Home » Guide » 10 gode råd før du går online på sommerferien
10 gode råd før du går online på sommerferien

10 gode råd før du går online på sommerferien

Share

Sommeren er over os og ferietiden nærmer sig. Men er dine mobile enheder klar til at blive forbundet til tvivlsomme
wi-fi-hotspots, kan de modstå ransomware, og hvad gør du hvis din
smartphone bliver stjålet?

Er din smartphone, tablet og computer klar til sommerferien?
Sommeren er så småt over os, og du har sikkert tænkt dig at tage din elskede smartphone, tablet eller computer med på ferie. Når alt kommer til alt, hvad ville en ferie være uden et mesterværk af en selfie, et misundelsesværdigt check-in på Facebook eller et strandbillede med et lækkert filter på Instagram?

Men er dine mobile enheder klar til at blive forbundet til tvivlsomme wi-fi-hotspots, kan de modstå ransomware og hvad gør du hvis din smartphone bliver stjålet?

Bo Skeel, global evangelist hos antivirusproducenten, Bitdefender, siger: “Det er altid vigtigt at bruge sin sunde fornuft inden man på sommerferien logger på det første og bedste wi-fi man kommer forbi i lufthavnen, stranden eller hotellobbyen. Vi ser hvert år eksempler på, at hackere er koblet på disse offentlige netværk eller endda opretter et netværk til lejligheden med et tillokkende navn og blot sidder og venter på, at en person med en sårbar, ubeskyttet enhed logger på. Hackeren kan med det rette værktøj spotte sårbarheder på en computer, tablet eller smartphone og opsnappe personlige informationer og hvis offeret går på netbank eller shopper online, kan hackeren i værste fald få adgang til offerets login-oplysninger til både netbank og online shop ved hjælp af et falsk SSL-certifikat. Offeret opdager intet før det er for sent og skaden er sket”.
Men det behøver heldigvis ikke ende så galt. Bitdefender giver her 10 gode råd til, hvordan du trygt kan medbringe din computer, tablet eller smartphone på sommerferien og bruge wi-fi i udlandet.

Se også:  Huawei fejrer Kvindernes Kampdag med stærke tilbud

1. Lav en kopi af din data inden afrejse
Inden du pakker kufferten færdig og kører til lufthavnen, så glem ikke at lave en back-up af din data, enten online eller på en fysisk harddisk. Så har du sikret al privat data hvis du skulle være så uheldig enten at miste din smartphone, tablet eller computer eller blive offer for et hackerangreb.

2. Vær opmærksom på mobile apps
Hvis du har brug for at downloade apps til at hjælpe dig med at finde hoteller, restauranter, museer og lokale taxier i et ukendt område, så sørg for at installere apps fra pålidelige og anerkendte kilder. Ellers deler piratkopierede apps måske dine kontakter, lokationer, billeder og andre sensitive data og funktioner.

3. Undgå falske netværk
Spørg en ansat på hotellet, restauranten eller hvor du opholder dig, om det præcise navn på netværket. Så undgår du at hoppe på et falsk netværk, som har et lignende navn, men hvor der kan sidde en hacker og kigge med. Du kan også spørge om de bruger AES (Advanced Encryption System) til deres wi-fi.

4. Tænk dig om når du surfer
Mobil ransomware er et stigende problem og retter sig mod danske Android-brugere med ubeskyttede mobile enheder. I maj registrerede Bitdefender på en enkelt uge over 100 angreb rettet specifikt mod danske Android-telefoner. Ransomware spreder sig især via utilsigtede downloads, så tænk dig om når du surfer på nettet. Undgå ukendte hjemmesider og klik ikke på mistænkelige links.

5. Undgå automatisk deling
Sørg for at din computer ikke har automatisk deling aktiveret, ellers kan du risikere at computeren står og leder efter andre netværk uden at du opdager det.

6. Netbank og online shopping
Du bør som udgangspunkt aldrig gå på netbank eller foretage online shopping på et offentligt wi-fi, men hvis det er en absolut nødvendighed, bør du bruge en dedikeret betalingsløsning, som f.eks. Bitdefender Safepay, som garanterer en sikker forbindelse til din netbank eller betalingsside i netbutikken. Tjek også at siden starter med https:// foran adressen og at der er en hængelås ved adressen, hvilket indikerer, at der er sikker adgang.

Se også:  OnePlus Nord 2 x Pac-Man Edition [TEST]: God mobil med ekstra guf til retro-gameren

7. Installer antivirus
Installer antivirus og hold det opdateret. Det gælder ikke kun computeren, men også tablet og smartphone. Anti-malware, anti-spyware og anti-spam er rigtig gode værktøjer til at undgå falske apps, virus og trojanske heste.

8. Husk opdateringer
Det er vigtigt at opdatere med nyeste software på din computer, tablet eller smartphone – også når det gælder apps. Husk at opdateringer til styresystemer oftest indeholder vigtige sikkerhedsopdateringer, der lukker små huller.

9. Aktiver firewall
Din firewall skal altid være aktiveret. Man kan få firewall til både computer, tablet og smartphone og den bør altid være slået til, når du surfer på et offentligt wi-fi. Ellers er din enhed synlig for alle.

10. Husk kryptering og adgangskode
Hvis nogen stjæler eller finder din smartphone, tablet eller computer, er det betryggende at kunne blokere denne person fra at få adgang til dine private billeder, kontaktliste eller tekstbeskeder. Beskyt derfor dine mobile enheder med en stærk adgangskode. Det er det første forbehold, du bør tage for at undgå dine private filer og billeder ryger i de forkerte hænder. Du kan også sikre din mobil med et anti-tyveri-program, der kan spore, låse eller endda slette telefonens indhold hvis du skulle miste din mobil. Du kan også vælge at kryptere din data på mobilen. Nogle telefoner kommer endda med en krypteringsløsning som en del af standardpakken.


TAGS
Bitdefender
ferie
Guide
sikkerhed
smartphone
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S