Home » Styresystem » 100 tips og tricks til Windows 8
100 tips og tricks til Windows 8

100 tips og tricks til Windows 8

Share

Optimer din pc, så den arbejder hurtigere og smartere. Vi giver dig de bedste tricks …

Når du køber en ny pc, vil alt normalt opføre sig i skønneste orden. Dit Windows-system starter og kører hurtigt, programmer installeres uden problemer, og det hele virker, som du forventer. Men med tiden vil din pc blive langsommere, der vil lejlighedsvis ske mærkelige ting, og visse funktioner stopper med at fungere. Visse programmer, og måske endda Windows selv, begynder måske at vise kryptiske fejlmeddelelser, eller går måske helt ned.

Nogle påstår, det er normalt. Det er bare den måde pc’er opfører sig på, og det må du finde dig i. Men vi siger nej. Dårlig ydelse, maskinproblemer og uregerligt software? Den slags udfordringer kan overkommes. Du behøver ikke bruge ugevis af din kostbare fritid eller have en doktorgrad for at løse dem. De fleste kan løses med overraskende lethed, når du ved, hvordan du kommer i gang.

Vi har udvalgt 100 af de mest irriterende problemer, fra sløv hastighed til installationsfejl, og vi har sat vores eksperthold på opgaven med at finde de bedste løsninger. Med det in mente kan du tage styringen, næste gang din pc begynder at skeje ud. Du vil med vores guide snart få din maskine til at køre optimalt igen.

Tryk på Windows + R, skriv ”resmon”, og tryk på Enter-tasten for at se, hvad der tærer på din cpu, drev og dit net.

[pt id=’2035621′ size=’large’ link=’file’]

 

2 Det tager en evig tid at flytter filer til en ny pc.

Windows Let overførsel gør det nemt. Tryk på Windows + Q, og skriv ”Let overførsel”. Hav et eksternt drev klar.

[pt id=’2035624′ size=’large’ link=’file’]

 

3 Hvorfor er min Wi-Fi så sløv?

Kør Xirrus Wi-Fi Inspector (xirrus.com under ”Ressources”). Er der interferens fra et nærtliggende netværk, bør et kanalskifte hjælpe.

[pt id=’2035625′ size=’large’ link=’file’]

 

4 Genvej til mapper i Stifinder.

For at se en mappe, du netop har brugt, højreklikker du på Stifinder-ikonet i Proceslinjen og vælger den fra din Jump-liste.

[pt id=’2035626′ size=’large’ link=’file’]

 

5 Hvordan surfer jeg hurtigere?

Namebench hjælper med at finde en hurtigere DNS-server, hvilket beskærer websiders loading-tider.

[pt id=’2035627′ size=’large’ link=’file’]

 

6 Sæt fart på de sløve mapper

Det kan hjælpe at slette alle filer, du ikke bruger, men at finjustere mappens egenskaber giver ofte bedste resultat. Højreklik på mappen, og vælg Egen-skaber > Tilpas. Under ”Optimer denne mappe til” skifter du til ”Generelle elementer”.

7 Stifinder lukker ved genstart

I Stifinder klikker du Vis > Indstillinger > Vis. Rul ned og marker ”Gendan tidligere mappevinduer ved logon”. Ved næste genstart vises alle de Stifinder-vinduer, du havde åbne før.

8 Uret på Skrivebordet går forkert

Et ur, som ikke går korrekt, er irriterende, men kan også give alvorligere problemer med netværket og visse programmer, som er afhængige af tid. Højreklik på det og vælg Juster dato og klokkeslæt > Internettid > Skift indstillinger… Marker feltet ud for ”Synkronierser med en tidsserver på internettet” og klik på ”Opdater nu” for at rette tiden.

9 Ekstra programmer dukker op, når pc’en starter

Åbn programmerne, og tjek deres indstillinger for en mulighed i stil med: ”Åbn ved opstart”, og slå det fra. Hjælper det ikke, så skriv ”shell:startup” i adressefeltet i et Stifinder-vindue. Højreklik på de programmer, som ikke skal starte med Windows, og vælg ”Slet”.

Alternativ: Kør CCleaner. Klik på Værktøjer > Opstart > Windows. Vælg de overflødige programmer. Klik ”Slet element”.

[pt id=’2035628′ size=’large’ link=’file’]

 

10 Det tager for lang tid at finde filer

Find en fil ved at skrive dens navn. Hver gang du rammer en tast, vil Stifinder hoppe hen til den først matchende fil. Når den rette dukker op, trykker du på Enter-tasten for at åbne den. Ved du ikke, hvor filen er, klikker du på søgeboksen øverst til højre. Klik på ”denne PC” i topbjælken, og skriv filens navn.

