Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

10 tips til en effektiv Google-søgning

Med nogle simple kneb får du mere præcise resultater, når du søger på Google og finder hurtigere frem til det du leder efter.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Google er en rigtig god søgemaskine. Ingen tvivl om det. Prøv at sætte den op imod en af konkurrenterne og du vil se, at den ofte giver dig mere relevante søgeresultater, som matcher det, du lige går og leder efter.

Google kan dog ikke læse dine tanker, så hvis du vil have søgemaskinen til at give de helt rigtige resultater, er du nødt til at give retvisende informationer om det du søger. Jo mere præcist du kan specificere det, jo mere brugbare bliver de resultater du får.

I den følgende guide vil vi gerne finde gratis programmer, som du kan bruge til at optimere dit system, og vi vil gerne have, at siderne vi finder skal være danske.

1. Søger du blot på ”programmer”, får du 46.700.000 resultater, der både omhandler computerprogrammer - af både den gratis slags og betalingstypen - samt tv-programmer og meget andet. Det er således en alt for bred søgning, som muligvis giver dig enkelte gode resultater, hvis du giver dig tid til at bladre frem til dem, men alt for mange ubrugelige, som kun forstyrrer.

2. Går du ud i venstre sider og vælger ”Sider på dansk” frasortere du en betragtelig mængde af resultaterne, da vi nu kun får resultater, der er skrevet på dansk. Det bringer os ned på 3.020.000 resultater.

3. Ved at tilføje ordet ”gratis” før ”programmer” snævrer du antallet af resultater yderligere ned, så vi nu er nede på 220.000 resultater. Søgemaskinen leder nu efter sider, der både indeholder ordet ”gratis” og ”programmer”, men ikke nødvendigvis i den rækkefølge. Google vil samtidig også finde sider med andre bøjninger af ordene, hvis den mener de er relevante.

4. For at indsnævre søgningen yderligere kan du tilføje anførselstegn omkring søgeordene, så der står ”gratis programmer”. Dermed søger Google udelukkende på disse to ord i den rækkefølge og i den bøjning. Det bringer os ned på 41.400 resultater.

5. Men nu var det jo specifikt gratis programmer til systemoptimering vi ledte efter og blandt vores søgeresultater får vi en masse sider med gratis programmer af andre varianter.

For at spore Google ind på omtaler af gratis programmer til systemoptimering tilføjer vi ordet i søgefeltet. Da det er usandsynligt, at vi finder resultater med alle tre ord lige efter hinanden, undlader vi at placere ordet mellem anførselstegnene, så der kommer til at stå - ”gratis programmer” systemoptimering. Det bringer os ned på 9 resultater.

6. Lad os sige, at vi ved et uheld kom til at stave forkert, så der står ”gratis programmer” systemobtimering. I det tilfælde gennemfører Google alligevel søgningen, men registrerer fejlen og leder dig på rette spor ved at spørge - Mente du: "gratis programmer" systemoptimering. Klikker du på linket, søger den efter ordene med den korrekte stavning.

7. Men måske du har indsnævret din søgning for meget og udelukker nogle resultater du godt kunne bruge. For ”programmer” er jo det samme som ”software”, så måske det var en ide at få det med som et alternativ i søgningen.

Det gør du ved at tilføje OR (med stort) efter dine første søgeord og skrive ”gratis software” bagefter, så der står - ”gratis programmer” OR ”gratis software” systemoptimering. Det giver lidt flere søgeresultater, så vi er oppe på 275 resultater.

8. Nu har vi sporet os ind på de mest relevante resultater, men nogle af dem kan vi nu alligevel godt undvære, for vi er faktisk ikke interesseret i at læse om programmer, der har med defragmentering at gøre.

Det ord vil vi derfor gerne udelade af søgningen, og det gøres ved at tilføje ”-defragmentering” efter dine andre søgeord, så der står - ”gratis programmer” OR ”gratis software” systemoptimering –defragmentering. Husk blot at der ikke skal være mellemrum imellem minus-tegnet og ordet.

Det giver os 266 resultater, hvoraf Google viser dig de 12 mest relevante. Der er nu tale om højt kvalificerede resultater, som alle har god relevans i forhold til det vi ledte efter.

9. Som man kan se stammer de to øverste resultater fra den samme side, som tilfældigvis er netop den du i øjeblikket befinder dig på. Det viser Google ved at skubbe det nederste resultat lidt længere ind på siden.

Google har dog fundet mange flere relevante fra vores hjemmeside og vil du se flere klikker på du på ”Vis flere resultater fra www.altomdata.dk”. Det giver fem ekstra resultater. Der gemmer sig imidlertid endnu flere relevante resultater og vil du se dem alle klikker du på ”Vis alle resultater fra www.altomdata.dk”.

10. Nu er det dog ikke sikkert, at de oplysninger vi leder efter findes lige i starten af de pågældende sider. Under Googles indekseringsarbejde har søgemaskinen imidlertid gemt et billede af din hjemmeside, som du kan scanne igennem og se om siden har de relevante oplysninger. Det gør du ved at klikke på ”cached” efter sidens url.