Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

10 gratis programmer du ikke kan undvære

Vi har samlet et udvalg af gratis programmer og værktøjer, som enhver pc-bruger bør anskaffe sig.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hver gang vi geninstallerer Windows, er der altid en samling applikationer, som vi installerer for en sikkerheds skyld. Disse programmer er essentielle af en række forskellige årsager, og derfor vil vi gerne dele dem med dig.

De 10 applikationer, som vi har udvalgt til denne gennemgang, er alle helt gratis. Bevares, nogle af dem kan have yderligere funktioner, som man skal betale for, men deres kernefunktionalitet er ganske gratis, (og det er grunden til, at de er med på vores liste).

På de kommende sider kan du finde vores anbefalinger til så forskellige aktiviteter som webbrowsing, redigering af office-baserede filer, videoredigering og afspilning af musik. Der er også værktøjer til backup, styrkelse af pc’ens sikkerhed, redigering af tekstfiler og forbedring af fotos. Føj hertil den ultimative medieafspiller og gratis gendannelsesværktøjer, og din liste er komplet.

Eller er den? For hver enkelt applikation, vi foreslår, har vi tilføjet et bonusprogram. Nogle af dem er enkle alternativer til vores hovedanbefaling – så har du noget at vælge imellem, hvis vores forslag ikke er din kop te.

Men i andre tilfælde er de supplerende applikationer, som du bør installere ved siden af hovedprogrammet for at få større funktionalitet. Er du klar til at opdage de applikationer, du har savnet, siden du fik din første computer? Så er det bare med at komme i gang.

Læs om alle programmerne på de næste sider ...

Søg sikkert på nettet

MOZILLA FIREFOX: Vælg denne open source-webbrowser, hvis du ønsker fart og sikkerhed

u om dage hersker Google Chrome suverænt som den desktopbrowser, de fleste bruger. Hvorfor skulle du så overhovedet interessere dig for browseren Firefox?

Det er et spørgsmål om at vælge: Mozilla Firefox er en af de ganske få browsere, der stadig bruger deres egne browserengines (Gecko) til at rendere websider. Andre rivaler – Opera, Vivaldi og endda Microsoft Edge – bruger alle Googles Chromium-engine.

Det kan være udmærket at følge en enkelt standard, men mangel på konkurrence hæmmer udviklingen, og det er grunden til, at vi her på redaktionen er begejstrede for Firefox.

Det hjælper naturligvis også, at Firefox i sig selv er en udmærket browser – den bliver konstant udviklet og opdateret (men hvis ændringerne kommer for hurtigt for din smag, kan du i stedet installere Firefox ESR – Extended Support Release).

Mere sikkerhed og fred

Hvis du parrer den med din Firefox-konto, kan du synkronisere dine bogmærker, din historie, dine åbne faner og andre indstillinger mellem flere computere, og du kan også få Firefox på mobilen.

I 2018 relancerede Firefox sig selv som Firefox Quantum, og med det nye navn fulgte et boost i hastighed: Nu er ydelsen på niveau med Chrome, og dermed er endnu et argument mod at skifte browser fjernet.

Firefox’ open source-natur betyder, at al udvikling og alle ændringer er transparente, og browseren begrænser bevidst mængden af de data, den indsamler, for at frede brugeren – nyere udgaver har forstærket beskyttelse mod trackere, cookies, fingeraftrykslæsere og såkaldte kryptominedrift, mens man får større kontrol over de tilladelser, man tildeler websites.

Vi anbefaler også brug af DNS over HTTPS – endnu en Firefox-funktion. Funktionen er skjult – åbn Indstillinger > Generelt, og gå til Forbindelses-indstillinger i Firefox. Vælg Aktiver DNS via HTTPS, og lad Cloudflare-udbyderen være valgt til, før du klikker OK.

