Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

10 seje ting, du kan gøre med dit Android-kamera

Alt om DATA viser forbløffende ting, man kan med telefonens kamera.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1. Søg hvad som helst hvor som helst

Du hader måske Google for dets evige stræben efter verdens-herredømmet, men en ting må man lade søgegiganten – den forstår virkelig at levere varen. Tag for eksempel applikationen, Google Goggles. Den er udviklet til Android 2.1 og nyere udgaver af operativsystemet, og den er strengt taget en stregkode- eller QR-kodelæser.

Læs også: Få bedre mobilfotos

I stedet for at satse på at scanne stumper af information, der specifikt er oprettet med henblik på at blive genkendt på siden af en pakke af en app, kan Google Goggles bruges til at scanne alt muligt – og det fine er, at der ikke behøver at være nogen kode inden for rækkevidde. Man peger blot på det, man ønsker, så henter den relevant information direkte til telefonen. Hvis det er en berømt seværdighed som Big Ben, skaffer den hele historien om bygningen. Det virker med kunstværker, drikkevarer, logoer og meget mere.

2. Augmented reality-spil

Augmented reality i telefoner har eksisteret i nogen tid, og værktøjer som AR-oversættelses-apps virker glimrende, men der er ingen, der viser, hvordan man bruger teknologien for sjov. Det bør dog ikke forhindre dig i at bruge din telefons evne til at spille AR-spil – uanset hvor du er.

Der er mange af dem. Tag for eksempel SpecTrek – spillet, hvor man leder efter virtuelle spøgel-ser med et kort, og skyder dem ned, når man har fundet dem. Der er også Zombies, Run! Her skal man gå fra A til B på et kort og undgå de afskyelige kød-ædere undervejs.

Læs også:Bedre optagelser med mobilen

En advarsel: Pas på med at løbe rundt og skyde på ting i en by, der er fuld af rigtige mennesker. Det kan udløse nogle bebrejdende blikke, især hvis man er gammel nok til at vide bedre.

3. Fang tyvene

Forhåbentlig mister du ikke din telefon eller får den stjålet, men det kan meget vel ske for dig en dag. Gotya er en app, der bruger din Android-telefons kamera til at tage en lang-fingret skurk på fersk ger-ning, når han prøver at komme uden om telefonens login-skærmbillede.

Ikke blot mailer den billedet til dig; den oplyser også tyvens opholdssted, så du kan orientere politiet om hans færden.

Denne idé virker naturligvis kun, hvis (a) din telefons kamera sidder på forsiden, (b) der er mobiladgang, og (c) du har husket at slå 3G til. Bortset fra det er den helt idiotsikker.

4. Se på stjernerne

Det er kun de færreste af os, der kan gå Tycho Brahe i bedene, men vi kan alligevel nyde alt det, stjernerne kan give os, i vores egne hjem (eller haver, strengt taget). Det skyldes apps som Star Chart og Google SkyMap.

Med dem kan du ved hjælp af AR pege telefonen mod himlen om natten og få et fascinerende overblik over alle de lysende prikker. SkyMap giver dig stjernernes navne og fortæller, hvor du skal pege telefonen hen for at se bestemte planeter. Inden længe føler du dig som en græsk gud.

5. Gør din telefon til et webcam

Din smartphones kamera kan blive til et praktisk video-kamera – de fleste nyere telefoner kan endda optage i høj opløsning, og det kan man bruge til at skyde videoer på farten. Men det lyder ikke særlig revolutionerende, vel?

Hvis du vil have mere ud af din mobile hardware, hvorfor så ikke streame dine videoer live til verden (eller blot et par nære venner) ved hjælp af Bambuser?

Hvis du har en ordentlig internetforbindelse, hvor du er, kan du offentliggøre videoer, mens du optager dem. Det er glimrende ved fester eller andre former for aktivitet, hvor nogle ikke kan være til stede. Man kan endda geotagge sin live-stream og dele den med sit samlede socia-le netværk, således at alle kan se, hvor man er.

6. Gem fotonoter

En af telefonens mest undervurderede funktioner er sandsynligvis muligheden for at tage noter, når der dukker noget op i hovedet på en. Man kan tage skridtet videre end blot at tage noter og begynde at bruge kameraet sammen med appen Evernote til også at tage billednoter.

