Home » Andet » 2019 tech forudsigelser og spådomme
2019 tech forudsigelser og spådomme

2019 tech forudsigelser og spådomme

Share

Se lige et øjeblik tilbage i tiden. Det er november 1996, Bill Clinton har lige vundet præsidentvalget over Bob Dole, København er Europas kulturby, og Star Trek: First Contact er på vej til det store lærred. Når det gælder teknologi, sker der noget endnu mere prægtigt.

Andrew Grove, der dengang var Intels topchef, er parat til at lade en bombe springe. Hvad drejer den sig om? Den drejer sig om, at Intels cpu’er takket være en kombination af Moores lov og geniale arkitektoniske fremskridt vil arbejde med en frekvens på 10 GHz og derover.

Den forudsigelse er med årene blevet en anelse udvandet. Men det er ikke ensbetydende med, at der ikke er sket teknologiske fremskridt siden da. Transistorernes verden er i høj grad i live, og efter at vi har lagt nytårsfestlighederne bag os, er tiden inde til, at vi her på Alt om DATA kombinerer vores samlede profetiske evner i én artikel.

Og I kan trygt regne med, at indholdet er mindst lige så troværdigt som den næste meningsmåling. Med andre ord: velkommen til Alt om DATAs teknologiske statusrapport for 2019.

Kampen om Processor-herredømmet

Hvilken indflydelse får topteknologien på fremtidens mainstream-processorer?

Hvad er bedre for den teknologiske industri end en smule konkurrence, og den har Ryzen i meget høj grad givet os i løbet af de seneste to år. Siden begyndelsen af 2017 har vi set en fordobling af antallet af kerner i mainstream-processorer. Fra det nederste trin med Pentium- og Athlon-cpu’er og hele vejen op til Core i9 og Ryzen 7 har Intel og AMD produceret en imponerende række chips med dobbelt så mange threads som tidligere.

Hvis man ser på desktop-processorer, er tallet blevet næsten firedoblet. Forrygende. Tidligt i 2017 skulle man af med kun lidt færre kroner for Intels Core i7-6950X med ti kerner, end man i dag skal betale for AMD’s TR 2990WX med hele 32 kerner.

Mon vi stopper her? Det tvivler vi på. AMD har annonceret serverprocessorerne EPYC 2 Rome, der formodes at komme i andet kvartal af dette år, og det betyder, at kernekrigen stadig raser. AMD stuver 64 kerner og 128 threads på en enkelt processor med et overlegent hukommelsesinterface-design.

Med support af pci-e 4.0 plus TSMC’s 7 nm-produktionsproces ser AMD’s næste generation af serverenheder ud til at blive fænomenale computermonstre. Der går endda rygter om en stigning i antal instruktioner pr. clockcyklus (IPC) på 29,4 procent – udelukkende på grund af arkitektoniske fremskridt og optimering af flydende komma-beregning i stedet for øget clockhastighed og spænding.

Se også:  Moderne digitalcamouflage: Du kan bare ikke se mig!

EPYC 2 er vigtig af flere årsager. For det første fordi den bygger på efterfølgeren til den absurd vellykkede Zen-arkitektur, 7 nm Zen 2, som man også vil kunne finde i Ryzen-enheder fra tredje generation (der også formodes at komme i år). Og for det andet fordi de første Threadripper-processorer egentlig var beskårede udgaver af de første EPYC-serverenheder, og det giver os en indikation af, hvordan Threadripper 3 kan komme til at se ud.

En tredimensional repræsentation af en tri-gate 14 nm-transistor.

Det store spørgsmål er: Hvor meget af det får vi andre glæde af? Hvis vi ser bort fra otte kanal-hukommelse og pci-e-udvidelserne, er noget af det mest spændende, hvor mange kerner der følger med. Vi forventer, at AMD nok vil bevare den generelle løsning med to SKU’er af hensyn til produktionsomkostningerne, men eftersom vi allerede har set 32 kerner på mainstreamplatformen Threadripper, må vi fundere over, hvor mange kerner der vil tage springet. Vi gætter på, at vi kommer til at se en 3995WX i den høje ende til en pris, der minder om Intels ikke lancerede HEDT-enhed med 28 kerner. Og der er potentiale til 48 kerner og 96 threads, hvilket vil appellere til entusiastiske amatør-renderere og cad-cam-folk.