En anden mulighed

Hvis Firefox ikke er din kop te, kan du overveje at give Microsofts Edge en chance. Den er fuldstændig skrevet om. Download dit eksemplar fra www.microsoft.com/edge – husk, at du kan have flere browsere kørende side om side. Hvorfor ikke have den at falde tilbage på til de få websites, der ikke er optimeret til Firefox?

Uundværlige udvidelser

Uanset hvilken webbrowser du vælger, bør du betragte tre udvidelser som uundværlige. Bitwarden er vores foretrukne kodeordsmanager, der sikrer, at alle dine onlinekonti er beskyttet af stærke, ubrydelige kodeord. Denne browser-add-on gør det nemt at autoudfylde loginfelter og formularer.

Dernæst fjerner du potentielt farlige reklamer, trackere og malware-sites ved hjælp af uBlock Origin (https://github.com/gorhill/uBlock) – glem ikke at hvidliste troværdige websites. HTTPS Everywhere (www.eff.org/https-everywhere) sikrer, at du altid får en sikker forbindelse til ethvert website, der understøtter det, i stedet for at du automatisk bliver videresendt.

Firefox-brugere bør overveje to udvidelser fra Mozilla: Facebook
Container (https://addons.mozilla.org) blokerer alle Facebook-trackere på tredjeparts-websites for at forhindre dem i at udspionere din onlineaktivitet. Og med Facebook Multi-Account Containers kan du oprette isolerede “identiteter” i Firefox.

Hver identitet er adskilt fra de andre, hvilket gør det muligt at logge ind på et website med to eller flere forskellige konti, uden at du først skal logge ud af de to andre. Det er en ideel måde at adskille personlig browsing og arbejdssøgninger på.

Rediger billeder professionelt

PAINT.NET: Få avancerede værktøjer til billedredigering med denne gratis og anerkendte applikation

Alle får før eller senere brug for at redigere billeder, og selvom Windows omfatter Photos-værktøjet, er der her snarere tale om en organisator end en editor.

I den anden ende af skalaen finder vi kostbare værktøjer som Photoshop, der foruden at være dyre også er komplekse. For de fleste er et eller andet i midten det, der skal til, og det vil sige Paint.NET.

Programmet er relativt enkelt at bruge – indlæs et billede, og så finder du alle de grundlæggende værktøjer, du skal bruge til at beskære det, rotere det, ændre dets størrelse og så videre.

Gode værktøjer

Der er flere muligheder for at arbejde med en del af billedet – herunder en tryllestav og en magnetisk lasso til uregelmæssige objekter. Der er også forskellige rettelsesværktøjer – fra pensler og viskelædere til et klonstempel, der fjerner støv, ridser og andre uønskede elementer fra gamle fotos, der er indscannet.

Fanen “Effects” giver adgang til et udvalg af filtre til yderligere redigering, for eksempel indføring af maleri-effekter (såsom oliemaleri eller blyantstegning).

Ligesom Photoshop understøtter Paint.NET brugen af lag. Det betyder, at man kan føje ikke-destruktive effekter til sit billede ved at kopiere det oprindelige billede og udføre sin redigering på det andet lag.

Adjustments-menuen giver også talrige muligheder for at forbedre et billedes belysning – fokuser på værktøjerne “Curves” og “Levels tools” til redigering på professionelt niveau. Du kan også bruge farvefiltre på dit billede her – for eksempel “Sepia” og “Posterize”.

Gratis powerups

Kan du ikke finde det værktøj eller den effekt, du ønsker dig? Paint.NET tilbyder plugins, der giver dig mulighed for yderligere at udvide programmets funktionalitet. Guiden viser dig trin for trin, hvordan du inddrager dem i programmet.

Vi anbefaler plugins som Shadow/Highlight Recovery og Sharpen+ (en forbedret version af standardværktøjet) til korrektion af fotos.
Paint.NET understøtter en lang række filtyper, men hvis der skulle mangle nogen – såsom Photoshops eget PSD-format (der understøtter lag) – kan man tilføje dem med plugin-browseren.