11 Min pc starter altid i Startskærmen

Få pc’en til at starte på Skrivebordet ved at højre-klikke på Proceslinjen og vælge Egenskaber > Navigation. Marker boksen ”Gå til Skrivebordet i stedet for Start, når jeg logger på eller lukker alle apps på et skærmbillede”. Genstart, og du sendes direkte til Skrivebordet.

12 Startskærmen ser for afvigende ud

Du kan lave et par justeringer for at gøre dit Windows-miljø mere ensartet. Højreklik på Proceslinjen, vælg Egenskaber > Navigation og marker boksen ud for ”Vis min skrivebordsbaggrund ved start” for at få samme skrivebordsbaggrund. Vi anbefaler også ”Åbn automatisk visningen Apps, når jeg går til Start”.

[pt id=’2035629′ size=’large’ link=’file’]

 

13 Jeg er træt af min skrivebordsbaggrund

Højreklik på Skrivebordet, og vælg Personlige indstil-linger. Klik på ”Skrivebords-baggrund” for at vælge mellem Windows’ præinstallerede baggrunde. Vælger du et par stykker, kan du udnytte funktionen ”Skift billede hvert…”. Så vil computeren automatisk skifte mellem flere forskellige baggrunde.

14 Stifinders ikoner har forkert størrelse

Klik på fanen ”Vis” øverst i Stifinders vindue, og brug mulighederne i sektionen Layout for skifte udseendet på dine mapper.

15 Komandolinjen er sløv

At skrive hele stien til en mappe er møjsomme-ligt. Prøv i stedet at holde Shift nede, højreklik på mappen i Stifinder, vælg ”Åbn kommandovindue her” og cmd.exe vil åbne mappen. Ellers prøv at skrive en del af stien og tryk på Tab-tasten for at autofuldføre.

16 Hvordan gør jeg opstarten lydløs?

Søg i Kontrolpanel efter ”lyd”, og vælg punktet ”Skift systemlyde”. Ryd boksen ud for Afspil Windows-startlyd. Brug også sektionen til at justere systemlyde, hvis du ikke bryder dig om lydene i Windows 8. Klik på handlingen og knappen ”Gennemse…” for at søge.

17 Stifinder åbner i den forkerte mappe

Som standard åbner Sti-finder i mappen Denne pc. Skift ved at højreklikke på ikonet i Proceslinjen, højreklik på Stifinder og vælg ”Egenskaber”. Klik i feltet ”Start i”, og indtast den nye sti.

18 Snap-vinduer er irriterende

Er du ikke fan af, at vinduerne skifter position og størrelse, når de flyttes til skærmkanten, slår du det fra. Gå ind under Kontrol-panel > Øget tilgængelig-hed > Skift, hvordan musen virker. Fjern markeringen i boksen ved ”Forhindrer, at vinduer arrangeres automatisk, når de flyttes til kanten af skærmen”. Klik på ”OK”.

19 Hvor er mappe-indstillingerne henne?

Selv om mange af mulig-hederne går igen i Sti-finders bånd i Windows 8.1., finder du den klassiske dialogboks ved at søge på ”Mappeindstillinger” i Kontrolpanel.

20 Jeg kan ikke finde en bestemt indstilling

Er du træt af at lede efter en bestemt indstilling i Kontrolpanel, klikker du bare i søgefeltet og trykker på E-tasten for at få en lang og enkel liste.

21 Jeg har brug for mere plads på Skrivebordet

Højreklik på Skrivebordet, og vælg Skærmopløsning. Gå ikke højere end den maksimalt anbefalede indstil-ling. Tryk på Windows + Q, skriv ”Skærm”, og vælg Skærmindstillinger. Nu kan du justere størrelsen af
elementerne på skærmen. Hvis muligheden for denne indstilling ikke er der, kan du bruge menuen til at justere tekststørrelsen for at spare lidt på pladsen.

22 Hvad har andre gjort ved min pc?

Har en anden rodet på dit Skrivebord, kan det være brugbart at vide præcist, hvad de har gjort. Her kan LastActivityView (fra nirsoft.net) hjælpe. Det viser, hvilke programmer, filer og mapper, der har været arbejdet med, og hvad der er blevet installeret.

23 Proceslinjens meddelelsesområde er overfyldt

Klik på pilen til venstre i Proceslinjens meddelelses-område, og vælg herefter ”Tilpas…” fra menuen. Finder du her ikoner, som du ikke har brug for, så skal du vælge ”Vis kun meddelelser” fra rullemenuen. Behøver du ikke uret eller andre af standardeffekterne, så klikker du på menupunktet ”Slå systemikoner til eller fra”.

