Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

18 millioner kompakte pixel

Det digitale spejlreflekskamera bliver stadig bedre, billigere og ikke mindst mindre. Canon Eos 100D er Canons mindste, men det lille kamera er på mange måder en kæmpe.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Man skal have Canon Eos 100D i hånden for helt at forstå, hvor kompakt og lille det er. Heldigvis er håndgrebet udført ergonomisk korrekt, så man rent faktisk kan få fat i det og bibeholde et godt greb, når man skyder. Men der er ikke plads til store fingre.

For at holde kameraet kompakt har man udstyret det med en enkelt stor knap øverst, hvor du kan vælge mellem de mange indstillinger. Her er også auto-indstillingen, hvor kameraet selv vælger motivprogram – det er nok den, de fleste brugere vil vælge. Og indstillingen fungerer godt, for der er ikke tale om en ”idiotknap” som i gamle dage. Et motivprogram i dag kan i Canons og i mange konkurrenters tilfælde operere intelligent. Kameraet har et hav af billeder, som det kan vælge mellem. Når du så vil skyde, vil billedprocessoren lynhurtigt kigge sit ”katalog” igennem og vælge det, der ligner mest – og ud fra det indstille kameraet til at stille skarpt på forgrunden, hvis det er et portræt, have høj dybdeskarphed ved et landskab og så videre.

Dette kan kun lade sig gøre, fordi billedprocessoren er blevet så hurtig, at den kan nå at bearbejde og udføre alle disse beregninger på så kort tid, at du ikke kan mærke det. Det er ret imponerende faktisk, for det fungerer også, når du tager billeder i serie. Men det understreger blot, hvor stor processorkraft der reelt er i et moderne kamera.

Trods dimensionerne har Eos 100D en opløsning på hele 18 millioner pixel, hvilket svarer til, hvad mange professionelle kameraer kan tilbyde.

Du kan naturligvis også filme i fuld hd. Men det kan du med de fleste spejlreflekskameraer i dag. Det, der gør Eos 100D virkelig interessant er, at det er udstyret med en billedsensor, som er meget følsom. Det betyder, at du kan tage billeder under svag belysning og stadig få et godt resultat.

Følsomheden skyldes, at billedsensoren trods kameraets dimensioner består af ”store” billedpunkter. Store billedpunkter giver ofte bedre farvedybde og gode farver. Det oplever du straks. I almindeligt dagslys er der virkelig knald på lyset – nogle gange er det faktisk, som om billederne er lidt for lyse i det.

Læs hele testen i Datatid 08/2013.