En anden mulighed

Vil du omdøbe, konvertere eller redigere flere filer? Spar tid ved at udføre batchkørsel på dem ved hjælp af det strålende program Faststone Photo Resizer.

Føj ekstra funktionalitet til Paint.NET

1 Installer browser

Få bedre overblik over dine plugins med en specialbrowser. Besøg https://forums.getpaint.net, og gå til “Plugins – Publishing ONLY”. Åbn “The Plugin Browser”, og download PluginBrowser-Installer.zip til din download-mappe. Luk Paint.NET. Udpak og kør PluginBrowser-Installer.exe.

2 Find nye plugins

Efter installation åbner du Paint.NET og vælger Effects > Plugin Browser for at se nyligt installerede plugins. Du får også et søgeværktøj, som du kan bruge til at søge i plugin-indekset online og opspore flere plugins – klik blot på et hyperlink for at komme til den relevante side.

3 Installer ny plugin

Plugins bliver downloadet som zip-filer. Hvis der ikke er nogen installer, skal du blot udpakke .dll-file i inside zip-arkivet til den relevante undermappe i C:\Program Files\Paint.NET – det er typisk Effects eller FileTypes (bemærk, at du skal have administratoradgang for at gøre det).

Afspil alle medier på din pc

VLC MEDIA PLAYER: Afspil enhver video – herunder dvd’er – gratis på din computer

Video findes nu om dage i alle mulige former og størrelser, og VLC Media Player er en afspiller, der kan håndtere dem alle uanset, om man ser digitale videofiler, streamer over internettet eller vil nyde en god, gammeldags dvd på pc’en. Programmet er udviklet til at håndtere stort set ethvert format, man kan udsætte det for, og det er den eneste videoafspiller, man har brug for.

Man kan åbne en lang række filer direkte fra Media-menuen. Hvis man vælger Disc, får man valgmuligheder til både dvd og Blu-ray. Bemærk dog, at krypterede Blu-rays ikke er understøttede (vi anbefaler Leawo Blu-ray Player til afspilning af Blu-rays på en pc – se www.leawo.org/blu-ray-player). Det problem har man dog ikke med dvd’er: Man kan browse i menuer og pege og klikke.

Et tip: Vælg Video > Deinterlace > Automatic, hvis du vil forbedre dvd’ernes kvalitet (navnlig ved ældre tv-udsendelser). Når du har åbnet dine medier, bruger du knapperne forneden til at styre din afspilning – en forlænget knap dækker over audio- og videoeffekter, og der er en praktisk Synchronization-fane til løsning af problemer med læbesynkronisering, der skyldes utilpassede audio- og videostreams.

Omdan din bunke af digitale fotos til en flot fotobog, som du kan nyde eller dele med andre.

Se tv på VLC

Der er også masser af avancerede anvendelser af VLC – man kan for eksempel linke til en USB-tv-tuner, der er forbundet med pc’en. Vælg Media > Capture Device, og vælg der-efter TV – digital under Capture-tilstand. Vælg DVB-T for Delivery system, og skriv den mux-frekvens (multiplex), der rummer din valgte tv-kanal i den relevante boks, idet du bruger https://ukfree.tv/maps/freeview som guide og konverterer MHz til KHz ved at gange med 1000.

Klik herefter på ”Play”. Efter en kort pause kan du høre en radiokanal eller se en tv-kanal. Åbn menuen Playback > Programme. Nu får du en liste over de tilgængelige kanaler på den mux. Se avancerede muligheder i guiden herunder.

En anden mulighed

Hvis du vil gøre din pc til et underholdningscenter med mediestyring (plus support af både cd- og dvd-afspilning), kan du installere Kodi (www.kodi.tv). Det er ideelt til store skærme og kan afspille stort set alt, hvad VLC kan.

Avancerede tips og tricks til VLC

1 Chromecast

Brug med Chromecast: Åbn menuen Playback > Renderer. Hvis din Chromecast-enhed ikke allerede er blevet genkendt (i så fald skal du blot vælge den), klikker du på “Scan” for at lede efter den på dit lokalnet. Start derefter afspilning i VLC – skærmen forbliver blank, og videoen kommer frem via Chromecast.

