Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

104 barberbladsskarpe UHD-tommer

Fjernsyn bliver stadig større, skarpere og billigere, og den udvikling smitter af på computerskærmene. 28” med UHD-opløsning er på vej ned mod 3000 kr., og endnu større skærme på 32” og 40” er også – næsten – til at betale. Alt om DATA tester tre af disse giganter.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I gadgetverdenen er der ikke noget, der hedder pixel nok. Tænk på alle de megapixel, du har i front- og bagkameraerne på din smartphone eller tablet.

På visningssiden går udviklingen naturligvis i samme retning. Hvad angår opløsning, er vi gået fra VGA til HD og videre til full HD (FHD) med 1920 x 1080 pixel som det absolutte minimum på en fritstående computerskærm. En skærmdiagonal på 24”, som for få år siden var vild luksus, er vel også det mindste, man kan byde sig selv eller en medarbejder, og her starter priserne nu et godt stykke under en tusse.

Som altid foregår den mest spændende udvikling imidlertid i den høje ende. Skærme med en opløsning på 2560 x 1600 eller 1440 pixel begyndte at dukke op i 2007, og skal billederne være endnu skarpere, er 3840 x 2160 pixel i UHD (Ultra High Definition) eller 4K, som det også kaldes, nu kommet inden for rækkevidde.

Stort er et must

Har du sagt UHD, har du også sagt store skærme. Rent teknologisk er det intet problem at klemme millioner af pixel ind på skærmen til en notebook – bare se Apple og Samsung – eller en tablet eller en smartphone, men en skærm bør have en vis størrelse, før teknologien giver mening.

En kæmpestor UHD-skærm med et areal svarende til fire 20” FHD-skærme, som kan vise indhold fra lige så mange forskellige kilder, er perfekt til et mødelokale.

Et enkelt eksempel: Lad os sige, at du supplerer en FHD-skærm med en UHD-skærm på ca. samme størrelse og udvider skrivebordet til begge skærme. Hvis du så lader et billede fylde hele FHD-skærmen og trækker det over på UHD-skærmen, skrumper det til en fjerdedel af sit oprindelige areal på den højopløste skærm. Selv om skarpheden stiger betydeligt på UHD-skærmen, bliver du som regel nødt til at finde zoomfunktionen og gøre vinduet større, og så kan du ikke have fire gange så meget på den dyre skærm, men måske kun dobbelt så meget – eller mindre.

Derfor bør du ikke vælge en mindre UHD-skærm end 28”, og rigtigt sjovt bliver det ikke, før du går op i 32” eller mere. Jeremy Laird har sammen med Torben Okholm skrevet mere om denne problemstilling. Grav nummer 17/2014 frem (husk du som abonnent kan læse gamle artikler gratis online).

Krav til grafikken

De tre UHD-skærme i denne test er nærmest overdådigt udstyret med tilslutninger. De har alle DisplayPort og HDMI. BenQ og Samsung har desuden DVI, og Philips kan tilbyde analog VGA, som nok er mest relevant i forbindelse med ældre notebooks.

Vil du have fuldt udbytte af den høje opløsning, bliver tingene meget enkle: Dit grafikkort skal have en DisplayPort-terminal, som understøtter version 1.2, for ellers kan du ikke få en acceptabel opdateringshastighed på 60 Hz. HDMI 1.4 og DVI (med Dual-Link kabel) giver kun mulighed for 30 Hz, hvad der kan være OK til film, men er trættende for øjnene ved normalt skærmarbejde.

Til hardcore-spil i UHD kan grafikkortet ikke blive hidsigt og dyrt nok, men til kontorarbejde og billedredigering kan næsten hvad som helst bruges, så længe UHD-opløsningen er understøttet.

I min HP Z230 arbejdsstation har jeg en Intel Core i7-processor med integreret HD Graphics 4600 samt to DisplayPort-terminaler og én DVI-udgang. Denne løsning trækker uden problemer to UHD-skærme plus en FHD-skærm – samtidigt!

Ellers er det intet problem at finde et kompatibelt grafikkort på den humane side af 1000 kr.

Mere indhold på skærmen

En stor UHD-skærm gør det ikke alene muligt at have flere Windows-ruder åbne på en gang. Det er også almindeligt, at skærmens areal kan opdeles i separate vinduer, som gengiver indhold fra hver sin kilde. Dette kaldes MultiView, og firmaerne taler om både PBP (Picture-by-Picture) og PIP (Picture-in-Picture).

PBP er mest interessant, fordi skærmen kan opdeles i to, tre eller fire vinduer. På den måde kan en 40” UHD-skærm blive til fire FHD-skærme på hver 20” – en børsdealers vådeste drøm. Vi andre kan åbne et vindue til f.eks. en spillekonsol eller en tv-boks og prøve at multitaske.

Læs testene her:

Philips BDM4065UC
BenQ BL3201
Samsung U32D970Q

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs testene her:

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]