Home » Andet » 2019 tech forudsigelser og spådomme
2019 tech forudsigelser og spådomme

2019 tech forudsigelser og spådomme

Share
Labre lager-løsninger

Intel og Samsung krydser klinger.

På denne tid sidste år forudså vi, at fremtiden for hukommelse uden bevægelige dele, altså ssd’er, ville dreje sig om Intels 3D Xpoint-teknologi og Samsungs Z-NAND-teknologi. 12 måneder senere er der ikke ændret synderligt ved det – og vi taler stadig primært om fremtiden. Hverken 3D Xpoint eller Z-NAND har endnu gjort større væsen af sig i pc’er på forbrugerniveau.

Ikke desto mindre er Intels 3D Xpoint-teknologi blevet mere bredt tilgængelig. En række generationer og formater af drev, der bygger på 3D Xpoint og bliver solgt under Optane-navnet, er blevet lanceret. Vi har set førstegenerations-pci-e-kort og M.2 cache-kort blive erstattet af andengenerations-produkter, mens større M.2-ssd’er med lige akkurat tilstrækkelig kapacitet til at fungere som primære drev også er kommet på markedet. Man kunne endda argumentere for, at det formidable Intel 905p pci-e-kort er et tredjegenerations-produkt.

Intel har gjort store fremskridt ved at forfine sine Optane-controllere og algoritmer og at sænke priserne. Der er dog en begrænsning: Intel bruger stadig 3D Xpoint-hukommelseschips af første generation. Føj hertil, at Intel og Microns samarbejde om at lave 3D Xpoint lever på lånt tid. De går hver til sit ved slutningen af 2020.

Firmaerne siger, at de vil blive ved med at arbejde sammen om at lancere 3D Xpoint-hukommelseschips af anden generation i første halvdel af 2019, og derefter vil samarbejdet ophøre. I øjeblikket er der stort set ingen oplysninger om denne andengenerations-3D Xpoint-teknologi. Men større kapacitet til lavere priser vil fjerne det vigtigste tilbageværende forbehold, vi har i forhold til Optane-drev: De er så dyre.

Hvad angår Samsungs Z-NAND, har vi til gode at se et eksemplar hos os, og der findes ingen forbrugervarianter. Ikke desto mindre har Samsung annonceret en ny generation af teknologien. Den omfatter ny SLC Z-NAND, der fordobler datatætheden hos de første Z-NAND-chips til 128 GB, og en ny MLC-variant med hele 256 GB pr. chip. De første produkter bliver dyre.

Se også:  Byg en stærk gaming-maskine med super-grafikkort

Det bliver store drev, der sigter mod erhvervslivet og ikke på forbrugermarkedet. Det marked bliver stadig dækket af 3D NAND-applikationer og af 970 Pro- og Evo-drev.

Det er uklart, i hvor høj grad Samsungs Z-NAND er beskyttet af patenter. Toshibas kommende XL-Flash skal rumme et sæt af fordele, der svarer til Z-NAND, herunder 10 gange lavere latens end NAND. Det altafgørende tema her er konkurrence. Z-NAND og XL-Flash har ikke de samme latens-fordele som 3D Xpoint, men de lægger op til at holde Intel i ånde.

Det er ikke ganske klart, hvad det kommer til at betyde for ssd’er. Imidlertid er priserne på ssd’er på et absolut lavpunkt her omkring årsskiftet, og i takt med, at quad-level cell-NAND (QLC) vinder frem, bliver de store drev billigere. Kommer vi til at se de første ssd’er på 1 TB til under 1000 kroner fra et af de store mærker i 2019? Måske.

Samtidig sker der flere ting, der kan føre til en ny generation af billigere, men ultrahøjtydende ssd’er: andengenerations-3D Xpoint-hukommelseschips, større udbredelse af Samsungs Z-NAND og måske Toshibas XL-Flash.

De bliver ikke helt billige, men man kan tænke sig en situation med et Optane-drev på 250 GB til styresystemet og et ssd på 1 TB til lager til en rimelig pris sidst på året. For de fleste pc-entusiaster er det vigtigste, at konventionelle NAND-ssd’er bliver billigere end før i 2019.

Fremtiden for drAM

Dette kan blive året, hvor vi ser de første sæt ddr5-hukommelse på markedet. I begyndelsen af 2018 så vi en demo fra Micron og Cadence, der viste ddr5-hukommelse, og til trods for, at JEDEC endnu ikke har afsluttet specifikationerne, regner producenterne med at begynde produktionen i andet halvår af 2019.

Se også:  Nu skal robotter samarbejde ligesom myrer

Umiddelbart kunne man tro, at ddr5 er mere af samme skuffe, men det er meget langt fra sandheden. Vi skal indstille os på, at MT/sek. (MHz for marketing-guruerne derude) begynder med hastigheder omkring 4.266 MT/sek. og når op på 6.400 MT/sek., og det bliver fulgt op af et fald i spænding fra 1,2 V til 1,1 V og en fordobling i den maksimale kapacitet pr. chip som sædvanlig.

Ifølge Cadence og Micron er alt dette imidlertid blot overflade. De store ændringer finder sted på arkitekturniveau. Takket være forbedret command bus-effektivitet, overlegne refresh-strukturer og flere bank-groups, der står til rådighed for processoren, kan slutbrugerne se frem til en forøgelse i båndbredden på næsten 30 procent – og her taler vi om en sammenligning mellem to ddr4- og ddr5-sæt med samme clockfrekvens. Hvis man tager et 3.200 MT/sek.-sæt og sammenligner det med ddr5 4.800 MT/sek.-sæt, taler vi om en forbedring i den generelle båndbredde på næsten 80 procent.

Alt dette når formentlig frem til servere i slutningen af 2019, mens desktop-applikationer først får glæde af det i sidste halvdel af 2020. Når man betragter AMD’s lanceringsmønster, er det muligt, at vi kommer til at se denne offentliggørelse med Zen 3-arkitekturen, idet den kræver en ny sokkel. Og da Zen 2’s EPYC-processorer vil være bagudkompatible med eksisterende sokler, er det usandsynligt, at Threadripper 3 og Ryzen 3 også kommer til at kræve nye sokler.

TAGS
innovation
nvidia
ny teknologi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S