2 Se undertekster

Hvis du ser en dvd, eller din videofil har indlejrede undertekster, slår du dem til ved hjælp af menuen Subtitle > Sub Track. Du kan også downloade undertekster direkte ind i VLC via menuen View > VLsub – skriv om nødvendigt blot dine søgekriterier, og klik på “Download selection’” ved siden af et match.

3 Opbyg en tv-playliste

Det er ikke helt enkelt at vælge tv-kanaler efter frekvens: Stop afspilning, og gå tilbage til playlisten, hvor du kan konfigurere hver mux som playlistetekst. Når det er gjort, vælger du Media > Save Playlist to File for at lagre dine gemte kanaler som en playliste, der er tilgængelig via funktionen Media > Open File option.

Idiotsikrede backupper

MACRIUM REFLECT FREE: Tag en fejlsikret backup af hele dit drev, og få ro i sindet

Hvis man har lavet en god backupplan, behøver man aldrig mere bekymre sig over tab af data, systemnedbrud eller fejlslagne Windows-opdateringer. Windows’ egen Filhistorik giver begrænset beskyttelse af vigtige mapper og filer, men den eneste idiotsikrede backup er et drev-image – en nøjagtig kopi af et helt drev eller en partition.

Det bedste værktøj til dette formål er Macrium Reflect Free (www.macrium.com/reflectfree.aspx). Vælg det eller de drev, du vil tage backup af – vælg “Create an image of the partition(s) required to backup and restore Windows to protect your system” – når du har valgt din backup-destination, opretter du et skema, som blander fulde og differentielle backupper (“Differential Backup Set” er en god skabelon, hvis du travlt). Husk at klikke på “Advanced Options” og markere “Verify image” under “Auto Verify Image”, så er du godt rustet.

God backuppraksis

Vi anbefaler, at man veksler mellem to forskellige backup-destinationer – for eksempel et USB-drev, der er sluttet til pc’en, og et netværksdrev, der fungerer i et andet lokale. Husk også at oprette gendannelsesmedier, når du bliver bedt om det – i tilfælde af et nedbrud kan du boote herfra og nemt rulle tilbage til din seneste backup.

Opret en rutine, der blander fulde og differentielle backupper, og få maksimal beskyttelse.

En anden mulhghed

Man bør lagre mindst én backup et andet sted, og her er en cloudløsning et oplagt valg. Men hvem kan man stole på, når det gælder ens data? Installer Duplicati, så kan du oprette backupper, som du kan lagre hos enhver cloud-udbyder, med et ekstra krypteringslag, som gør dine data stort set urørlige, også selvom din onlinekonto er blevet hacket.

Få ekstra sikkerhed

MALWAREBYTES ANTI-MALWARE: Føj endnu et beskyttelseslag til din pc

I dag er selv Windows’ indbyggede beskyttelse temmelig robust, men man kan aldrig være for forsigtig. Uanset om du satser på Windows Sikkerhed eller foretrækker Bitdefender, Avast! eller Norton, skal du bruge Malwarebytes Anti-Malware.

Med den gratis version af programmet kan du scanne pc’en for indtrængende, som din hovedpakke har overset. MBAM afslører potentielt uønskede programmer i gråzonen mellem “sikker, men irriterende” og decideret farlig.

Undersøg resultaterne nøje

Installation og kørsel er enkel – man skal blot vænne sig til at starte prorammet en gang om ugen og søge efter potentielle trusler. Premium-versionen (509 kr. om året) giver realtidsbeskyttelse, der blokerer for trusler, før de kommer på pc’en. Og du kan køre den sideløbende med dit eksisterende sikkerhedsværktøj

MBAM sætter mistænkelige sager i karantæne. Man kan se dem efter en scanning eller sætte dem i karantæne og iagttage dem senere via Detection History. Du kan se mange af dem som “PUP.Optional” – klik på navnet for at få en beskrivelse af truslen. Du finder måske, at Malwarebytes er for nidkær – så kan du gendanne dem herfra.

