Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: 1More S1001BT: Bastung Bluetooth-højttaler

Efter at have sat et gedigent fodaftryk på hovedtelefonmarkedet har 1More lanceret sin første højttaler. En bærbar sag skabt til smartphone-brugere, som ikke kan få for meget bas.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Selvfølgelig er det snyd, når en meget lille Bluetooth-højttaler med en matchende prislap spiller bas, så man tror, det er løgn – med dybde, styrke og ikke mindst slagkraft. Så meget luft kan en 85 mm basenhed i et kabinet med et volumen som en coladåse vel heller ikke flytte?

Nej da, naturlovene gælder endnu, men det er ikke forbudt at omgå dem ved at bruge en digital signalprocessor til at manipulere lydgengivelsen, så den menneskelige hjerne oplever en stærkere lyd, end ørerne egentlig modtager.

Masser af bas ved lav styrke

Når man skruer ned for en højttalers – eller et hi-fi-anlægs – lydstyrke, dæmpes bassen endnu mere end resten af toneområdet. Sådan er vores sanser indrettet, og derfor havde vores fædres og bedstefædres store Technics og Pioneer m.fl. forstærkere en Loudness-omskifter, som sørgede for, at basniveauet blev løftet, når Volume-knappen blev drejet mod uret.

I dag bruger man hellere en lille, dedikeret computer til at kontrollere klangbalancen meget præcist, samtidig med at højttalerenhederne beskyttes mod afbrænding ved høje niveauer. Det kan man gøre, når man kender højttalernes parametre og kan indlæse dem i signalprocessorens software eller algoritmer.

Denne teknologi udnytter

1More til at overfodre sin Bluetooth-højttaler – med det mundrette navn S1001BT – med bas ved lav lydstyrke, så den virkelig dunker. Ved højere niveauer er det nødvendigt at begrænse basniveauet. Ellers vil basenheden få en envejs-billet ud af det lille, lukkede kabinet.

Det vil sige, at bunden i lydbilledet efterhånden forsvinder, men det klarer 1More med Virtual Bass, som trækker overtonerne til de egentlige bas-toner ud af signalet og giver dem særbehandling, så hjernen tror, at ørerne opfatter den ægte vare.

Skrevet på en skærm kan alt dette lyde temmelig langhåret og voodoo-agtigt, men i praksis fungerer teknikken særdeles overbevisende – i basområdet. Resten af lydspektret har i vores ører fået mindre opmærksomhed i 1More’s udviklingsafdeling.

Udtrykt på en anden måde, er Bluetooth-højttaleren udmærket til parties – i mindre rum – og uforpligtende musiktapet. Stemmer og atmosfære er ikke dens spidskompetencer, men det be-tyder nok mindre for de potentielle købere.

Stereo-rabat

Om ibrugtagning og den daglige brug er der ikke så meget andet at fortælle, at har man prøvet én Bluetooth-højttaler, kan man klare de fleste andre modeller med den samme transmissionsteknologi. Og skulle noget drille, er der både en lille manual og en app til at hjælpe.

Det er ikke ualmindeligt, at to Bluetooth-højttalere kan parres til at køre i stereo. S1001BT har også denne facilitet, og for at sætte gang i salget tilbyder nogle 1More-forhandlere en 2-pak med næsten 30 % rabat.

Efter vores mening kan det blive lidt bøvlet at rende rundt med to små højttalere, placere dem i en passende indbyrdes afstand og få al elektronikken til at virke. Vi ville hellere tænke deleøkonomisk, alliere os med andre, splitte regningen og spare såvel penge som fragt.