24 Søgninger er sløve

Som standard indekserer Windows kun filer i dine brugermapper (Dokumenter, Skrivebord, Billeder osv.), så søgning andre steder vil tage længere tid. Det vil gå hurtigere, når du flytter dokumenterne, som du vil søge i, fra dine brugermapper, men du kan bede Windows indeksere andre mapper.

Vælg tasterne Windows og Q. Skriv ”Indekser”, og vælg ”Indekseringsindstillinger”. Klik ”Rediger”, og marker de mapper, du vil indeksere (mange filer kan tage lang tid). Klik ”OK”, når du er færdig.

[pt id=’2035630′ size=’large’ link=’file’]

 

25 Ikke alle videofiler har en miniature

Klik på Vis > Indstillinger > Vis. Fjern markeringen i boksen ud for ”Vis altid ikoner, aldrig miniaturer”. Hjælper det ikke, installerer du Medie Preview (fra www.babelsoft.net), som vil tilføje miniaturer til videoformater.

26 Jeg skal have en indholdsliste til en mappe

Hold Shift nede, højreklik på mappen, og vælg “Åbn kommandovindue her”. Skriv ”dir /b | clip” (på en bærbar alt gr + |-tasten oppe i højre hjørne) for at kopiere mappens filnavne til udklipsholderen. De kan indsættes i blandt andet et Word-dokument.

27 Jeg slettede en fil ved en fejl.

Laver du en brøler i Stifinder (sletter en vigtig mappe eller flytter nogle forkerte filer) trykker du bare på tasterne Ctrl + Z.

[pt id=’2035631′ size=’large’ link=’file’]

 

28 Jeg vil ikke bruge Stifinder.

Prøv Q-Dir. Programmet har browser-lignende faner og kan gemme alle åbne mapper og genåbne dem senere.

[pt id=’2035632′ size=’large’ link=’file’]

 

29 Mine ikoner roder.

Med DesktopOK gemmer du skrivebordsikoners positioner, og du kan genskabe dem med få klik.

[pt id=’2035633′ size=’large’ link=’file’]

 

30 Mit Skrivebord er fyldt op.

Vælg det primære vindue, du vil bruge, og tryk derefter på tasterne Windows + home. Alle andre vinduer bliver nu minimaliseret.

[pt id=’2035634′ size=’large’ link=’file’]

 

31 Tekst vises for småt.

Misser du detaljerne, holder du Windows-tasten nede og trykker på ”+” for at zoome ind. Tryk på ”-” for at zoome ud igen.

[pt id=’2035635′ size=’large’ link=’file’]

 

32 Et ældre program nægter at køre

Hold tasterne Ctrl + Shift nede, højreklik på programmet, og vælg “Fejlfinding i forbindelse med kompatibilitetsproblemer”. Handler det om virkelig gamle sager, så prøv DOSbox. Det hjælper med at få gammel software til at køre på mo-derne hardware.

33 Hvad betyder fejlkoden?

Fejlmeddelelser er nogle gange ikke særlig brugbare og viser bare en kode i stil med 0x00000653. Indtast koden i Windows Error Lookup Tool for at få mere information.

Se også:  Snart bliver Office-makroer blokeret automatisk

34 Windows Update genstarter min pc

Åbn Regedit og find HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREWindows
UpdateAU (opret selv de to sidste nøgler om nød-vendigt). Opret DWORD-værdien (32 bit) ”NoAuto RebootWith LoggedOn Users”. Dobbeltklik på det, giv det værdien 1, og pc’en vil ikke længere genstarte.

35 Internet Explorer vil ikke starte

Tryk Windows + R-tasten for at åbne dialogboksen Kør. Indtast ”iexplore.exe” for at åbne IE uden tilføjelser. Sker det uden bøvl, er problemet nok en beskadiget tilføjelse. Genopret udvidelserne med et klik på tandhjulsikonet og derefter “Administrer tilføjelsesprogrammer”. Højreklik på én post ad gangen og vælg Aktivér. Til sidst finder du problemprogrammet.

36 Jeg kan ikke lukke et bestemt program

Kan du ikke lukke et program fra Joblisten, så prøv Process Hacker (http://processhacker.sourceforge.net). Du lukker ved at højreklikke på det og vælge Miscellaneous > Terminator > Run selected.

37 Jeg kan ikke defragmentere mit drev

Højreklik på drevet i Stifin-der. Vælg Egenskaber > Funktioner > Optimer og defragmenter drev. Hvis Stifinder mener, du ikke har et defrag-redskab, åbner du Regedit. Find strengen: HKEY_LOCAL_MACHINE SOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersion ExplorerMyComputerDefragPath. Dobbeltklik på (Standard), og vælg “%systemroot%system32dfrgui.exe”.