En anden mulighed

Hvis du nøjes med Windows Firewall, bør du væreopmærksom på, at den kun er konfigureret til at overvåge indgående trafik. Få endnu mere beskyttelse af udgående trafik ved at installere programmet Windows Firewall Control.

Malwarebytes Anti-Malware
er vældig god til at holde potentielt uønskede programmer væk fra computeren.

Med dette program kan du overvåge – og samtidig blokere – alle uønskede forsøg på at få adgang til internettet fra programmer og processer installeret på din computer.

Hent en gratis office-suite

LIBREOFFICE: Tag springet fra et Microsoft Office-abonnement uden udgifter (eller reklamer)

De dage er forbi, da de eneste alternativer til Microsoft Office kostede penge, og man ikke kunne flytte filer mellem forskellige platforme. I dag er der masser af gratis office-suiter, men mange af dem er begrænset til de tre vigtigste apps: tekstbehandling, regneark og præsentation. Og mange er også reklamefinansierede. Ingen af disse begrænsninger gælder for LibreOffice, der tilmed fås på dansk.

Ikke blot er LibreOffice reklamefri, den tilbyder endda erstatninger for Access (Base) og Visio (Draw), der giver database- og tegne/flowchart-funktionalitet i tilgift til Writer, Calc og Impress. Der er også bonusværktøjer i form af Math (en formeleditor) og Charts til at lave lagkagediagrammer og lignende.

Kom i gang

Man kan åbne LibreOffices komponenter enkeltvis eller via en centraliseret starter. Den giver nem adgang til hver applikation plus nyligt åbnede dokumenter. Hver applikation åbner med det klassiske interface, som er bekendt for enhver, der har brugt Word 2003 eller tidligere – hvis du vil skifte til det nye bånd, vælger du Vis > Brugergrænseflade > Faner. Funktionen “Kompakte faneblade” leverer en reduceret version på én linje i stedet for to.

LibreOffice er en jordbunden office-suite, hvor du også kan glæde dig over gode, danske menuer.

Herfra fungerer LibreOffice på en måde, der svarer til Office, men som ikke er helt identisk. Man kan åbne og gemme i Office-kompatible formater. Hvis du vil gøre dem til standard, går du til “Funktioner > Indstillinger > Hent/gem > Generelt” og træffer dine valg fra menuen “Gem altid som”.

Hvis du ikke kan finde det værktøj, du leder efter, i selve LibreOffice, kan du se, om der er skrevet en udvidelse, der udfylder dette hul. I guiden herunder kan du se, hvordan du finder, henter og installerer dem. Læs dokumentationen – extensions kan slå sig ned de forskelligste steder.

En anden mulighed

Hvis LibreOffices brugerflade er for primitiv for dig eller på anden vis ikke opfylder dine behov, og du kun skal have erstattet Word, Excel og PowerPoint, kan du se på www.freeoffice.com" target="_blank" rel="noopener">Softmaker FreeOffice. Det har den bekendte brugerflade (eller klassiske menuer, hvis du foretrækker det), og det er også kompatibelt med Microsoft Office-programmerne.

Udvid LibreOffices funktioner

1 Find extensions

Gå ind på til https://extensions.libreoffice.org. Her kan du blade gennem de næste 400 udvidelser under fanen Exten-sions. Brug navigationsværktøjerne til højre til at indsnævre listen efter understøttet applikation eller type (for eksempel makro eller ordbog). Klik på en tekst for at besøge dens egen side.

2 Læs og hent

Læs eventuelle krav og forudsætninger (nogle udvidelser kræver, at du har ekstra programmer installeret for at kunne virke), og blad derefter ned på siden for at finde downloadlinket. Derefter gemmer du filen på dit drev eller – hvis muligheden findes – åbner den direkte i LibreOffice.

