Home » Andet » 18 tips til Windows 7
18 tips til Windows 7

18 tips til Windows 7

Share

Den gamle redaktør og den yngre lærling har dykket dybt i skuffen og fundet de bedste tips og tricks til, hvordan du får mest muligt ud af Windows 7

Tid kan du aldrig få for meget af, så at udnytte tiden bedst muligt er det de fleste sætter øverst på prioriteringslisten. Men din planlægning og effektivitet kan hurtigt slås i stykker af en computer, der opfører sig sløvt eller går ned af uforklarlige årsager.

Sker det først, kan der nemt rives både minutter og timer ud af din kalender, hvor du praktisk talt ikke foretager dig ret meget andet end at rode med maskinen og vente på, at den genstarter eller begynder at opføre sig ordentligt.

Derfor har vi samlet en masse tips og tricks til Windows 7, som viser dig, hvordan du optimerer eller ændrer på computeren og sikrer, at den kører, som du har mest glæde af. Måske ligefrem hurtigere og mere sikkert.

Du kan lære, hvordan du hurtigt finder ud af, hvordan Windows 7 kan ændre adfærd, du får hjælp til at finde problemer og flaskehalse og gode fif til, hvordan det kan spille bedre eller bare som i gode, gamle dage under XP.
Nok snak, lad os se at komme i gang. Tænd for computeren, så starter vi.

Stabilitet og fejlsøgning

Sådan løses en række af de mest frustrerende computerproblemer, der for alvor kan resultere i ventetider og anden tidsspilde.

1) Brug signerede drivere

Fejlbehæftede eller forkerte drivere er skyld i de fleste systemnedbrud. Derfor bør du så vidt muligt altid kun anvende Microsoft-signerede drivere. Højreklik på Computer, vælg Egenskaber i genvejsmenuen, og klik på Avancerede systemindstillinger. I denne dialogboks klikker du på Hardware-fanen og derefter på Indstilinger for installa-
tion af enhed-knappen. Sørg for at – Ja, lad det ske automatisk-feltet – er markeret, så er du sikker på altid kun at installere signerede drivere.

2) Brænd ISO’er direkte

Det er slut med at finde sharewareprogrammer med tidsbegrænsning på, hvis du modtager et download-link til en såkaldt .ISO-fil. Dobbeltklik på filnavnet, og du åbner Windows Brænd diskafbildning-programmet.
Sæt blot en tom cd-r eller dvd-r i din brænder, og lav en skive med indholdet på i løbet af få minutter.

[pt id=’2004591′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”2. Brænd ISO’er direkte”‘]

2. Brænd ISO'er direkte

3) Find usignerede systemfiler

Næsten lige så irriterende som manglende systemfiler er de systemfiler, der ikke er signerede. Det betyder, at producenten ikke har sendt dem ind til Microsoft, så de har haft mulighed for at teste, hvilken indvirkning de har på stabiliteten af Windows. Derfor kan de være årsagen til, at systemet pludselig bliver ustabilt. Du kan scanne systemet igennem og finde de usignerede systemfiler ved at åbne Start-menuen, skrive sigverif i Søg i alle programmer og filer-feltet og trykke på Enter-tasten. Klik på Start-knappen i programmet, så finder det alle de systemfiler, der ikke er signerede.

[pt id=’2004592′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”3. Her finder du usignerede systemfiler”‘]

3. Her finder du usignerede systemfiler

4) Spar pladsen lodret

Proceslinjen i bunden af skærmen fylder meget på moderne bredformatskærme, som jo får mindre og mindre højde. Du mærker især den manglende plads i Word 2007, hvor båndet og proceslinjen tager din papirplads.
I Windows 7 kan du flytte Proceslinjen til venstre eller højre på skærmen, og det er faktisk understøttet noget bedre end i Vista og specielt XP.
Højreklik på Start-knappen, og fjern fluebenet ud for Lås proceslinjen.

Venstreklik, og træk nu fra et tomt område på proceslinjen. Trækker du over mod venstre side, vil proceslinjen hoppe med og dokke sig til den side af skærmen. Du kan også tage højre side eller toppen.
Sørg for at låse proceslinjen fast igen, hvis du er tilfreds. Det tager en dags tid at vænne sig til.

[pt id=’2004593′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”4. Spar pladsen lodret”‘]

4. Spar pladsen lodret

5) Indhegn mapperne

Windows 7 allokerer den samme mængde hukommelse til hver eneste ste mappe, der åbnes på Skrivebordet. Vil du undgå, at et nedbrud i et åbent mappevindue trækker de andre åbne mappevinduer med sig i faldet, skal du vælge Funktioner-knappen | Mappeindstillinger og klikke på Vis-fanen. I listen markeres Start mappevinduer i en separat proces.

[pt id=’2004594′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”5. Indhegn mapperne”‘]

5. Indhegn mapperne

6) Find frem til sandheden

Men den mangfoldighed af problemer, der kan opstå på en moderne computer, er det en god ide altid at have et hold specialister i baghånden, der kan hjælp én, når det hele brænder på. Kan du ikke finde den fornødne viden inden for vennekredsen, så prøv at se på Microsofts supportside på http://support.microsoft.dk eller udenlandske tjenester som f.eks. www.techsupportforum.com, www.mytechsupport.ca og winforums.com.