38 Windows vil brænde filer til disk

Din pc har en række midlertidige filer, som den tror, du vil brænde på en disk. Højreklik på dit harddiskdrev, vælg “Egenskaber” og “Diskoprydning”.

39 Min pc mener Windows ikke er en ægte kopi

Pludselig dukker en besked op om, at dit styresystem ikke er ægte og forlanger, at du aktiverer det. Men aktiveringen virker ikke. Åbn Regedit, udvid HKEY_USERS, højreklik på ”S-1-5-20”, og vælg Tilladelser…. Klik på “Netværkstjeneste. Ser du det ikke, klikker du på knappen ”Tilføj…” og skriver ”Netværkstjeneste”. Klik på knappen ”Kontrollér navne” og derefter ”OK” for at tilføje. Boksene under “Tillad for Fuld kontrol og Læsning” skal være markerede. Klik så på ”OK”. Luk Regedit, genstart og alt bør nu være i orden.

[pt id=’2035636′ size=’large’ link=’file’]

 

40 Nogle programmer afspiller ikke lyd

Klik på volumenikonet i Meddelelsesområdet og på ”Mixer”. Tjek, at lyden er slået til. Åbn Kontrolpanel, klik på Hardware og lyd > Lyd, og højreklik på standardenheden for lyd (lille, grøn cirkel på). Vælg ”Egenskaber” og derefter fanen ”Avanceret”. Fjern markeringer i boksene under “Eksklusiv tilstand”. Klik ”OK” og genstart.

41 Jeg skal have tilladelse til en mappe

Mappen tilhører sandsynligvis en anden bruger af din computer. Uden administratorkonto må du bede den anden bruger om filerne.

42 Jeg vil gendanne en mistet fil.

UndeleteMyFiles Pro er et værktøj, som gendanner tilsyneladende mistede filer, som stadig er på dit drev.

[pt id=’2035637′ size=’large’ link=’file’]

 

43 Min firewall virker ikke.

Søg efter ordet ”firewall”, vælg Windows Firewall. Klik på ”Gendan standard-indstillinger” for at får den til at køre igen.

[pt id=’2035638′ size=’large’ link=’file’]

 

44 Min pc er helt ustabil.

Klik Kontrolpanel > System og sikkerhed > Løsningscenter > Vedligeholdelse > Søg efter løsninger… Windows vil foreslå løsninger.

[pt id=’2035639′ size=’large’ link=’file’]

 

45 Mine biblioteker er væk.

Nogle gange forlægger Stifinder bibliotekerne, så mapperne synes tomme. Højre-klik på Biblioteker, og vælg ”Gendan standardbiblioteker”.

[pt id=’2035640′ size=’large’ link=’file’]

 

46 Mine genveje virker ikke.

ShortcutsMan scanner din pc for brudte genveje. Du kan nemt slette eller fikse dem i samme ombæring.

[pt id=’2035641′ size=’large’ link=’file’]

 

47 Bootmgr er borte

Start op fra din Windows-disk, vælg et sprog og klik på ”Avancerede indstillinger”. Vælg dit styresystem, klik på ”Automatisk reparation”, og Windows vil nu fixe problemerne. Virker det ikke: Indlæs indstillingerne for Systemgen-dannelse, klik på ”Kommando-promt”, og indtast følgende kommandoer:
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
bootrec /rebuildbcd

Luk nu kommandopromten, fjern din Windows-disk, og prøv en ny opstart.

[pt id=’2035642′ size=’large’ link=’file’]

 

48 En søgning finder ikke mine programmer

Åbn Kontrolpanel, og skriv ”indeks”. Klik på Indekseringsindstillinger > Avanceret > Genopbyg > OK for at få et nyt indeks.

49 Et program reagerer ikke længere

Programmet er måske optaget. Hvis intet sker, så luk det fra Joblisten (Ctrl + Shift + Esc, højreklik, og vælg “Afslut job”.

50 Jeg får fejlmeddelelser under installation

Tjek først, at programmet vil køre problemløst med Windows 8.1. Start ikke installer-delen direkte fra en hjemmeside. Gem den på Skrivebordet først, og kør den som administrator, hvis du har rettighederne. Afinstaller ældre versioner (eller luk dem). Gemte temp-filer kan også forårsage problemer, så brug CCleaner for at rense ud.

51 Skærmen bliver blå og jeg må genstarte

Enten et driver-problem eller hardware-problemer. Prøv at google fejlmeddelelserne for yderligere vejledning. Opdatér dine drivere (DriverIdentifier fra driveridentifier.com kan hjælpe), søg på ”hukommelse”, og klik på ”Diagnosticer computerens hukommelsesproblemer” for at køre en ram-test.