Vi ved også, at dette er første gang, at AMD fraviger princippet om et enkeltstørrelse-transistordesign på chippen. Takket være AMD’s Infinity Fabric går firmaet over til et modulært design for transistorstørrelse, mens sager som den forvoksede I/O-controller forbliver på 14 nm, og de centrale kernekomplekser bliver på 7 nm.
Forhåbentlig når det meste af dette ned til Ryzen 3.

Vi ville elske at se en Ryzen 7 3700X med 16 kerner med support af pci-e 4.0 og måske flere pci-e-lanes til bedre ssd-support – i stil med Threadripper: 16 til gpu’er og yderligere otte til pci-e-lager. Det ville være en fantastisk løsning, der virkelig ville gøre brugeren fremtidssikret i takt med, at ssd’erne bryder 3,2 GB/sek.-barrieren.

Fremtidens processorer

Apple har en fod i døren til enkeltkerne-ydelse.

Når situationen er, som den er for mainstream-producenterne, kunne man nemt få den tanke, at det er slut med den ydmyge processor. Der er imidlertid én deltager, som er begyndt at røre på sig, og her taler vi om vores længe uglesete brødre på den anden side af operativsystem-havet.

Det ser nemlig ud til, at Apple er ved at komme op i omdrejninger, når det gælder processordesign og generel ydelse. Prøv at se på den ARM-baserede Bionic A12 X-processor, der ligger i Apples seneste tablets og såmænd også i iPhone XS. Her vil du nemlig se ydelsestal, der svarer til en mellemclocket Sky Lake Core i5-6400 eller deromkring.

Se også:  Nvidia fortsætter rejsen fra grafikkort mod tunge enterprise-løsninger

Det kan lyde mindre imponerende, når man tænker på den aktuelle situation for desktopprocessorer. Men i betragtning af, at Apple har arbejdet på sine egne bioniske processorer i lidt over seks år, samtidig med at Intel har lidt under gentagne forsinkelser i forsøgene på at nå sine transistormål, kan det se ud, som om Apple omsider har fundet ud af at lave sine egne processorer til erstatning for de Intel-udgaver, der ligger i firmaets forbrugerenheder.

Den iagttagelse bliver bestyrket af en rapport fra Bloomberg, der i 2017 konstaterede, at Apple har planer om at erstatte Intels processorer i Mac-serien fra 2020. Når man betænker, at iPhone XR scorer hele 4.793 point i GeekBenchs enkeltkerne-test i sammenligning med en AMD Ryzen Threadrippers resultat på 4.801, er det ikke svært at regne ud, hvor den udvikling kan føre hen, hvis Apple for alvor flytter grænserne for ARM-processorteknologien.

Jagten på 10 nm

Hvis de angivne tal er korrekte, og AMD’s udgaver af EPYC-serverdelene viser sig at blive lige så imponerende, som de i øjeblikket er, kan Intel måske miste sin førerposition ved multi- og single-threadede applikationer. Det vil være første gang siden de tidligere Athlon-dage, at Intel må give slip på sit greb om toppen af processorydelse.

Det hele afhænger af, om Intel kan nå sine 10 nm-produktionsmål på det planlagte tidspunkt. Teknologien skulle have været på markedet i 2016, men forsinkelser og komplikationer har ført til talrige opfriskninger af Intels 14 nm-arkitektur, og den aktuelle situation tyder på, at selskabet tidligst kan nå disse mål i anden halvdel af 2019.

Velkommen til Rome!

Når det er sagt, skal det nævnes, at der findes én 10 nm-processor: Core i3-8121U. Det er en ekstremt strømsparende mobilenhed, men den har en bizar egenskab: Dens integrerede gpu er slået fra. Ifølge flere kilder skyldes det inkompatibilitet mellem gpu og cpu, og det problem lader sig ikke løse i øjeblikket.

Springet fra 14 nm til 10 nm burde give Intel mulighed for at øge sin transistortæthed med en faktor 2,7. Men som vi tidligere har set, vil det næppe medføre en enorm stigning i ydelse, når det gælder IPC. Eftersom vi hverken har testresultater eller rygter, kan vi ikke sige, hvor stærke disse enheder kommer til at blive.

Denne situation giver AMD henved trekvart år, hvor firmaet kan kapitalisere sine fremskridt på et åbent marked – hvis det altså kan få sine 7 nm-processorer ud ad døren til tiden.

1 2 3 4Næste

TAGS
innovation
nvidia
ny teknologi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S