Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: 1More H1707 og 1More E1010: Luksuriøse lyttebøffer til lavpris

1More er endnu et kinesisk mærke, som vil have en del af det boomende marked for hovedtelefoner. Pris og kvalitetsforholdet er attraktivt, og udstyret er ude af denne verden.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Husets frue fik næsten stjerner i øjnene, da hun på et splitsekund spottede de to overlækkert udførte 1More-emballager på skrivebordet.

De kunne sagtens komme fra en af de eksklusive butikker, hun nyder at ose i. Men endnu en gang blev hun skuffet. Det var ikke gaver til hende, og i øvrigt var der ”kun” hovedtelefoner i kasserne.

Udfordrer Apple

Men hvilke hovedtelefoner! 1More er et ungt kinesisk firma fra 2013, som er grundlagt af tre chefer fra verdens største elektronikproducent, Foxconn, og finansieret af det fremstormende smartphone-mærke, Xiamo. Ambitionerne fejler da heller ikke noget.

”Vi vil være Lexus på det globale audiomarked – ikke Toyota eller BMW,” har CEO Gary Hsieh udtalt til The Wall Street Journal.

1More går direkte efter det Apple-ejede Beats Internatio-nal, som Gary Hsieh kender aldeles udmærket fra sin tid hos Foxconn. Med erfaringer fra produktion af millioner og atter millioner af hovedtelefoner, musikafspillere, smartphones og andre gadgets ved folkene hos 1More stort set alt om, hvordan de brands, der nu er blevet konkurrenter, skruer deres produkter sammen.

Derefter er det ”kun” et spørgsmål om at plukke det bedste fra alle hylder, koge det hele sammen til noget nyt og spændende – og ramme nogle skarpe prispunkter.

Lækker præsentation

På Alt om DATA har vi ikke for vane at trætte læserne med et megalangt, savlende referat af vores unboxing-ceremoni for et produkt. Der skal stadig mere end 1More til at få os til at bryde med denne praksis, men som vi allerede har nævnt, har firmaet ikke gjort for lidt ud af emballagernes wow-faktor.

Elegante bokse i meget svært karton, afdæmpede brun/beige hotelfarver – ligesom Louis Vuitton – plus masser af tilbehør signalerer klasse og kvalitet.

Over-ear

Denne test handler om 1Mores flagskibe inden for kablede, passive hovedtelefoner. Firmaets Triple Driver Over-Ear Headphones med den prosaiske modelbetegnelse H1707 er en gennemført lækker, traditionel hovedtelefon med kapsler, som omslutter ørerne.

Umiddelbart ser konstruktionen ud til at være åben, men i stil med nogle blærede urmærker har 1More brugt en transparent bagplade, så man kan se ind til ”værket”. Dette betyder også, at man får en ret god akustisk isolation fra omgivelserne – og ikke plager andre i nærheden ret meget med sin musik.

H1707 er ikke verdens første flervejs-hovedtelefon, men den hører til de mere spændende. Hver ørekapsel indeholder en 40 mm titanium-driver, en keramisk diskantenhed og en såkaldt basreflektor, der ser ud til at fungere som en passiv slavebas.

99 % af alle hovedtelefoner er opbygget med en enkelt mini-højttaler, som skal dække hele frekvensområdet. 1More H1707 indeholder hele 3 drivere og rækker op til 40 kHz.

I stil med flere af de tunge hi-fi-mærker har 1More hyret en professionel lydmand, Luca Bignardi, til at ”tune” deres flagskibe. Luca skriver på sin hjemmeside, at han har været nomineret til en Latin Grammy, og nogle af de album, han har arbejdet på, har vundet Grammy og Latin Grammy Awards.

Blød læderpolstring af hovedbøjlen og ørepuderne sørger for en god pasform – i hvert fald til denne skribents hoved – og komfort til lang tids lytning.

Det aftagelige kabel med Kevlar-kerne kommer med et forgyldt 3-polet jackstik og har ikke nogen fjernbetjening på ledningen. Det henvender sig således mere til hjemmelytning via en forstærker end til brug med en smartphone.

Da flere dedikerede hovedtelefonforstærkere nu er udstyret med balancerede udgange for større kanalseparation, havde det været rart med et 4-leder kabel med et matchende stik, men det tilbyder 1More ikke (endnu).

