Home » Sikkerhed » 10 gode råd til sikker online sommerferie
10 gode råd til sikker online sommerferie

10 gode råd til sikker online sommerferie

Share

Er dine mobile enheder klar til at blive forbundet til tvivlsomme Wi-Fi-hotspots rundt om i verden, kan de modstå ransomware og hvad gør du hvis din smartphone bliver stjålet? Læs her, hvordan du forbereder dine gadgets til sommerferien … 

Sommeren har meldt sin ankomst og sidste arbejdsdag inden ferien kan så småt anes i det fjerne. Udover din smartphone, som du aldrig lader ude af syne, tager du måske også din tablet eller computer med på ferien. Du har trods alt en profil på både Facebook og Instagram, som hungrer efter lækre strandbilleder, fjollede selfies og romantiske solnedgange. Måske skal du også tjekke arbejdsmail et par gange og sikre, at den hårdt prøvede bankkonto overlever feriens udskejelser.

Men er dine mobile enheder overhovedet klar til at blive forbundet til tvivlsomme Wi-Fi-hotspots rundt om i verden, kan de modstå ransomware og hvad gør du hvis din smartphone bliver stjålet?

Liviu Arsene, senioranalytiker hos IT-sikkerhedsproducenten Bitdefender, siger: “Selvom folk ofte er bevidste om de risici der er forbundet med at bruge offentlige Wi-Fi-hotspots rundt om i verden, er det stadig meget udbredt, at man tager chancen og logger på uden at tage de nødvendige forholdsregler. Vi ser hver sommer eksempler på, at hackere kobler sig på et offentligt netværk i f.eks. en lufthavn eller et hotel, eller endda opretter et nyt netværk til lejligheden med et smart navn som eks. FREE AIRPORT WIFI og blot venter på, at en person med en ubeskyttet mobil, tablet eller computer logger på. Hvis dette sker, kan hackeren hurtigt spotte sårbarhederne på enheden og opsnappe personlige data og hvis offeret går på netbank eller shopper online, kan en hacker relativt let få adgang til offerets login-oplysninger til både netbank og online shop. Offeret opdager intet før det er for sent og skaden er sket”.

Se også:  Sikkerhedsfirma: Ny og ekstrem farlig malware lurer i skjul

Heldigvis behøver det ikke komme så vidt. Bitdefender har her samlet 10 gode råd til hvordan du trygt kan medbringe din smartphone, computer eller tablet på sommerferien og bruge Wi-Fi i udlandet.

Inden afrejse bør du følge disse 5 råd:

1. Lav en back-up af din data
Husk at lave en back-up af din data, enten online eller på en fysisk harddisk. Så har du sikret alle private dokumenter, billeder etc. hvis du skulle være så uheldig enten at miste din smartphone, tablet eller computer, eller blive offer for et hackerangreb.

2. Installer antivirus
Installer antivirus og hold det opdateret. Det gælder ikke kun computeren, men også tablet og smartphone. Anti-malware, anti-spyware og anti-spam er rigtig gode værktøjer til at undgå falske apps, virus og trojanske heste.

3. Husk nye opdateringer
Det er vigtigt at opdatere med nyeste software på dine enheder – også når det gælder apps. Husk at opdateringer til styresystemer ofte inkluderer vigtige sikkerhedsopdateringer, der lukker små huller.

4. Aktiver firewall
Din firewall skal altid være aktiveret. Man kan få firewall til både computer, tablet og smartphone og den bør altid være slået til, når du surfer på et offentligt Wi-Fi. Ellers er din enhed synlig for alle.

5. Husk kryptering og solid adgangskode
Hvis nogen stjæler eller finder din smartphone, tablet eller computer, er det betryggende at kunne blokere denne person fra at få adgang til dine private billeder, kontaktliste eller tekstbeskeder. Beskyt derfor dine mobile enheder med en solid adgangskode. Det er det første forbehold, du bør tage for at undgå dine private filer og billeder ryger i de forkerte hænder. Du kan også sikre din mobil med et anti-tyveri-program, der kan spore, låse eller endda slette telefonens indhold hvis du skulle miste din mobil. Du kan også vælge at kryptere din data på mobilen.

Se også:  Sikkerhedsfirma: Ny og ekstrem farlig malware lurer i skjul

Imens du er på ferie skal du huske disse 5 gode råd

6. Pas på falske netværk
Spørg en ansat på hotellet eller restauranten om det præcise navn på netværket. Så undgår du at hoppe på et falsk netværk, som har et lignende navn, men hvor der kan sidde en hacker og kigge med. Du kan også spørge om de bruger AES (Advanced Encryption System) til deres Wi-Fi.

7. Undgå netbank og online shopping
Du bør som udgangspunkt aldrig gå på netbank eller foretage online shopping imens du benytter offentligt Wi-Fi, men hvis det er en absolut nødvendighed, bør du bruge en dedikeret betalingsløsning, som f.eks. Bitdefender Safepay, som garanterer en sikker forbindelse til din netbank eller betalingsside i netbutikken. Tjek også at siden starter med https:// foran adressen og at der er en hængelås ved adressen, hvilket indikerer, at der er sikker adgang.

8. Download kun kendte apps
Hvis du har brug for at downloade apps til at hjælpe dig med at finde hoteller, restauranter og museer, så sørg for at installere apps fra pålidelige og anerkendte kilder. Ellers deler piratkopierede apps måske dine kontakter, lokationer, billeder og andre sensitive data og funktioner.

9. Undgå automatisk deling
Sørg for at din computer ikke har automatisk deling aktiveret, ellers kan du risikere at computeren står og leder efter andre netværk uden at du opdager det.

10. Tænk dig om når du surfer
Ransomware har længe været en trussel man ikke bør ignorere og spreder sig især via utilsigtede downloads, så tænk dig om når du surfer på nettet. Undgå ukendte hjemmesider og klik ikke på mistænkelige links.

 


TAGS
Bitdefender
ferie

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S