3 Installer og kør

Hvis din LibreOffice-applikation er på drevet, åbner du den og trykker på tasterne Ctrl + Alt + E for at åbne Extension Manager. Klik Add for at vælge filen. Denne extension bør fremkomme på listen. Klik Close > Restart Now. Nu bør denne udvidelse være tilgængelig som en værktøjsbjælke eller et andet element.

Det ultimative gratis værktøj til datagendannelse

DMDE: Gendann alle former for tabte og slettede data fra dine drev

På trods af de bedste intentioner kan der opstå tab af data. Det kan være noget så enkelt som sletning af en fil ved en fejltagelse eller – knap så enkelt – en partition eller et helt drev, der forsvinder.

Før i tiden indebar gendannelse kostbar timeløn (og hvis dit drev er fysisk beskadiget, kan det stadig være nødvendigt at involvere specialister som Ibas – https://trust.ibas.com/dk/pages/data-recovery – for at se, om der er noget, som kan reddes). Nu om dage kan man ofte få sine data igen uden omkostninger.

DMDE kan gendanne slettede og tabte data fra manglende partitioner og hele drev.

Et af de stærkeste gratis værktøjer er DMDE, der kan klare alle former for gendannelse, også fra drev, der stammer fra ødelagte kabinetter, og som er formateret på en måde, der gør dem utilgængelige, hvis de bliver fjernet fra deres oprindelige omgivelser.

Download GUI’et til Windows fra https://dmde.com/download.html – det er et porterbart værktøj (se boksen herunder), og du kan derfor downloade det til ethvert andet drev, end det der rummer de tabte data. Åbn mappen, og dobbeltklik på dmde.exe for at komme i gang (hvis der kommer en SmartScreen-advarsel, klikker du More Info > Run anyway).

Gendan dine data

Processens første trin består i at vælge det drev, hvorpå dine tabte data ligger. Du får valget mellem logisk (ved simpel datasletning) eller fysisk (ved manglende drev). Hvis du vælger det sidste, markerer du drevet og klikker OK for at få det scannet. Hvis du er heldig, kommer den manglende partition frem. Ellers klikker du Full Scan og ser, om DMDE kan gendanne det.

Ved gendannelse af data på et kendt drev klikker du “Open Volume” for at se indholdet. Hvis hele partition manglede, kan du nu gendanne data fra drevet ved at vælge mappen i feltet til venstre og trykke [Ctrl] + [U] for at gemme filerne på et andet drev (DMDE-mappen er standard). Bemærk, at den gratis version begrænser dig til at gendanne op til 4000 filer ad gangen. Køb af en licens (16 dollar for et enkelt år eller 38 dollar for hele livet) fjerner begrænsningen.

En anden mulighed

Hvis DMDE’s brugerflade skræmmer dig, kan du prøve Recuva (download den porterbare version fra www.ccleaner.com/recuva/features/portable-version). Det er en mere brugervenlig omgang, men ikke så stærk som DMDE. Vores råd: Prøv først Recuva, og skift til DMDE, hvis det bliver nødvendigt.

Opbyg et porterbart værktøjssæt

Mange af de apps, vi dækker i denne artikel, findes som porterbare applikationer: Man kan lagre dem på et USB-flashdrev og køre dem fra enhver pc – eller man kan blot bruge dem i bevidstheden om, at alle ens præferencer er gemt på et lettilgængeligt sted, der er nemt at sikkerhedskopiere og gendanne efter en Windows-geninstallation. De omfatter Firefox, FastStone Photo Resizer, VLC, LibreOffice, DMDE, Recuva, MusicBee, Winyl, Openshot, EditPad Lite og Notepad++.

Efter manuelt at have føjet en porterbar app til PortableApps-starteren knytter du den til den korrekte kategori.

Centralt i ethvert porterbart værktøjssæt bør man finde PortableApps, der giver brugeren et praktisk startværktøj til at styre og køre porterbare apps. Efter installation starter du den og vælger Apps > Get More Apps > By Category for at installere direkte fra det omfattende Portable-Apps-katalog.