Det bedste ved den funktion er, at alle de optagelser, der indeholder tekst, bliver genkendt af Evernote. Man kan kategorisere billedet og søge efter teksten, således at appen i realiteten skriver noterne for en. Det er fint, hvis man vil digitalisere sine kvitteringer eller scanne en god magasinartikel og læse den senere.

7. Hent notifikationer med blitzen

Hovedformålet med telefonens kamerablitz er naturligvis at tage billeder ved ringe lys, men nogle bruger den også som lommelygte til at finde vej om natten. Man kan også bruge den som supplement til ringetonen og vibratoren, hvis man installerer appen FlashBlink. Hvis alt andet svigter, og man ikke kan høre telefonen, kan man se det blinkende lys, den udsender.

Appen er ikke umiddelbart tilgængelig, så du kommer ingen vegne ved at lede i Google Play. Læs i guiden på næste side, hvordan du bruger den.

8. Oversæt tekst

Igen skal vi have fat i Google Goggles. Af alle de billede til tekst-oversættere, der findes, er den afgjort den bedste. Hold blot telefonens kamera over et billede med noget tekst og tag et foto.

Så vurderer Google Goggles automatisk, om teksten er på et fremmedsprog, og analyserer og oversætter optagelsen for dig.

Forestil dig, at du sidder på en restaurant i Paris, og du vil undgå at spise frølår – det kan være meget nyttigt.

9. Find skjulte sager i nærheden

Takket være AR-teknologi kan du afdække en verden af interessante sager lige uden for din hoveddør med apps som Junaio og Layar. De afslører på telefonen ting, som du næppe ville få øje på med med det blotte øje.

Det kan være begivenheder eller gode tilbud i nærheden. Appen leder dig endda hen til vigtig information såsom den nærmeste pengeautomat eller metrostation.

10. Scan dokumenter

En anden glimrende funktion ved Android-telefoner er evnen til at konvertere doku-menter til pdf’er, der kan udskrives. Man bruger blot en app som Han-
dy Scanner, der tager et fotografi og forvandler det til en pdf.

Nu kan man vælge, om man vil maile pdf’en eller lægge den i Dropbox-mappe. Google Drive gør noget lignende, men i stedet for at oprette en pdf fra trykt tekst konverterer den teksten til en Google Docs-fil.

Kopier trykte dokumenter til pdf

1. Snup et billede

Download Handy Scanner Free PDF Creator fra Google Play, åbn den og klik på kameraikonet i den øverste menu. Sigt på et dokument med kameraet, og tryk på udløseren for at tage et billede. Tryk på ‘Done’, når du er færdig. Handy Scanner viser et smugkig af det billede, du har optaget.

2. Juster billedet

De ord, der er genkendt, bliver vist. Hvis du vil ændre visningen, kan du trække i boksens hjørner og flytte den til en mere nøjagtig placering. Klik på højre pileknap, når du er tilfreds. På det næste skærmbillede kan du ændre billedets orientering ved at klikke på cirklerne til venstre eller højre.

3. Gem og del

Du kan også justere billedet med den magiske knap midt i den nederste menubjælke. Hvis du vil udskrive billedet, vælger du ‘Print-ready’. Klik på den højre pil, og giv dokumen-tet et navn. Nu bliver den nye scanning gemt. Du kan dele det ved at klikke på knappen ‘Share’ til højre i den øverste menu og vælge, om du vil Dropbox’e det, Bluetooth’e det eller sende det til udskrivning i Cloud Print.

Brug kameralyset til at gøre opmærksom på opkald

1. Hent det
Du downloader Flash Blink v2.1 ved at gå til denne hjemmeside og klikke på ‘Flash Blink v3.2’ ved siden af ‘Download link’. Installer appen fra Mediafire, og kopier APK-filen til dit sd-kort – læg den blot i din rodmappe.

2. Installation

Før du kan gøre noget med APK-filen, skal du installere ASTRO File Manager, som du kan finde på Google Play. Download og installer den først. Når du har gjort det, skal du åbne ASTRO, gå til APK-filen igen, klikke på den og vælge ‘Open file manager’. Klik ‘Install’, og vent på, at processen slutter.

3. Prøv det

Nu, da det er installeret, kan du simpelthen åbne Flash Blink som enhver anden fra din liste over apps. Du tænder for lommelygten og klikker på tjekboksen, hvor der står Enable Flash Blink Notification – du kan lade den blinke, når du får en opringning, en sms eller begge dele, og du kan vælge, hvor hurtigt lyset skal blinke.

Læs også: Test: Kameraer med WiFi