinder med nålestribede IBM eller det tilsvarende udviklingslaboratorie, der allerede dengang befandt sig i Yokohama.

Et naturligt spørgsmål på pressekonferencen i forbindelse med festligholdelsen af 25-året for ThinkPad var derfor, hvorledes det er lykkedes at fastholde det element af kreativ innovation, man mødte i Almaden. Der er næppe nogen tvivl om, at med kinesisk corporate ledelse og med japansk ledelse i Yokohama, vil man næppe møde den slags typer mere, men svaret var, at løsningen har været en meget åben virksomhedsfilosofi, hvor alle medarbejdere i princippet kan komme med input til nye produkter. Af forskellige årsager er strategien tydeligvis lykkedes.

TAGS
erhverv
Fødselsdag
Thinkpad

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S