Home » Bærbar computer » 15,6″-bærbar til hverdag og studiebrug
15,6″-bærbar til hverdag og studiebrug

15,6″-bærbar til hverdag og studiebrug

Share

Hvad med en bærbar computer til kontorbrug, studie eller lignende overskuelige opgaver? En allround maskine med fornuftige brugeregenskaber og mange features for pengene.

Behovet er den store ledetråd, man skal følge, når der skal investeres i computere, hvad enten der er tale om stationære computere eller en bærbar som her.

Har man hovedsageligt brug for en stilfærdig bærbar, der skal bruges til hverdagsopgaver såsom til surfing, til diverse kontorprogrammer eller tilsvarende opgaver, behøves det ikke blive særligt dyrt.

Det kunne eksempelvis være den MEDION AKOYA E6234 MD99230, der kommer til salg i danske ALDI forretninger onsdag den 7. august for 3.299 kroner.

Der er tale om en 15,6″ Windows 8 bærbar, der prismæssigt er at finde i den mere beskedne ende af skalaen. Hardware-specifikationerne gengiver dette et godt stykke hen ad vejen. Processoren er en Pentium dual core-processor; et dedikeret grafikkort er heller ikke at finde i denne computer.

MEDION AKOYA E6234 MD99230 imponerer ikke udadtil med en stærk ydelse. Det er snarere ting som den 1 TB store harddisk, der peger på, at dens virkelige styrke ligger andetsteds. Nemlig i kombination af pris versus fordele. Man får en bærbar computer, der er alsidig til hverdagsopgaver, prisen afspejler meget godt, at man ikke får luksusmaterialer eller ekstravagant ydelse, men snarere en god gedigen bærbar, der kan lidt af hvert.

Ikke til spillefuglen

Hvis man spiller computerspil i den forstand, at man gerne kaster sig over mere avancerede og krævende spil, end dem der følger med Windows 8 eller lignende java-baserede spil, som kan spilles online, så er MEDION MD99230 kun begrænset egnet.

Den i processoren befindende Intel HD Graphics er kun egnet til lettere spiltitler. En middelmådig OpenGL score på 9,38 fps i CineBench R11.5 understreger dette. I 3DMark Cloud Gate når MD99230 2.069 3DMarks med en grafikscore på 2.259 point.

Det er nok til, at man kan fastslå, at selv om muligheden for at spille computerspil ikke er udelukket, så bør det ikke være en drivende faktor ved anskaffelsen af denne bærbare.

Til de basale behov

MD99230 kan derimod udfylde rollen som en allround bærbar, der med fordel kan anvendes til arbejde, studier såvel til adspredelse i form af multimediebrug såsom videoer og musiklytning. Den bærbare er Dolby Advanced Audio V2-certificeret, de to runde højttalere nær bagkanten af den bærbare sørger for en klar lyd af anstændig kvalitet, der dog er hørt bedre i andre bærbare computere.

Til gengæld er softwarepakken, der bredt sigter på multimediebrug ganske omfattende. Det drejer sig om MEDION MediaPack, der indeholder en række programmer fra Ashampoo og en MEDION Home Cinema Suite, der består af en lang række programmer fra CyberLink.

Man får en bærbar computer med en Intel Pentium 2020M dual core-processor, der har en hastighed på 2,4 GHz. Processoren har ikke Hyper-Threading og Turbo boost.

Det er ikke den stærkeste cpu med en cpu multi-score på 1,89 point i CineBench R11.5 og en score på 23,0 GOPS (Giga Operations Per Second) i SiSoftware Sandras aritmetiske cpu-test. Den er egnet til lette til middeltunge opgaver, tager man fat på mere processorkrævende opgaver vil afviklingen begynde at føles langsom.

Se også:  Acer Aspire Vero AV15-51-7555 [TEST]: Bæredygtig bærbar til attraktiv pris

Processoren suppleres af 4 GB ddr3 ram, hvilket er ganske normalt for mange Windows 8 bærbare. I forhold til processoren havde det heller ikke givet meget mening, at udruste den med mere hukommelse i dette tilfælde.

Selv om MD99230 ikke er blandt de stærkeste bærbare derude, er det ikke således at den føles tung i brug eller opleves slæbende, så længe man anvender den til det den er beregnet til, nemlig almindelige opgaver som tekstbehandling, regneark, noteskrivning, surfing, multimediebrug af forskellig art og sågar lettere gaming eller lignende.

Den reagerer selvfølgelig ikke så prompte i alle situationer, som kraftigere bærbare gør det og i særdeleshed dem, der anvender en ssd, her spiller harddisken også en rolle. Harddisken er ellers en af de store aktiver ved MD99230, hele 1 TB er der til rådighed til lagring af data.

Harddisken hører ikke til blandt de hurtigste, heller ikke når der tales om drev til bærbare computere. Dog er hastigheden stadig høj nok til, at drevet ikke fungerer som flaskehals for ydelsen. Vi har målt hastigheden for sekventielle læseoperationer over hele drevet til 81,5 MB/s ved hjælp af HD Tune Pro 5.50. I filtesten i samme program har vi målt sekventielle læsehastigheder på 93,0 MB/s og sekventielle skrivehastigheder på 93,9 MB/s. Søgetiden på 17,7 ms kunne være bedre, men er dog en hæderlig middelværdi for en traditionel harddisk til en bærbar computer.

