Home » Andet » 10 ting du skal vide om kontrolpanelet
10 ting du skal vide om kontrolpanelet

10 ting du skal vide om kontrolpanelet

Share

Du kan ændre og forbedre din computer, hvis du er god til at finde rundt i Kontrolpanelet

1 Hvad er Kontrolpanelet?

Det er stedet, hvor Windows har lagt de fleste af justerbare indstillinger. Hvis du skal ændre noget – lyd, video, hardwareopsætning osv. – så går du ganske enkelt til den rigtige sektion, hvor du (i teorien) ser alle indstillingsmuligheder. Kontrolpanelet dukkede allerede op i den allerførste udgave af Windows i 1985, og det er blevet der siden.

2 Hvordan finder jeg det?

Kontrolpanelvinduet er nemt at finde. I Windows 7 klikker du på ”Start” og vælger ”Kontrolpanel”, som ses til højre. I Windows 8 skriver du bare ”Kontrolpanel” i søgefeltet. Mange dybereliggende indstillinger kan nås via genveje. Højreklik for eksempel på højttalerikonet til højre på proceslinjen, og vælg ”Afspilningsenheder”, så får du alle lydindstillingerne frem, ganske enkelt.

[pt id=’2029363′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Kontrolpanelet er inddelt i otte forskellige kategorier. Nedenunder hver overskrift er der genveje til hyppigt anvendte indstillinger.”‘]

Kontrolpanelet er inddelt i otte forskellige kategorier. Nedenunder hver overskrift er der genveje til hyppigt anvendte indstillinger.

3 Er det farligt at ændre noget?

Det kommer an på. Er du bekymret nok til at notere ned præcis, hvad du har ændret? Tænker du på at dykke ned i de potentielt mere farlige dele af Kontrolpanelet som Enhedshåndtering, eller vil du bare prøve et nyt profilbillede?

Der er dog ikke meget, du kan ændre i Kontrolpanelet, som ikke kan omgøres senere hen, men vær alligevel forsigtig. Det vigtigste er at huske, hvad du har ændret, så du kan gå tilbage til den oprindelige indstilling, hvis noget ikke virker efter hensigten.

4 Er det nemt at finde rundt i?

Vi vil påstå, at det er ret nemt at finde rundt i Kontrolpanelet. Men i begyndelsen kan det være frustrerende, og indstillingerne er ind imellem placeret på usandsynlige steder.

Dog er Kontrolpanelet som standard opdelt på en simpelt, sektioneret måde, som viser dig hen til de relevante indstillinger af grafik, lyd, sikkerhed osv. Når du er fortrolig med indhold, kan du vælge ikonvisning i stedet for kategorier øverst til højre.

[pt id=’2029364′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Ikonvisningen er mere kompliceret end kategorivisningen men du kommer hurtigere frem til det eftersøgte med ikonerne.”‘]

Ikonvisningen er mere kompliceret end kategorivisningen, men du kommer hurtigere frem til det eftersøgte med ikonerne.

5 Hvilke ting kan jeg ændre?

Tag et kig på sektionerne. Med ”System og sikkerhed” kan du bestemme, hvordan din pc skal beskyttes (blandt mange andre ting). Med ”Netværk og internet” tager sig af, ja, netværket, og sådan fortsætter det. Klik på overskriften, og du får flere valgmuligheder, hvor du kan klikke dig frem til selve indstillingerne.

Se også:  Microsofts helt nye Windows udsat – men ændringer i Windows 10

6 Er der en endnu hurtigere metode?

Ja, for hvis der er noget i Kontrolpanelet, som du hyppigt bruger – for eksempel Programmer, hvor du fjerner software – kan du oprette en genvej direkte til denne funktion.

Slå Kontrolpanelet over i ikonvisning. Højreklik derefter på den ønskede funktion, og vælg punktet ”Opret genvej”. Genvejen dukker straks op på Skrivebordet, og du kan flytte den hen, hvor du har lyst. Du kan endda lægge den på proces-linjen, hvis du vil have et fast, nemt tilgængeligt link.

[pt id=’2029365′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Under ”Udseende og personlige indstillinger” får du adgang til at ændre din pc’s visuelle udtryk for eksempel skrivebordsbaggrunden.”‘]

Under ”Udseende og personlige indstillinger” får du adgang til at ændre din pc’s visuelle udtryk, for eksempel skrivebordsbaggrunden.

7 Hvorfor kan jeg ikke finde det, jeg leder efter?

Hvis du er helt på glatis, kan du anvende Kontrolpanelets søgefunktion, som fungerer ganske godt. Åbn Kontrolpanelet, overvej, hvad du vil ændre, og skriv det i søgefeltet øverst til højre i vinduet.

Prøv at skrive ”opløsning”, og du får indstillinger for skærmopløsning. Eller skriv ”lyd”, og du kan se indstillinger for lydgengivelse. Der kan dukke misvisende ting op, for eksempel links til Enhedshåndtering, men du finder også det, du skal bruge. Ellers må du prøve et beslægtet søgeord.

Se også:  Sådan ser Windows' nye startmenu ud

8 Er der nogen programmer?

Ikke rigtigt, for du kan ikke installere software i Kontrolpanelet, ligesom du kan gøre det i mapper. Men drivere til forskellige slags hardware kan tilføje deres egne tilføjelser. Du kan for eksempel finde en specifik indgang til computerens lydkort eller en Nvidia-indgang til dens grafikkort.

De forskellige elementer i Kontrolpanelet er programmer, men herfra kan du ikke bruge programmerne – kun ændre indstillingerne for dem. Disse kaldes ofte for applets, fordi de ikke har samme muligheder som et fuldt program, der også kaldes en applikation.

9 Er kontrolpanelet kun til indstillinger?

Nej, der er mere end indstillinger. Kontrolpanelet er ligeså meget et instrumentpanel som et kontrolpanel. Mange steder viser det vigtige informationer i stedet for indstillinger, du kan ændre. Du kan for eksempel teste computerens ydeevne.

Skriv ”Oplysninger om værktøj og ydeevne” i Kontrolpanelets søgefelt. Den viste sektion kører nogle såkaldte benchmark-test på din computer og giver den en klassifikation baseret på de enkelte komponenters ydelse. Tallene skal være så høje som muligt – maks-scoren er 7,9 for en 32-bit-pc og 5,9 for en 64-bit-pc.

[pt id=’2029366′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Her har vi højreklikket på lydikonet på proceslinjen og får dermed adgang til nogle af de funktioner som findes i Kontrolpanelet.”‘]

Her har vi højreklikket på lydikonet på proceslinjen og får dermed adgang til nogle af de funktioner, som findes i Kontrolpanelet.

10 Behøver jeg bruge det?

Mange pc-brugere lever lykkeligt uden nogensinde at benytte sig af mulighederne i Kontrolpanelet. Hvis du er tilfreds med den måde, din computer ser ud og fungerer på, kan du roligt glemme Kontrolpanelet.

De fleste funktioner, du har brug for – for eksempel til computerens sikkerhed – findes på proceslinjen eller i højreklik-menuer, så medmindre du vil slette programmer eller foretage mere detaljerede ændringer, er Kontrolpanelet ikke vigtigt for dig. Det er dog værd at vide, at det findes, og hvor du finder det bare for det tilfælde, at du alligevel skulle få brug for at rette noget.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Ekstra lyntip

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

“Kontrolpanelet kan være forvirrende, men Windows hjælper ved at dele det i sektioner med den relevante indstilling.”

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
kontrolpanel
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S