Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

10 tips til bedre videooptagelser

Drømmer du om bedre, sjovere og skarpere videofilm? Så læs med her, når Quality Magasinet får gode råd af en ekspert og lærer dig mere om zoom, panorering, vinkling, lys og alle de andre faktorer, der spiller ind på det endelige resultat.

Af Jakob D. Lund, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er svært at indrømme: Men det er jo ikke altid, at de videooptagelser man har fået lavet af den seneste familiefest, sommerferien sydpå og sønnikes fodboldtræning bliver set mere end en enkelt gang. Ikke fordi indholdet er uinteressant, men fordi videoen måske er rodet, uskarp og rummer en masse uvedkommende ting.

Sådan behøver det slet ikke være. Selvfølgelig kan man ikke lære filmens ædle kunst på et kvarter, men med nogle simple regler kan man hurtig løfte sine egne optagelser adskillige klasser i vejret, så de bliver seværdige for andre end én selv.

Quality Magasinet har talt med en rigtig ”prof”, Prami Larsen, for at få gode råd. Han er leder af Det Danske Filminstituts talentfabrik, Filmværkstedet, og har været det siden 1995. Her giver Prami Larsen 10 tips til amatørfotografen

Du skal være klar til optage, når som helst. Så tag følgende med dig rundt: Et ekstra batteri fuldt opladet, et ekstra lagringskort, en klud til at rense linsen med, et stativ, oplader plus forlængerledning til oplader, linsefilter, evt. lysgrej, eksterne mikrofoner, og hvad du ellers måtte have købt af udstyr.

Den fejl, de fleste begår, er, at de ikke stoler på deres valg. Som fotograf udvælger man noget af virkeligheden og vælger at fokusere på det. Mange amatører zoomer løs og svinger rundt med kameraet. Det kan jeg ikke anbefale. Du kan evt. læne dig frem og tilbage i stedet. Hvis man føler, at der er noget, man ikke får med, så sluk kameraet, og find en ny framing.

Jeg gik engang en tur på vulkanen Etna, hvor der var mange, der optog videofilm. Men problemet er, at der ikke sker en disse på Etna. Hvis den var i udbrud, kunne man optage, men ellers egner den sig bedst til stillbilleder. Videofilm er handlinger. Der skal ske noget i billedet. Der skal være struktur i en optagelse – lige meget om man optager sin søn, der spiser, eller konen, der går en tur. Hvis du vil fortælle gennem film, hedder det setup, klimaks og payoff. Alle gode fortællinger foregår i den trekant.


Selvom de fleste videokameraer i dag kan optage under de mest fantastiske forhold, så er lys film. Se på Rembrandts malerier. Han viser gennem lys, hvad vi skal kigge på: Her er der mørkt, men lige omkring kvindens ørering er der lys. Man kan jo prøve derhjemme at holde et stykke almindeligt hvidt papir op til en persons ansigt og se, hvor meget mere lys det giver. Sådan noget som hvidbalance behøver man ikke tænke på. Det klarer langt de fleste kameraer selv i dag.

Hvis man filmer mennesker oppefra, kommer de hurtigt til at ligne socialklienter. Hvis du gerne vil have Onkel Søren til at se dum ud, så skal du endelig filme ham ovenfra og afsløre, at han er ved at være skaldet. Men hvis du elsker dem, du filmer, så skal du filme dem lidt nedefra. Børn skal altid skydes i øjenhøjde; gå ned på knæ og fortæl derfra.

Hvis dine optagelser ikke fortæller en historie, så sig noget til kameraet. Hvis I står og kigger på noget, og der ikke lige er et skilt i nærheden, så fortæl, hvad man ser. Hvis man senere fortryder talen, kan man altid redigere det væk og eksempelvis lægge musik på. I den forbindelse er det også altid en god idé at optage et minut af rummets lyd, som man kan lægge på bagefter.

Selv din familie har ikke tid til lange film. De har ikke brug for at se alle mellemregningerne. Du kan roligt nøjes med højdepunkterne; resten kan de godt regne ud.

Tænk over, hvad du gerne vil have folk skal høre. Lyd kan jo både være information – hvorfor skal vi se det bjerg? – men det kan også være musik. Jeg lavede en sjov øvelse engang. Man så Jens Okking gå hen over en mark i solnedgangen i ca. et minut. I det første eksperiment lagde jeg Gøg og Gokke-musik henover, så blev det sjovt. Så lagde jeg musikken fra Platoon henover, så blev det tragisk. Og til sidst lagde jeg Kim Larsen henover, så blev det socialrealistisk. Brug musik til at styre fortællingen med.

Sørg for at veksle mellem total- og nærbilleder, og lad endelig være med at panorere. Det er ligesom at zoome – det er gift for en optagelse. Det er kun noget, man skal gøre, hvis det skal bruges til at afsløre noget i fortællingen. Hvis man eksempelvis ser en kat, der hopper op og ned, kan det måske være sjovt at panorere over og vise, at der er én, der vifter med en legetøjsmus. Så får det en pointe.