Fornuftig brugsværdi

Styrken ved denne 15,6”-bærbare er, at den for et beskedent beløb kan udføre snart sagt alle de hverdagsopgaver, som de fleste af os har brug for i dagligdagen.

Det er heller ikke således, at den skal sammenlignes med de hastigheder netbooks bød på, her er MD99230 dog en hel del stærkere. Det er en bærbar, hvor en fornuftig ydelse ledsages af en god brugsværdi.

Der er tale om en allround bærbar, der kan klare det meste, så længe kravet til grafikken ikke er for stor. PCMark 7 resulterede i en score på 2,338 PCMarks, det er en score, der fint repræsenterer den anvendte hardware. Af delscores kan nævnes en Creativity score på 3,719 point og en Computation score på 8,680 point, hvilket prisen taget i betragtning ikke er så dårligt.

MD99230 har et chassis, der er fremstillet af et blankt sort plastmateriale, den er ikke desto mindre ganske robust bygget. Det kan selvfølgelig ikke sammenlignes med en bærbar, der udelukkende er samlet af aluminium.

Materialevalget virker måske ikke så fornemt, men sammensætningerne af de anvendte farver gør, at MD99230 ser meget anstændig ud, når det samlede billede betragtes. Skærmbagsiden består af blankt sort plastik med en grålig bræmme, på indersiden undergår farven en grå til sort transition. Materialet har et struktureret udseende, der skal gøre overfladen mindre billig at se på og mere “levende”.

Den 15,6”-skærm er monteret i en semistiv skærmramme, der igen er solidt monteret på chassiset. Det nederste af skærmrammen forsvinder bag den bærbare, når skærmen er klappet op.

Den 15,6″ LED-baggrundsbelyste HD-skærm er ikke en touchskærm, skærmopløsningen er på 1.366 x 768 pixels. Skærmen er refleksfri, og den er derfor ikke tilbøjelig til at vise distraherende refleksioner fra omgivelserne. Displayet er relativt lysstærk, men ikke blandt de lyseste på markedet. Betragtningsvinklerne kunne godt være bedre, men den generelle billedkvalitet er ganske god.

Se også:  Asus lancerer 16" OLED-laptops med heftige specifikationer

MD99230 vejer 2,65 kg, hvilket ikke er specielt let for en 15,6”-bærbar, når man tager i betragtning, at der ikke er et dedikeret grafikkort. Der er heller ikke brug for ekstraordinær køling, fordi hardwaren ikke er ekstrem på nogen måde. Det er lidt af en skam, fordi det kunne have været et stort salgsargument for folk som studerende og andre, der har deres bærbare med sig på farten.

Erfaringer i brug

MD99230 støjer ikke ret meget og udvikler ikke ret meget varme, i den forstand er det en behagelig bærbar at arbejde ved.
Tastaturet har hovedsageligt fornuftigt store taster med tilstrækkelig plads mellem dem. ‘F’-tasterne er mindre, men det betyder ikke så meget. [Tabulator-tasten] og [backspace-tasten] kunne dog være større. Det er nok prisen for, at der er indbygget numerisk tastatur.

Tastaturet er forsænket, hvilket er rart, når man skriver. Tasterne selv har medium til halvlang vandring, de reagerer på tastning med en fin respons og føles semifaste i brug.

Touchpad er ret så lille og har en glat overflade. Men den giver dog god kontrol over markøren, også når der scrolles med to fingre. Funktionaliteten i forbindelse med Windows 8 gestures føles lidt mere svingende, nogle gange går det glat, andre gange skal man prøve et par gange. De separate musetaster fungerer fint, men som tidligere nævnt ved en MEDION med samme chassis var der lidt højdeforskel på de to musetaster, hvor de mødes.

MEDION MD99230 har så til gengæld et optisk dvd-/cd-brænder-drev, som mange garanteret vil blive glad for er til stede. Det samme kan siges om det indbyggede HD-webcam og den ligeledes indbyggede mikrofon.

Features er ganske gode af en bærbar til prisen at være. Der er to USB 3.0- porte, to USB 2.0-porte, HDMI-out som gør det muligt at se indhold fra den bærbare computer på hjemmets fladskærms-tv. Der er også en VGA-port og line out med s/pdif. Endelig er der indbygget 6-i-en-kortlæser.

Batterilevetiden er også eller kan i hvert fald være en vigtig brik i, hvorledes man opfatter, at ens bærbare klarer sig i hverdagen. Vi har målt batterilevetiden med Powermark, hvor vi har kørt to tests, den ene er den balancerede test, der består af webbrowsing, video, spil og tekstbehandling.

Den anden er en på papiret mindre belastende test betegnet produktivitet, der består af webbrowsing og tekstbehandling. Resultatet blev en batterilevetid på 3 timer 6 minutter i den balancerede test samt 4 timer 10 minutter i den mindre krævende produktivitetstest.

Det er en fin batterilevetid, hvor man som bruger ikke er afhængig af hele tiden at være i nærheden af en stikkontakt. På grund af den relativt svage processor og manglen på et dedikeret grafikkort havde vi måske dog håbet på lidt mere.


AKOYA E6234 MD99230
4

Alt om DATA siger

15,6″-bærbar der er som skabt til hverdagsopgaverne. Der er ikke kræfter i overflod, men til en god pris får man de features, der skal være der, og en ganske udmærket brugeroplevelse.

Sending
User Review
0 (0 votes)
TAGS
Bærbar computer
Dual Core
Intel Pentium
medion

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S