Men du kan også tilføje porterbare apps manuelt (led efter et porterbart download på programmets egen website) – kopier blot programmet ind i mappen PortableApps, og vælg Apps > Refresh App Icons for at kalde dem frem under kategorien “Other”. Dernæst højreklikker du på ikonet og vælger Category for at flytte dem til en bedre egnet kategori.

Gratis videoredigering

OPENSHOT: Få et komplet filmværktøj, der intet koster

Efter at Microsoft havde sendt det fremragende Windows Movie Maker på pension, ulejligede man sig ikke med at udvikle en efterfølger. Vi har endnu ikke set noget, der for alvor kan løfte arven, men hvis man ønsker at redigere video på professionel facon – med udtoninger, specialeffekter, titelskilte og det hele – er OpenShot sagen.

Version 2.5 er blevet lanceret for nylig, og den burde løse mange af de ydelsesproblemer, der var i tidligere udgaver, således at man nu kan fokusere på at samle sine råmaterialer – video, ekstra billeder og audiofiler – før man kompilerer dem i en professionelt redigeret film ved hjælp af de forskellige redskaber i OpenShot.

Træk dine klip over på OpenShot-tidslinje, og sæt så programmet til at omdanne dem til en flot film.

Film med blot nogle få klik

Programmets enkle træk og slip-brugerflade er gennemført intuitiv. Begynd med dine basale videospor, og husk designerens mantra: jo mindre, desto bedre.

Vælg et simpelt titelskilt, og brug af hensyn til konsistens den samme skrifttype, hvis du vil tilføje credits eller lave andre tekstbaserede effekter. Det samme gælder for effekter – både overgang mellem klip og specialeffekter, der bliver udført på selve optagelsen.

Når det gælder om at føje titler til dine film, skal du installere enten Blender eller Inkscape (eller begge dele). De er begge gratis og open source. De kan være porterbare versioner, og med lanceringen af OpenShot 2.5.0 er man ikke længere nødt til at arbejde med en ældre version af Blender.

En anden mulighed

Hvis du synes, at Open-Shot er for cpu-krævende – selv med de seneste opdateringer døjer nogle pc’er stadig med det – kan du prøve Shotcut (www.shotcut.org).

Opgrader din teksteditor

EDITPAD LITE: Gør tekstredigering (og konfiguration) nem med denne Notesblok-erstatning

En teksteditor kan meget mere end at redigere rå tekstfiler. Den bliver ofte brugt til at redigere kode – fra HTML-websider til konfigurationsfiler, der bliver brugt af programmer til at lagre præferencer. Notesblok kommer på flere områder til kort, men disse svagheder bliver alle ordnet af EditPad Lite (www.editpadlite.com).

For det første giver den mulighed for at åbne flere tekstdokumenter samtidig i et enkelt vindue. Der er et mere effektivt søgeværktøj med support til regulære udtryk, og – som noget nyt – support til syntaksmarkering under skrivning af kode.

Alt, hvad du skal gøre, er at vælge det korrekte sprog, fra HTML til Python eller C++, via menuen Options > File Type. Nu ser du din kode farvet i overensstemmelse med dens formatering, hvilket hjælper dig med at skrive din kode korrekt.

EditPad Lite
understøtter nu syntaksmarkering under skrivning af kode – en vigtig ny funktion.

Arbejd med klip

Et andet højdepunkt er EditPad Lites udklips-holder-værktøjer. Du kan ikke blot knytte nye tekstudvalg til det, der allerede er på udklipsholderen; det er også muligt at opbygge et katalog af nyligt brugte tekstdele til hurtig og nem indsætning i dokumenter.

Det gør du ved at bringe feltet Clip Collection i fokus med Alt + F10. Indsæt klip her, så kan du blot højreklikke på et af dem og vælge “Use Clip”, når du vil sætte det ind i dokumentet ved markøren. Højreklik og vælg “Edit Clip” for at oprette forskellige slags klip såsom firkantede tekstblokke.