52 Et program optager al min cpu-tid

Søg efter, og kør RESMON.EXE for at finde løbske processer under fanen CPU. Højreklik på en proces, og vælg “Afslut proces” for at stoppe programmet. Højre-klik igen, og vælg ”Fortsæt proces”. Vær opmærksom på, at dette kan få programmet og din pc til at gå ned, så brug det som sidste nødløsning.

53 Hvorfor låser et program?

Kør RESMON.EXE, højre-klik på processen. Vælg ”Analyser venteliste…” for at se tråden i processen og det, der beslaglægger ressourcerne, og som er årsagen til, at programmet hænger. Du kan eliminere den del af processen, men det kan skade både programmet og din pc. Brug kun dette tip, hvis det er bydende nødvendigt.

54 Kan ikke oprette et gendannelsespunkt

Højreklik på “Denne pc” i Stifinder. Vælg Egenskaber > Systembeskyttelse. Er beskyttelsen deaktiveret for et drev, så vælg det, og klik på ”Konfigurer”. Vælg de ønskede indstillinger, og klik på ”OK”. Virker det ikke, så kør QuickSystemRestore. Programmet prøver at oprette et punkt og reparere problemer.

55 Mit Skrivebord svarer ikke

Åbn Jobliste, klik på fanen ”Processer” (du skal måske klikke på ”Gå til detaljer” først), højreklik på Win-dows Stifinder, og klik på ”Afslut job”. Klik nu på Filer > Kør ny proces, skriv ”explorer.exe”, og tryk på Enter-tasten. Prøv også ShellExView for at finde og fjerne unødvendige udvidelser.

[pt id=’2035643′ size=’large’ link=’file’]

 

56 En systemkomponent virker ikke

Alvorlige Windows-proble-mer kan skyldes ødelagte systemfiler. Søg på ”kommandoprompt”, højreklik på den, og vælg ”Kør som administrator”. Skriv ”sfc / scannow”. Tryk på Enter-tasten for at finde og reparere.

57 Jeg har stadig problemer

Prøv at installere opdateringer til Windows og til grafikkortet. Fjern programmers plug-ins eller slet temp-filerne. Du kan også i Stifinder højreklikke på dit drev og tjekke det for fejl. Du klikker på Egenskaber > Funktioner > Undersøg.

58 En hjemmeside vises ikke ordenligt

Hjemmesider til ældre versioner af Internet Explorer vises ikke altid korrekt. Klik på tandhjulet, derefter på ”Indstillinger for Kompati-bilitetsvisning”. Skriv domænenavnet, og klik på ”Tilføj” for at fixe det.

59 En bestemt mappe skal ikke kunne deles

Find mappen, som skal gøres privat, højreklik og vælg Del med >Stop deling.

60 Hvordan sikrer jeg mine børn online?

Kør DNS Angel (fra sordum.org) og klik på ”MetaCert DNS”. Nu bruger din pc MetaCerts DNS-servere, som blokerer de fleste voksensider.

61 Kan jeg forbinde min pc til en anden?

Hvis dine netværksforbundne pc’er ikke kan se hinanden, højreklikkes på Denne PC > Egenskaber. Se på computernavnet og indstillingerne for domæne- og arbejdsgruppe. Hver pc bør have sit navn, mens arbejdsgruppens navn er det samme. Hvis ikke klikker du på Skift indstillinger > Skift … Tryk på Enter-tasten, og gem de nye indstillinger. Genstart.

62 En værktøjslinje har overtaget min browser

Måske prøver skumle programmer at tilføje en browser-værktøjslinje på din pc eller installere malware, som overtager din startside, dine søgesider m.m. Ryd op ved at gå til Kontrolpanel > Programmer > Fjern et program. Klik på kolonnen ”Installeret den” for at liste programmer efter dato. Ser du værktøjslinjen, vælger du den og klikker på ”Fjern/rediger”. Hjælper det ikke, må du prøve manuelt. I Internet Explorer klikker du på tandhjulet og derefter ”Administrer tilføjelsesprogrammer” (Flere værktøjer > Udvidelser i Chrome). Er værktøjslinjen der stadig, kører du AdwCleaner.

[pt id=’2035644′ size=’large’ link=’file’]

 

63 Visse hjemmesider vil ikke åbne

Kan du ikke se en specifik hjemmeside, så tjek om problemet er generelt med www.downforeveryoneorjustme.com. Kan du ikke åbne flere antivirus-sider såsom avg.com og avira.com, er du sikkert ramt af virus. Kør øjeblikkeligt en fuld systemscanning.

