Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

10 spørgsmål og svar før du køber pc-skærm

Du har brug for en god pc-skærm på hjemmekontoret. Men hvilke krav bør du så stille? Det får du nogle gode bud på her.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Hvilke stik skal skærmen kunne tage?

Kontrollér, at den ønskede skærm har HDMI-tilslutning. Det er i de fleste tilfælde tilstrække-ligt. Men er du til gaming, bør du også kunne tilslutte via DisplayPort. USB-C er også et plus. Det er desuden rart med en ekstra HDMI-indgang, så du kan tilslutte andre enheder end din pc – for eksempel en Blu-ray-afspiller eller en Chromecast (pc-skærmen bliver til ekstra-tv).

Forestil dig, hvilke enheder der skal kunne tilsluttes, før du vælger din næste skærm.

2 Hvor dyr skal skærmen være?

Hvad skal skærmen primært bruges til? Svaret på det spørgsmål afgør ikke kun valget af skærmtype, men også prisen. Hvis du kun bruger din skærm til standard-kontorprogrammer, til at surfe og til mail, er der ingen grund til at købe dyrt ind. Anderledes ser det ud, hvis du har specialbehov. For eksempel skal en gamingskærm være hurtig og have særlige specifikationer (se punkt 5). Derfor er den også lidt dyrere i indkøb.

Hvis du arbejder med seriøs billed- eller videoredigering, skal du have en mere professionel skærm (se punkt 6), og den slags pc-skærme er noget dyrere end andre typer. Og så er det det med buede skærme – se næste punkt.

3 Hvilke krav skal jeg stille til lyden?

Mange skærme leveres med indbyggede højttalere, der er brugbare til det daglige arbejde, tale mv. Men ligesom med tv-skærme har pc-skærme så lidt plads til højttalere, at lydgengivelsen næsten altid er for spinkel til musiknydelse. Film og gaming kræver, at du køber og tilslutter et sæt eksterne højttalere eller en hovedtelefon, som tilsluttes skærmens lydudgang.

4 Hvordan vælger jeg en skærm til fotoredigering?

Hvis du arbejder halv- eller helprofessionelt med billeder, video og grafik, skal du stille særlige krav til skærmens farveægthed. Farverne skal kunne kalibreres nøjagtigt, så du kan få et nøje match mellem skærmens visning og det endelige resultat. Du skal kort sagt vælge en skærm, der er farveægte, dvs. kan vise RGB-skalaen helt eller næsten helt korrekt. Denne type kompromisløse skærme er markedets dyreste.

5 Skal skærmhøjden kunne justeres?

Det er ikke uden betydning, at skærmen har god ergonomi. Det er for eksempel rart, hvis den kan vippes og vinkles rigtigt. Men du bør også vælge en skærm, som kan justeres i højden. Du vil opdage, hvor vigtigt det er, at skærmen sidder i den rigtige højde, hvis du sidder mange timer og arbejder på din computer.

Hvis skærmen ikke kan justeres i højden, kan du få nakkeproblemer.

6 Hvor stor skal skærmen være?

En 24”-skærm er for langt de fleste pc-brugere en udmærket løsning. Slut den til din bærbare pc, og du vil opleve et kæmpe løft. Du kan overveje en 27”-skærm.

Den fylder ikke så meget mere på skrivebordet, men giver betydelig mere skærmplads, så du kan arbejde med flere åbne vinduer samtidig. Kun til særlige formål vil vi anbefale endnu større skærme. For du sidder jo tæt på skærmen, og med meget store skærme skal du bevæge hovedet en del fra side til side.

7 Design er vel ligegyldigt?

Man kan sige, at en skærms design er af mindre betydning. Men tag alligevel skærmens form og størrelse med ind i dine overvejelser som en sekundær faktor. Skærme er store og kan dominere et rum. På hjemmekontoret vil du derfor nok foretrække en skærm med så neddæmpet og elegant design som muligt.

Dem er der mange af, heldigvis. Men er det en gamingskærm, du er på udkig efter, er udtrykket som regel mere voldsomt og med lyseffekter. Det skaber den rette gamingstemning, og det er jo ikke så dårligt.

8 Skal jeg vælge en buet skærm?

Der er ingen tvivl om, at en buet skærm omfavner brugeren i højere grad end en ”flad”, traditionel skærm og skaber en mere intens, ofte en nærmest 3D-agtig oplevelse. Det er især en fordel ved gaming, film og underholdning. Krumningen gør også, at du ser mere vinkelret på hele skærmen end ellers, hvilket kan give en fornemmelse af højere kontrast, ligesom farvegengivelsen ude i skærmens sider blive bedre.

En buet skærm kan give en mere intens oplevesle.

Det betyder også – ved meget store skærme – at du lidt bedre kan få øje på indholdet i de vinduer mv., der befinder sig længst ude i siderne. Modsat forstærker skærmens krumning lysrefleksioner fra lokalet, og du skal sidde midt for, hvis du skal opnå de nævnte fordele. Det største minus er måske den højere pris for denne type skærme – blandt andet fordi de i sagens natur skal være ret store.

9 Hvilke krav stiller gaming til en skærm?

Hvis det primære formål med skærmen er seriøs gaming, skal du gøre dig særlige overvejelser. Skærmen skal være hurtig. Responstiden bør ligge på 1-3 ms. Opdateringsfrekvensen skal ligge på den høje side af 120-140 Hz. Det giver et mere roligt billede i hurtige spil. Alt dette opnår du, hvis du vælger en dedikeret gamingskærm.

Grafikkortet er skærmens bedste ven, når det handler om gaming.

En ekstra, vigtig detalje er, at computerens grafikkort (gpu) skal understøtte skærmen. De to primære teknologier er Nvidias G-Sync og AMD’s Free-Sync. Den sidste er som regel den billigste. Endelig skal skærmen kunne tilsluttes via en DisplayPort, som gør det muligt at køre de høje opdateringsfrekvenser.

10 Hvilken opløsning skal skærmen have?

Du kan stort set have lige så mange vinduer og programmer på en 21”-skærm med 4K-opløsning som en 30”-skærm med 2K-opløsning. Men ikoner og andet på skærmen bliver mindre, jo højere du går op i opløsning. Du får altså plads til flere ting på skærmarealet, men risikerer at skulle finde læsebrillerne frem.

Så du må indgå et kompromis. Ved skærmstørrelser på 27-32” finder vi, at en opløsning på 2560 x 1600 eller 2560 x 1440 (afhængigt af model) er fint til allround-brug. Du kan sætte opløsningen kunstigt op eller ned på en skærm, men vælger du en lavere opløsning end det maksimalt mulige, vil billedkvaliteten blive en anelse forringet.

Skærmstørrelse og -opløsning skal passe sammen.