Se også:  Guide: Behersk Windows’ skjulte genveje

7) Brug fejlsikret tilstand

Mange computerproblemer kan løses ved at genstarte computeren og starte op i fejlsikret tilstand. Det er en speciel ”tilstand”, hvor Windows kun indlæser de absolut mest nødvendige drivere under opstarten. Det betyder oftest, at det, der var skyld i problemet, ikke bliver startet op, og du kan så i ro og mag fikse tingene. Du starter i fejlsikret tilstand ved at trykke på F8-tasten under opstarten, lige inden Windows 7 indlæses. Vælg Fejlsikret tilstand i listen, eventuelt med netværks-understøttelse, så du stadig kan bruge internettet, og start computeren op.

8) Sæt tiden til at gå baglæns

Gendannelsespunkter gemmer computerens opsætning på et tidspunkt, hvor den er velfungerende. Hver gang du installerer nye programmer og ny hardware, opretter computeren selv et gendannelsespunkt, ligesom du kan oprette dem manuelt. Derfor er de ganske anvendelige, hvis du får installeret noget nyt programmel eller ny hardware, der får computeren til at blive ustabil.

Prøv at genstarte computeren og trykke på F8-tasten under opstarten. Vælg derefter Sidst kendte fungerende konfiguration. Derefter startes Windows 7 op med indstillingerne fra det seneste gendannelsespunkt, og derved fjernes de indstillinger, der har gjort computeren ustabil.

Det er en genial ”sidste chance”, der kan redde dig fra at geninstallere Windows 7 eller starte helt forfra med en formatering af harddisken og nyinstallation af alt på computeren.

9) Luk Windows 7 endnu hurtigere

I forvejen er Windows 7 rigtig hurtig til at lukke, men du kan godt opleve, at den hænger og venter på irriterende, skidtvigtige programmer, der mener, at de skal holde hele huset vågent med vinduer, der ikke lukker ned, selvom ændringerne allerede er gemt.

Standarden er 20 sekunder, og det er jo ret lang tid.
Åbn registreringsdatabasen ved at klikke på Start-knappen og taste regedit i Søg i alle programmer og filer-feltet. Find HKEY_LOCAL_MACHINESY STEMCurrentControlSetControl, og rediger nøglen WaitToKillServiceTimeout.

Værdien på 20000 (20 sek.) er høj, men sæt den ikke under fem sekunder, da du så kan risikere at miste data, fordi du ikke når at afværge en uønsket nedlukning.

[pt id=’2004595′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”9. Hurtig nedlukning”‘]

9. Hurtig nedlukning

10) Reparer Windows

Er computeren blevet for sløv og ustabil, kan du prøve at reparere selve operativsystemet. Det gøres ved at sætte installationscd’en i cd-drevet og genstarte computeren. For at acceptere licensbetingelserne trykker du på F8-tasten og derefter på R-tasten for at starte reparationsprocessen.

Den er stort set identisk med selve installationsprocessen og geninstallerer Windows 7, uden at du behøver at geninstallere alle de programmer, du har liggende på computeren. Processen er også så intelligent, at den kun installerer de programfiler og komponenter, der skal repareres.

Når reparationen er overstået, skal du lige køre Windows eller Microsoft Update for at få installeret eventuelle sikkerhedsopdateringer til de filer, reparationsprocessen har erstattet med de originale systemfiler.

[pt id=’2004598′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Følg instruktionerne på skærmen når computeren genstartes. Det vigtigste er at trykke på R-tasten for at starte reparationen – tryk ikke på Enter-tasten med mindre det er en komplet nyinstallation du er ude efter”‘]

Følg instruktionerne på skærmen, når computeren genstartes. Det vigtigste er at trykke på R-tasten for at starte reparationen – tryk ikke på Enter-tasten, med mindre det er en komplet nyinstallation, du er ude efter

Få bedre ydeevne

Skru op for ydeevnen på computeren, så den starter hurtigere og kører mere stabilt. Her følger en flok tips, der sætter liv i en sløv maskine.

11) Hurtigere opstart

Ved at defragmentere de filer, Windows 7 bruger under opstarten, kan du for alvor sætte skub i op- og genstart. Bestil en defragmentering af dem, næste gang computeren genstartes ved at åbne Start-knappen | Tilbehør | Kommandoprompt med Kør som Administrator og skrive defrag c: -b.

12) Find skjulte flash-drev

I Windows XP kunne du få op til seks tomme drev vist, hvis du havde en kortlæser sluttet til. Meget irriterende. I Windows 7 sørger systemet for at gemme de tomme drev bort. Du kan få dem frem igen, hvis du nu gerne vil kunne se dem, også når de er tomme:
Åbn Windows Stifinder (tast Windows-tasten + E). Klik på Organiser-knappen | Mappe- og søgeindstillinger, og klik på Vis-fanen. Fjern markeringen i Skjul tomme drev i mappen Denne computer-feltet.