1More gør en del ud af, at deres flagskibe er ”Hi-Res Audio” certificeret af Japan Audio Association. Det betyder i praksis, at frekvensområdet går op til 40.000 Hz, svarende til digitallyd med en sampling-frekvens på 96 kHz.

Den anden primære Hi-Res Audio-parameter er opløsningen, som skal være 24-bit, men den bestemmes af indholdet og afspilleren – ikke af hovedtelefonen eller højttaleren.

Og in-ear

Det virker utroligt, men det er faktisk lykkedes for 1More at skabe Quad Driver In-Ear Headphones (E1010), hvor hele fire drivere er klemt ind i ørepropperne, som måler 14 mm i diameter på det tykkeste sted og således kun er lidt større end normalt. Udførelsen og antallet af komponenter i de små enheder, der er designet som jetmotorer, minder mere om fin urmagerkunst end forbrugerelektronik.

Små in-ear-hovedtelefoner kan være sværere at få til at lyde ordentligt end store over-ear- eller on-ear-modeller. Det er vigtigt, at ørestykket nærmest forsegler øregangen, for ellers bliver bassen svag. Det har også stor betydning, at lydbølgerne sendes direkte frem mod trommehinden, så mellemtone og især diskant lyder klarest muligt.

Derfor vedlægger 1More et af de største udvalg af gummi-dutter, vi har set med en in-ear-hovedtelefon. Ud over de fabriks-monterede er der silikoner i fem størrelser fra 10 til 14,5 mm og skumdutter på 11, 13 og 14,5 mm. Efter en del eksperimenter fandt vi frem til, at 11,5 mm silikone i venstre øre og 11 mm skum i det højre gav den bedste kombination af pasform, komfort og klang til denne skribent.

Luca Bignardi har også tunet E1010, som ikke alene er ”Hi-Res Audio” certificeret, men også kommer med et THX-logo og skal være verdens første hovedtelefon med dette kvalitetsstempel.

På THX’ hjemmeside kan man læse, at denne certificering fokuserer på højfrekvens korrelation (hvad det så er), god taleforståelighed og udvidet basområde. Hvad 1More betaler for retten til at bruge logoet, er Top Secret, men brancherygter vil vide, at det ikke er småpenge.

H1010 er beregnet til brug sammen med smartphones, tablets og computere. En lækker kabelfjernbetjening i samme metal som ørepropperne styrer gengivelsen og har selvfølgelig en mikroskopisk mikrofon til telefonsamtaler. En indbygget chip identificerer automatisk den bærbare enheds styresystem, så hovedtelefonen er ligeglad med, om man bruger iOS eller Android.

Lytteindtryk

Under denne test har vi det meste af tiden lyttet til de to hovedtelefoner tilsluttet en af markedets bedste respekterede DAC/AMP-kombinationer – en iFi Audio Pro iDSD til 21.995 kroner. Denne lækre sag har vi fodret med ukomprimerede cd-musik-filer via USB fra en computer.

Den store over-ear-hovedtelefon spiller, som den ser ud – meget blødt, behageligt og varmt. Selv om H1707 har en separat diskantsektion, hænger lydbille-det virkelig godt sammen med en god oplevelse af dybde og bredde. Bassen kan der nok være lidt delte meninger om, for der er masser af den, men den er stadig opløst og nuanceret.

Denne professionelle DAC/AMP-kombination til over 20.000 kroner har gjort det nemt for os at lokke de sidste akustiske detaljer ud af de kablede flagskibe fra 1More.

I vores ører er den godkendt, og heldigvis bliver den aldrig så bombastisk og subwooferagtig som eksempelvis Beats’ signatur-tuning.

1Mores små in-ear-propper fandt vi begyndelsen noget skarpe i mellemtone- og diskantområdet, men de har vundet ved nærmere bekendtskab. Om det er dem eller vores ører, der er blevet tilspillet, skal vi ikke kunne sige. Som nævnt har vi eksperimenteret en del med gummidutterne og fået en meget ren, men ikke særlig dyb eller dynamisk, bas i øregangene. Det er nærmest en naturlov, og E1010 lyder stadig af mere end de andre in-ear-modeller i vores samling.

Endelig har vi prøvet hoved-telefonerne sammen med en
gammel iPod og en ny smartphone med USB 3.0/jack-adapter. Så bliver der trukket et gardin ned foran musikken med iPod’en og nærmere et tæppe med smartphonen. Det sidste har 1More ikke fortjent.

1More H1707. 1More H1707.

[wp-review id="3118899"]

[wp-review id="3118909"]