Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

10 tips til beskyttelse af personlige oplysninger på nettet

Rigtig mange danskere bruger jævnligt netbank, og flere og flere
foretager også deres indkøb på nettet. Der er dog en række farer, som du
skal være opmærksom på, når du har dine personlige oplysninger med dig i
cyberspace. It-sikkerhedsfirmaet Kaspersky Lab guider dig til en
sikrere dagligdag på nettet.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

For at sikre dine bankoplysninger - og hele dit system – er det vigtigt at have en antivirusløsning, som du kan stole på. Løsningen skal med både traditionelle og proaktive metoder beskytte din computer mod skadelig software, netværksangreb og malware fra eksempelvis e-mails.

Udover de helt almindelige antivirusfunktioner skal din løsning kunne beskytte dig, når du bruger din netbank eller shopper online. En anden vigtig funktion er specifik beskyttelse mod phishing-e-mails.

Efterspørgslen på netbank- og shoppingløsninger til mobile enheder er stigende, og ifølge markedsundersøgelser vil brugen af netbank på mobil blive fordoblet – bare i 2013.

Og på mobilen er det lige så vigtigt at beskytte dine oplysninger, som det er på computeren. Antivirusløsninger på mobilen kan bl.a. beskytte mod skadelig software, som opfanger de engangsbeskeder med adgangskoder, som du modtager til din netbank. Sikkerhedsløsninger til mobilen kan desuden hjælpe dig med at spore og spærre den, hvis du får den stjålet.

Når du er på nettet derhjemme, skal du sikre dig, at dit netværk er tilstrækkeligt beskyttet. Hvis du har et åbent netværk, kan dine naboer benytte sig gratis af dit WiFi – og endnu værre kan fremmede mennesker, som kommer forbi, bruge dit netværk til ulovligheder. Når du ikke er hjemme og skal bruge et offentlig hotspot, skal du for det første kun bruge hotspots, som er beskyttet med en adgangskode.

For det andet er det en rigtig god idé at benytte sig af en VPN-forbindelse. Hvis du ikke har en VPN-forbindelse, skal du holde dig væk fra sociale medier og andre steder, hvor du indtaster personfølsomme oplysninger.

Sikkerhedshuller i programmer og styresystemer er populære ”gateways” for hackere. Det er derfor vigtigt at holde hele din computer opdateret – lige fra internetbrowseren og antivirusprogrammet til hele styresystemet.

Hvis du støder på ukendt software i en e-mail eller i et pop-up-vindue, må du aldrig bare trykke OK/Ja/Download, hvis du ikke selv har bedt computeren om at hente programmet. Hvis du er i tvivl om validiteten af det program, du er ved at hente, skal du scanne det med dit antivirusprogram. Du skal være ekstra opmærksom på fildelingssider.

Selv de bedste sikkerhedsløsninger er ubrugelige, hvis din adgangskode er 123456 eller noget lignende. Det er vigtigt at vælge avancerede adgangskoder med både tal og store og små bogstaver.

Derudover skal du være opmærksom på, at du ikke bruger den samme kode til alle dine aktiviteter på nettet. Password management software kan hjælpe dig med at holde styr på koderne

Når du handler på nettet, skal du naturligvis betale for dine varer og oplyse en leveringsadresse. Du skal dog være særligt opmærksom på sider, hvor du bliver bedt om at indtaste personlige oplysninger, inden du gennemfører dit køb. Disse sider er ofte snydesider. Du skal altid huske at læse det med småt, så du ikke risikerer, at dine oplysninger bliver solgt videre til en tredjepart.

Når du har kreditkortet fremme i en netbutik, skal du være sikker på, at ingen kigger dig over skulderen. Du skal derfor altid sikre dig, at der står ”https” foran adressen på hjemmesiden i din browser. Din browser vil i de fleste tilfælde også vise et lille hængelåssymbol.

Hvis du ikke har lyst til at dele dine kreditkortoplysninger med netbutikken, kan du benytte dig af udbydere som PayPal eller ClickandBuy.

Hackere opretter ofte falske hjemmesider, hvor de kopierer designet fra en ægte netbutik. På sådanne sider kan de lokke personlige oplysninger såsom login og kreditkortnummer ud af de godtroende brugere.

For at undgå disse sider er det en god idé at tjekke, om firmaets adresse og telefonnummer er ægte. Hvis der med det samme begynder at poppe vinduer frem, som beder dig om at indtaste dine kreditkortoplysninger, kan du være helt sikker på, at det er en snydeside.

Lige meget hvor avanceret og professional en e-mail fra din bank ser ud, så vil de aldrig nogensinde bede dig om at reagere på noget i en e-mail. De vil aldrig bede dig om at kontakte dem, opgive personlige oplysninger, ansøge om et nyt kreditkort eller ændre din adgangskode via et link.

Du må derfor aldrig klikke på links i sådanne e-mails. Hvis du er i tvivl om ægtheden af e-mailen, skal du ringe til din bank.