[pt id=’2035645′ size=’large’ link=’file’]

 

64 Min pc kobler sig på det forkerte netværk

Windows 8.1 prioriterer rækkefølgen af trådløse netværk. Sidst anvendte netværk er det foretrukne, så forbinder du til et svagere netværk, mens du er inden for rækkevidde af et stærkere, som allerede er forbundet, får du altså det svagere. Slet dine forbindelser, og kobl op igen i ny rækkefølge.

65 Hvordan åbner jeg routerens netside?

Kør RCon.exe for at åbne browseren på rette adresse. Eller tryk for Windows + R, skriv ”nsloolup.exe”, og tryk Enter. Skriv adressen, du får, ind i browserens adressefelt.

66 Jeg har ingen net-forbindelse

Hvis et net-program opfører sig, som om du ikke er online, åbner du et kommandovindue og skriver ”ping google.com”. Ser du flere ”Reply from”-beskeder, virker din net-forbindelse. Er der ingen svar, skal du højreklikke på netværks-ikonet i meddelelsesområdet og vælge “Foretag fejlfinding af problemer” for at åbne Windows Netværksdiagnosticering.

67 Malware har rodet med browseren

Når du først er på nettet igen, så prøv Anvi Browser Repair Tool. Det er et glimrende værktøj, som kan reparere en del ødelagte browser-indstillinger med få klik.

68 Det trådløse net er pludselig røget

Åbn Enhedshåndtering og udvid Netværkskort. Dobbeltklik på dit kort, og vælg ”Egenskaber”. Klik på fanen ”Strømstyring” og fjern fluebenet i ”Tillad, at computeren slukker for denne enhed for at spare strøm”. Genstart og prøv igen. Vær opmærksom på, at denne indstilling også afkorter batterilevetiden på en bærbar.

69 Ingen stavekontrol i Internet Explorer

Windows 8.1 har stavekontrol med automatisk rettelse, som dækker hele systemet. Du slår det fra på Internet Explorer 11 ved at åbne “Indstil” i Amulet-menuen, klikke på Skift pc-indstillinger > Pc og enheder > Indtastning.

Se også:  Guide: 6 smarte måder at bruge Word på

70 En enhed virker ikke korrekt

Kør ”devmgmt.msc” for at åbne Enhedshåndtering. Finder Windows et problem, er det markeret med et gult ikon. Dobbeltklik på det for at få flere informationer, eller klik på Driver > Opdater driver….

[pt id=’2035646′ size=’large’ link=’file’]

 

71 Få mere plads på harddisken

Begynd med at bruge WinDirStat for at finde de største filer og mapper samt programmer, du ikke bruger. Kør Disk Cleanup eller CCleaner for at finde og fjerne junk-filer. Åbn Stifinder, højreklik på det relevante drev vælg Egen-skaber > Funktioner > Undersøg. Dette vil tjekke dit drev for fejl og måske frigøre plads. Bruger du ikke dvale-tilstand, så slå den fra (kør cmd.exe som administrator, og skriv ”powercfg –h off”) for at spare drevplads.

[pt id=’2035647′ size=’large’ link=’file’]

 

72 Mit dvd-drev bliver ikke fundet

Kør Regedit.exe, og find HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEM CurrentControl SetControlClass{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}. Slet både UpperFilters og LowerFilters og genstart. Hjælper det ikke, så kør Disk-håndtering. Højreklik på dit optiske drev og vælg ”Skift drevbogstav og sti…”. Tryk på ”Rediger”, vælg et nyt bogstav og genstart. Er drevet blevet synligt, kan du gentage processen og indsætte det oprindelige drev-bogstav.

73 Bestemte enheds-indstillinger er væk

Kan du ikke finde bestem-te enhedsindstillinger i Kontrolpanel, åbner du Enheder og printere. Her finder du ikoner for enhe-
der. Højreklik for at få vist de mulige indstillinger.

74 Jeg ramnmer touchpad ved en fejl

Installer Touchpad Blocker eller Touchfreeze (søg på https://code.google.com). Programmerne låser touchpad, når du skriver.

75 Jeg har problemer med en USB-enhed

Genkender din pc ikke en USB-enhed, eller arbejder enheden ikke korrekt, så prøv en anden USB-port. For eksempel i din skærm eller dit tastatur.

76 Mine diske er for langsomme

Åbn Enhedshåndtering og udvid Diskdrev. Dobbeltklik på det sløve drev og derefter på fanen ”Politikker”. Fjern markeringen i Aktiver cachelagring på enheden og “Slå tømning af buffer for Windows-cachelagring” fra på enheden. Vær forsigtig. Fejler strømforsyningen vil du med større sandsynlig-hed miste data, end hvis du ikke ændrer indstillingerne.