[pt id=’2004599′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”12. Her finder du skjulte flash-drev “‘]

12. Her finder du skjulte flash-drev

13) Optimér lydkortet

Det er en god ide at slå alle enheder og kanaler fra (”mute”), der ikke bruges på lydkortet. Derved optager de ikke unødige systemressourcer, og du kan også få en renere lyd med mindre hvid støj fra åbne, ubrugte indgange. Åbn de avancerede indstillinger for lydkortet i Kontrolpanel | Lyd.

Se også:  Guide: Sådan gør du dine internet-ting sikre

Klik på Optagelse-fanen, og højreklik på alle de enheder, du ikke benytter, og vælg Deaktiver.

[pt id=’2004600′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”13. Her kan du optimere indstillingerne for dit lydkort”‘]

13. Her kan du optimere indstillingerne for dit lydkort

14) Log automatisk på, når Windows startes

Er du den eneste bruger af computeren, er der jo sådan set ingen grund – udover den rent sikkerhedsmæssige – til, at du skal logge på, hver eneste gang, du tænder for den. Spring velkomstsiden eller Log på-dialogboksen over ved at åbne RegEdit og finde
HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows NT/CurrentVersion/ Winlogon. Ret, eller tilføj disse Streng-værdier, så logger Windows 7 automatisk på din brugerkonto:

DefaultUserName – værdien sættes til dit brugernavn.
DefaultPassword – værdien sættes til din adgangskode.
AutoAdminLogon sættes til værdien ‘1’ og
DefaultDomainName sættes til det domæne, du logger på. Logger du på en arbejdsgruppe undlades denne værdi.

Pas nu på! Du har netop givet ethvert menneske, der lige spadserer forbi fri adgang til dine private filer og dokumenter.

15) Slå indekseringstjenesten fra

Hvis du allerede ved, hvor dine mapper og filer er placeret på harddisken, så kan du deaktivere søgeindekseringen, for den kan godt bruge nogle ressourcer. I Windows 7 er den dog noget bedre skruet sammen end tidligere. Men hvis du vitterlig vil myrde den, så se her:

Klik på Start-knappen, og skriv ”Tjenester”, og åbn Tjenester-programmet.
Find, og højreklik på ”Windows Search”-tjenesten. Vælg Egenskaber, og i starttype vælges ”Deaktiveret”.
Klik på Stop-knappen, derefter på OK-knappen og genstart computeren.

16) Ryd op i skrifttyper

Windows 7 er født med en del skrifttyper, og flere kommer til med Office-pakken. Efterhånden når du op på 250 af slagsen, men med mindre du sidder og arbejder med japansk, arabisk eller andre sprog med fremmede alfabeter, så kan du skjule eller fjerne en del skrifttyper og speede Windows 7 op.

Åbn Kontrolpanel | Udseende og personlige indstillinger | Skrifttyper. Du kan nu klikke på de skrifttyper, du ikke ønsker at benytte og klikke enten på Skjul eller Slet-knappen fra værktøjslinjen.

En skjult font optræder ikke i eksempelvis Word 2007, men du kan stadig læse dokumenter med skrifttypen i. En slettet type kan jo af gode grunde ikke vises igen, før du har genindlæst filen.

Hvis du vil slette skrifttyper, så tag en kopi af dem først, eksempelvis til en tom mappe på harddisken. Først da skal du begynde at rydde op.

[pt id=’2004601′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”16. Her kan du rydde op i skrifttyperne”‘]

16. Her kan du rydde op i skrifttyperne

17) Brug dvale frem for at lukke computeren ned

Anvender du en stationær computer, kan du speede genopstarten op ved at vælge Dvale i stedet for Luk computeren, når du lukker ned. Indstillingerne og systemets tilstand gemmes på harddisken, og computeren lukker ned i en strømbesparende tilstand. Men i stedet for at computeren starter op som normalt, når du trykker på On/Off-knappen, åbnes Windows med de programmer og mapper åbne, som du arbejdede med, da du satte den i dvale (husk dog alligevel at lukke de dokumenter, der arbejdes på for en sikkerheds skyld).

I Windows 7 kan du vælge Dvale fra Startmenuens udvidede Luk computeren-knap eller ved denne rækkefølge af hurtige tastetryk:
Windows – Pil højre – Pil højre – Enter.
Du kan også konfigurere Windows til at gå i dvale, hvis du trykker på computerens slukknap.
Har du ingen Dvale-punkt i Luk computeren-menuen, så kan det være, at funktionen ikke er understøttet af din pc’s hardware.

[pt id=’2004602′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”17. Her sætter du computeren i dvale”‘]

17. Her sætter du computeren i dvale

18) Hold Windows kernefiler i hukommelsen

Dele af Windows kernefiler holder til i den virtuelle hukommelse, der i virkeligheden er en fil, der ligger på harddisken. Vil du sikre dig, at kernefilerne altid ligger i hukommelsen – det kan nogle gange give dig en meget hurtigere computer, hvis du har masser af hukommelse – skal du åbne RegEdit, finde HKEY LOCAL MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerMemory Management og ændre DWORD-værdien DisablePagingExecutive til ’1’.


TAGS
Guide
Tips og trick
Windows
Windows 7

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S