En anden mulighed

Hvis du har brug for flere funktioner, herunder stavekontrol, makrooptager og Document Map, kan du bruge Notepad++ (https://notepad-plus-plus.org/).

Gang i maskinens musikafspiller

MUSICBEE: Formentlig den bedste musikafspiller til din pc – og den er fuldstændig gratis

Mens Windows Media Player glider ud i mørket, bør den, der elsker at høre musik på pc’en, installere MusicBee (https://getmusicbee.com/) i stedet. Betragt den som Windows Media Player på steroider med alt det, du skal bruge for at opbygge, organisere og naturligvis nyde din audiosamling. Den har endda indbygget support til Groove Music.

Programmet er også rettet mod audiofiler med finjustering af den lyd, der kommer ud af højttalerne, herunder en praktisk grafisk equalizer (10 eller 15 bånd) med mulighed for at skifte indstillinger i overensstemmelse med den slags musik, der bliver spillet.

Kom i gang

Ved den første start bliver du bedt om at vælge musikkens placering. Du kan også vælge at importere tracks og billeder fra enten WMP eller iTunes. Når det er gjort, klikker du “Scan Now”. Dit bibliotek kommer frem i en iTunes-agtig visning med lister over artister og den aktuelle artists output (organiseret efter album) i hovedfeltet.

Der er også alternative visninger. Prøv Music Explorer for at få vist en artists biografi, topnumre og andre oplysninger. Klik på +-knappen, og lav dine egne visninger. Finjuster dem ved at klikke på ?-knappen og vælge “Arrange Panels”. Med “Select Skin” kan du ændre farveskala, og der er praktiske genveje til forskellige afspilningsvisninger og en nyttig “Now Playing Assistant”.

MusicBee er næsten uendeligt tilpasningsdygtig, men den enkle løsning kan være den bedste.

Giv dig tid til at udforske alle MusicBees menuer, og fokuser på Tools. Her finder du bonusfunktioner såsom et redskab til konvertering fra et format til et andet plus værktøjer til at føje tags og billeder til dit eksisterende bibliotek. Slut din iPhone til, og synkroniser musik, lydbøger og andet indhold mellem din telefon og pc’en.

Hvis alt dette ikke slår til, kan du også udvide MusicBees muligheder yderligere ved hjælp af plugins – gå til Edit Preferences > Plugins for både at håndtere eksisterende plugins og tilføje nye (hent dem fra https://getmusicbee.com/addons/s/?type=all&overview).
Du kan tilføje support til AirPlay-højttalere, gøre din telefon til en fjernbetjening og integrere Spotify i MusicBee.

En anden mulighed

Hvis du ikke har brug for cd-ripping og enkelte andre avancerede funktioner, kan du med Winyl (https://winyl-player.github.io/) få alle de vigtige funktioner til musikafspilning, du har brug for: Afspil, organiser, tag og sågar stream onlineradio.

Tag uidentificerede medier i MusicBee

1 Tilføj Gracenote

Som standard søger MusicBee kun i MusicBrainz-databasen efter cd-information – klik og vælg Edit Preferences > Tags (2). Klik på hamburgermenuen (tre linjer) ved siden af tags, og marker så “Gracenote” efterfulgt af Update > Apply for at forbedre dine chancer for at finde et match til din cd.

2 Tag efter album

Klik på ikonet “+” foroven, og brug File-feltet til at vælge en albummappe med din utaggede filer. Tryk på tasterne Ctrl + A for at vælge alle filerne i det midterste felt. Højreklik, og vælg derefter “Auto-Tag by Album” for at åbne vinduet “Album Auto-Tagger”.

3 Skriv søgeord

Skriv artistens navn (“Various”, hvis der er flere) og navnet på albummet i de relevante felter, og klik så “Find”. Blad gennem resultaterne, og vælg det korrekte match. Kontroller, at tracknavnene stemmer, og klik på “Apply Tags” for at tagge filerne med den valgte information.