77 Hvordan omdøber jeg et USB-drev?

Omdøbning gør det nemmere at skelne mellem drev, men den normale metode med at højreklikke og vælge Omdøb virker ikke altid. I stedet kan du, såfremt der ikke er noget vigtigt på disken, genformatere den ved at højre-klikke, vælge “Formatér…”, og så omdøbe undervejs.

78 Skærmfarvene er upræcise

En kendt problem, som kan justeres. Prøv først skærmens fysiske knapper (hvidbalance, lys, kontrast etc.). Hjælper det ikke, trykker du på tasterne Windows + R. Skriv ”dccw.exe” for at åbne “Kalibrering af skærmfarver”. Værktøjet bør kunne forbedre skærmens farver.

79 Musemarkøren forsvinder

Søg i Kontrolpanel efter ”mus”. Klik på ”Gør det nemmere at se muse-markøren” og marker Vis markørspor for at gøre musemarkøren mere synlig. Alternativt markerer du Vis placeringen af markøren, når der trykkes på Ctrl-tasten. Klik på ”Anvend”. Fremover vil et tryk på Ctrl-tasten markere markøren.

[pt id=’2035648′ size=’large’ link=’file’]

 

80 Batterilevetiden er for kort

Tryk på tasterne Windows + Q, skriv ”cmd”. Højreklik derefter på Kommando-prompt, og vælg Kør som administrator. Skriv ”powercfg –energy” og tryk på Enter. Du får nu en rapport, du kan tjekke for problemer.

81 Tastatur med forkerte tegn

Giver knapperne på tasta-turet de forkerte tegn, skal du søge efter ”område” og vælge “Rediger indstillinger for sprog og tastatur”. Under “Område og Sprog” klikker du på det installe-rede sprog, derefter Indstillinger. Ser du ikke Dansk QWERTY, vælger du “Tilføj et tastatur”.

82 Videokvaliteten er for ringe

Højreklik på batteri-ikonet i Proceslinjen, og vælg Strømstyring. Klik på ”Skift indstillinger for plan”, og klik på ”Skift avancerede strømstyringsindstillinger”. Udvid Multimedieindstillin-ger, og tjek at punktet for afspilning af video er sat til “Optimer videokvalitet”.

83 Teksten ser noget ulden ud

Søg efter og åbn cttune. Følg instruktionerne for at få hjælp til en mere klar og skarp tekst på computer-skærmen.

84 Det tager for lang tid at opsætte en ny pc

Når en ny pc lander på skrivebordet, vil du sikkert gerne udstyre den med browsere, en PDF-læser, medieafspiller mm. Normalt skal du selv finde disse på nettet ved at søge på de enkelte programmers hjemmeside, men DDownloads kender cirka 900+ af de mest populære programmer. Bare vælg et program, og klik på ”Direct download from page”. Nu åbnes hjemmesiden, og download går i gang.

[pt id=’2035649′ size=’large’ link=’file’]

 

85 Tastaturet arbejder ikke ordentligt

I nødstilfælde kan du altid søge på ”skærmtastatur”. Du får et tastatur, som du kan bruge med musen eller en anden berøringsenhed.

86 Kør et program som en anden bruger

Du kan køre et program, som en anden bruger. Hold knappen Shift nede, højreklik på program-genvejen, og vælg ”Kør som en anden bruger”. Indtast brugernavn og password for vedkommendes konto, og programmet åbnes.

87 Hvilket fotoprogram er bedst?

Har du travlt, og hvis dine behov er små, så er den enkle løsning at benytte programmet Windows Paint, som følger med Windows. Det er bedre end sit rygte. Du kan beskære og rotere, male og tegne og sågar tilføje sjove detaljer som talebobler.

[pt id=’2035650′ size=’large’ link=’file’]

 

88 Min pc er inficeret af en virus

Før du henter et sikkerhedsprogram, trykker du på Windows + Q, skriver ”MRT” og trykker på Enter-tasten. Er det installeret, åbnes nu Microsoft Windows værktøj til fjernelse af skadelig software, som måske kan hjælpe.

89 Hvordan bladrer jeg i en video?

Tryk på Ctrl-tasten, mens du klikker på “Afspil” i Windows Media Player, så bladrer du frem.

90 Jeg kan ikke installere ny software

Luk andre programmer. Afinstaller gamle versioner. Brug Diskoprydning for at slette midlertidige filer.

91 Jeg vil tage et billede af skærmen

Windows tager et billede af hele skærmen, når du trykker på Print Screen-tasten (prt sc) eller bare af det pågældende vindue, hvis du trykker Alt + Print Screen. Har du brug for flere muligheder, åbner du SnippingTool.exe. Det kan tage rektangulære billeder og udsnit i fri hånd.