Køb to eksterne mikrofoner og undgå, at man ikke kan høre, hvad der bliver sagt. De penge er givet godt ud. Hvis du skal filme til et bryllup, så placer en mikrofon tæt på brudeparret, så man kan høre, hvad der bliver sagt. Eller giv lillemor et kursus i, hvor hun skal pege mikrofonen hen, så I deler rollerne mellem jer. Tro ikke, at du kan klare det hele selv.

GoPro Hero3: Black Edition

Et holdbart videokamera til de vilde optagelser – vandtæt helt ned til 60 meter. Film kan optages i superhøj 4K-opløsning (15 billeder/sek.), som er fire gange højere end fuld hd. Kan også indstilles til at optage i 1440p (48 billeder/sek.), 1080p (fuld hd – 60 billeder/sek.) eller 720p (120 billeder/sek.). Billeder skydes i 12 megapixel, og der kan laves serier med tre skud i sekundet. Der er indbygget Wi-Fi, så du kan previewe din optagevinkel på din smartphone. Du kan også hente en tilhørende app til din smartphone, som giver mulighed for at dele dine optagelser direkte på nettet. Kan monteres på for eksempel en hjelm.
FAKTA
Vægt: 73 gram
Sensoropløsning: 12 mp

Sonys action-videokamera til den eventyrlystne fotograf. Kameraet er let og nemt at håndtere. Når du påsætter det vandtætte etui, kan du filme bille-der helt ned til 60 meter. Opløsningen er fuld hd (1920 x 1080 pixel), og der er hd super slow-funktion med 120 billeder pr. sekund, så du får flotte og flydende slow motion-videoer. Med SteadyShot og Carl Zeiss-vidvinkelobjektiv er du sikker på, at billederne altid er skarpe og rolige, mens den stærke Exmor R CMOS-sensor sørger for, at du får flotte billeder, selvom lysforholdene er dårlige. Mulighed for at gemme bille-der på M2/SD micro-hukommelseskort samt tilslutning til computer, tv og andre enheder via micro-USB-port og HDMI. Kameraet kan styres med mobilen, og der er Wi-Fi, så du kan overføre billeder trådløst.
FAKTA
Vægt: 65 gram
Sensoropløsning: 16,8 Mp

Elegant og smart hybrid-videokamera, der optager video i fuld hd. Du kan endda sende live-udsendelser samtidig med hd-optagelserne. Indbygget tiltkompensation sørger for stabile videooptagelser ved at kompensere for dine bevægelser. NFC tilbyder trådløs overførsel til for eksempel din mobil ved blot en enkelt berøring. Videokameraet kan bruges til hjemmeovervågning og har fjernstyret bevægelsesdetektor. Den 3” store LCD-skærm kan betjenes med fingrene. Der er Quick AF, skarpt fokus selv ved svag belysning, 25x intelligent zoom, og videokameraet kan også tage 20,4 megapixel fotos.
FAKTA
Vægt: 277 gram
Sensoropløsning: 17,52 mp

Smart kompaktkamera med usædvanlige trådløse funktioner. Der er hele 18,1 megapixel og 20x optisk zoom med Leica DC-objektiv. Trådløs forbindelse (Wi-Fi) og smart NFC-tilslutning gør, at du nemt kan koble kameraet til en smartphone og overføre fotos og film blot ved at lade de to enheder røre hinanden. Du kan også benytte Wi-Fi til at uploade dine fotos direkte til sociale medier. Derudover sørger den indbyggede Intelligent Auto og såkaldt Power I.O.S. (Optical Image Stabilizer), dvs. en billedstabilisator, som sikrer skarpe fotos og kompenserer for rystelser. Du kan optage video i fuld hd, og der er HDMI-kompatibilitet med Viera-link, så du kan koble kameraet til dit Panasonic Viera-tv. Kameraet har en 3”-skærm på bagsiden.
FAKTA
Vægt: 198 gram
Sensoropløsning: 18,9 mp

Brugervenligt digitalt spejlreflekskamera med mulighed for at udskifte objektiv. Der medfølger EF 18-55 mm objektv. Opløsningen er på 18 megapixel, og kameraet har en indbygget Digic 5-billedprocessor. ISO-følsomhedsområdet ligger på 100-12.800, og der er både ansigtsgenkendelse, intelligent scenevalg og kreative filtereffekter. Kameraet kan også optage video i fuld hd (1080p), og Movie Servo AF sørger for at fastholde fokus under videooptagelser. På bagsiden er en drejbar skærm på 3”, der har Live View-tilstand. Skærmen er desuden trykfølsom, så du kan optage, fokusere eller bladre i billeder med fingrene. Desuden SD-/SDHC-kortholder.
FAKTA
Vægt: 407 gram
Sensoropløsning: 18 mp