Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Windows 8 med touch-all-in-one

Windows 8 synes med sin nye startside at lægge op til touchbetjening. Det er lige, hvad denne alt i en-computer fra Asus byder på. Vi noterer, hvorvidt vi synes, det er et rørende match.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Man kan have mange meninger om Asus ET2220, men designet på denne 21,5" all-in-one-computer er de sluppet meget godt fra. Der er nu også andre lyspunkter.

Men man kunne overveje selve grundtanken ved fordelen ved touchbetjening på en stationær alt i en-computer i den form, som den fremstår her. Grundlæggende gælder betænkelighederne alle all-in-ones eller computerskærme med touch.

Det er ikke, fordi touchbetjening og Windows 8 ikke klæder hinanden. Alt efter hvad man beskæftiger sig med, fungerer det glimrende. Windows 8’s startside med fliserne fungerer glimrende med touch, men egentlig også med mus.

Det er smag og behag og ikke mindst vane. Touch fungerer rigtigt godt, når apps og programmer er skabt til det. Flere af de småspil, der følger med denne computer blomstrer op ved touch, ligesom det at bladre i et dokument eksempelvis bare føles rigtigt. Touch fungerer jo, det har tablets vist, men det burde være bekvemt at bruge i længere tid. Det er ikke, fordi skærmen med 10-punkts touch ikke fungerer optimalt, når den bruges. Den er kvik til at reagere på input, og man opnår fuld kontrol. Det springende punkt er det ergonomiske aspekt.

Touchfunktions glæde har sine grænser. Efter at have leget med touchfunktionen en stund, mærkes det i overarmen og skulderen. Det er ikke en naturlig stilling at holde armen udstrakt i længere tidsrum uden understøttelse.

ET2220 kan endog vippes 45 grader, det er et skridt på vejen. Men faktum er, at skærmen nærmest skal kunne lægges vandret ned, eller man skal have en form for underarmsstøtte. Ellers skiftes håndledsskader ud med overarms- og skuldermyoser.

De gode egenskaber

Asus ET2220 anvender en Intel Core i5-3330 quad core-cpu på 3,0GHz. Den har turboboost, men ikke hyper-threading. Der er indbygget 6GB ddr3-ram, og grafikken klares af Intel HD Graphics 2500.

Med andre ord vil der være kræfter nok til det meste, så længe man ikke spiller de tungeste spiltitler. PCMark 7 resulterede i en score på 3.699 PCMarks.

Delscorerne viste, at foto og videoredigering og specielt opgaver, der kræver rå regnekraft, var der, hvor styrkene især lå.

Den 21,5" led-belyste skærmmed skærmopløsningen 1.920× 1.280 pixels anvender et tn-panel. Det er måske ikke til grafiske opgaver, men den er meget lysstærk og har flotte klare farver. Det er en refleksiv skærm, så lysindfald kan forekomme.

Den testede udgave havde indbygget tv-tuner, men måske er muligheden for at montere den på et vægbeslag mere interessant. Alt efter vægbeslag og montering kunne det være, at ergonomien forbedres.

Der er også en del features at glæde sig over. Indbygget dvddrev i siden, fire usb 3.0-porte, en usb 2.0-port, to hdmi-stik og 3 i 1-kortlæser. Der er 1Gbit/s ethernet og 802.11n WiFi. Plus at der er en velvoksen harddisk på 1 TB.

Det er en god computer til mange ting, og hvis man ikke forventer, at touch skal benyttes i udstrakt grad, fungerer det også glimrende.

ET2220 kunne dog være lidt stærkere til at mestre grafik. Det er også langtfra den bedste implementering af Asus Sonic Mas-ter-lydteknologi, vi har hørt. Lyden er lidt tynd og klemt.

Lydniveauet er ikke specielt højt, men lyden kan minde lidt om en dæmpet og mere lavfrekvent susen i et utæt vindue. Og det foregår næsten i hovedhøjde, derfor lægger man lettere mærke til det.

Elforbrug i orden

I betragtning af at der er tale om en all-in-one, er et standbyforbrug på 1,3 watt fint. Ellers forløber det fra 25,8 watt i slumring over 41 watt i idle og cirka 60 watt, når systemet belastes.