92 Træk og slip virker ikke ordentligt

Kører du et program som administrator og et andet program normalt, opdager du sikkert, at du ikke kan trække og slippe filer mellem dem. Kør begge programmer med samme rettigheder, så skulle alt virke igen.

93 Kan jeg styre software til børn?

Du kan forhindre andre i at installere software med Installguard. Det er gratis til privatbrug og tilfører ekstra sikkerhedslåse, som sikrer, at kun autoriserede brugere kan installere software, og at kun programmer, du har tilladt, kan køre.

94 Hvordan åbnes en besværlig fil?

Henter du nogle gange filer, som du ikke ved, hvordan du åbner, så installer programmet OpenWithEnhanced. Højreklik på filen, og vælg ”Open with”. Programmet vil nu anbefale et par muligheder

[pt id=’2035651′ size=’large’ link=’file’]

 

95 Jeg mister data ved genstart

Åbn Regedit, og find HKEY_LOCAL_MACHINESoftwarePoliciesMicrosoftWindowsSystem. Ser du DWORD-værdien Allow Blocking AppAtShutdown, og er den sat til 0, dobbeltklikker du på den for at ændre værdien til 1. Klik på ”OK”.

96 Kør programmer som administrator

Højreklik på programmets exe-fil eller genvej og vælg Kør som administrator. Du kan også trykke Windows-tasten og på Startskærm skrive programmets navn. Tryk nu Ctrl + Shift + Enter samtidig.

97 Her jeg 32- eller 64-bit Windows?

Nogle programmer kommer i begge versioner, så det er smart at kende sin version af Windows. Flyt musen yderst til nederste venstre hjørne, højreklik og vælg System fra listen. Vinduet, som åbnes, viser din version.

98 Jeg har mistet min Windows-nøgle

Geninstallering af Windows kræver en produkt-nøgle. Den sidder ofte klistret fast på æsken med din Windows-disk. Har du mistet nøglen, kan Key-finder (magicaljellybean.com) hjælpe med at genfinde både den og alle dine andre forskellige produktnøgler.

99 Et program lægger beslag på min cpu

Hvis et program giver højt cpu-forbrug, trykker du på tasterne Ctrl + Shift + Esc. Klik på fanen “Detaljer”, og højreklik på processen. Vælg “Angiv tilhørsforhold”, og fjern fluebenet ud for “Alle processer”. Vælg blot en cpu-kerne, og klik ”OK”. Programmet er nu for-hindret i at bruge de andre kerner, så de er frigjort til andre opgaver.

100 Svært at fjerne et program

Gå til Kontrolpanel > Fjern et program. Klik på programmet og vælg Fjern/rediger. Er det ikke på listen, så søg på Startskærmen for at finde programmet og få det afinstalleret. Begynder afinstalleringsprocessen at ”hænge”, så vær tålmodig. Fjernelse af et program kan tage sin tid. Virker det ikke første gang, så genstart og prøv igen. Ellers kan du prøve at afinstallere i Safe-mode eller geninstallere det, før du prøver afinstalle-ringen. Er der intet, som virker, så brug Revo Uinstaller (revouninstaller.com).

[pt id=’2035652′ size=’large’ link=’file’]

 

Bonus tip: Filerne åbner tit i et forkert program

Hvis et dobbeltklik på en fil på Skrivebordet ikke åbner den i det rigtige program, går du ind via Kontrolpanel > Programmer > Standardprogrammer > Angiv dine standardprogrammer. Vælg programmet, som skal åbne filen, fra listen “Programmer”, og marker “Vælg standardindstillinger for dette program”. Gennemgå filtyperne, som programmet som standard skal håndtere. Alternativt markerer du boksen “Vælg alle”, hvis programmet skal håndtere alle de listede filtyper. Ryd resten, og klik på ”Gem”.

Problemer med Windows kan synes komplekse, men som vores gennemgang viser, er det ikke altid tilfældet. Justering af en enkelt indstilling eller kørsel af det rette hjælpeprogram kan være alt, der behøves. For at undgå fremtidige blindgyder, må du dog anlægge et par overordnede strategier.

[pt id=’2035653′ size=’large’ link=’file’]

 

Oplever du for eksempel et nyt teknikproblem i Windows, så prøv System-gendannelse og få genskabt tidligere indstillinger og systemfiler.

Nogle programmer skal geninstalleres, men dine filer påvirkes ikke, når du har husket at lade systemet oprette gendannelsespunkter med jævne mellemrum.

Microsofts Fix it Solution Center har et væld af automatiserede løsninger på mange af de problemer, som du kan komme ud for.

Tjek også Microsofts generelle hjælpeside.


TAGS
Guide
Microsoft
Tips og trick
Windows
Windows 8

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S