Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Windows 8: Den endelige dom

Vi roder rundt i den seneste version af Windows 8, før den ægte vare kommer. Lever den op til forventningerne?.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Så er Windows 8 her næsten. Release preview er det nærmeste, vi kommer betalingsversionen, der lanceres om blot et par uger. Vi vil gå så langt som at sige, at den ikke længere er betakode. Windows 8 er blevet testet og testet igen. Hvis man ser bort fra et par programfejl, sidder vi nu med den endelige udgave.

Vi har gennemtrawlet denne nye udgave for at afdække alle dens fortræffeligheder. Vi har samlet ti grunde til at elske Windows 8, og vi har set på de apps, der i det lange løb vil afgøre dets skæbne. Vi har også dissekeret de cloudtjenester, der står bag. Selvom koden er så godt som færdig, gør Microsoft stadig store fremskridt før den endelige lancering. Som du vil se, håber vi, at nogle ting ændrer sig. En ting er potentiale, en anden er den endelige udførelse.

Læs også: 10 grunde til at vælge Windows 8

Hvordan får man fingre i Windows 8 Release Preview? Gå online og begiv dig til det officielle downloadsite. Klik på den store blå knap. Hvis du hellere vil bruge et råt diskimage, skal du blot klikke på linket ‘ISO format’ under den blå knap.

Her kan du finde 32bit- og 64bit-versioner. Aktiveringsnøglen til alle versionerne er den samme: Skriv TksTP-9JN6P-7X7WW-RFFTV-B7QPF, når du bliver bedt om det.

Husk, at når du installerer Windows 8 direkte fra en iso eller fra det simple installationsprogram, bliver dit aktuelle operativsystem fuldstændig overskrevet.

Brug derfor en testmaskine. En anden mulighed er at følge denne guide til dualboot af Windows 8 med dit eksisterende operativsystem.

Når du skal vælge, hvilket operativsystem der skal køre automatisk, klikker du [Win]+[R] i et af operativsystemerne, kører msconfig og bruger boot-knappen til at vælge.

Er det nye operativsystem et værdigt første skridt ind i cloudverdenen?

En af de største teknologiske fornyelser i de seneste par år var ret upåagtet. Fyr op under en Androidtelefon, og du vil se, at alle dine kontakter er blevet automatisk importeret fra Gmail, uanset om de er dine bedste venner eller folk fra Freecycle, som du har skrevet til engang. Det sparer en for det endeløse bøvl med at tage backup af kontakter på telefonens simkort, og det demonstrerer elegant værdien af cloud computing for millioner af Android-brugere.

Kontakthåndtering var toppen af isbjerget i Googles vision om cloud computing. Næsten alt, hvad Google foretager sig, er cloudbaseret. Google Docs, Picasa og YouTube lagrer mange forskellige former for materiale, og virksomhedens elegante Chrome-operativsystem er afhængig af det. Apple fulgte efter Google med den fikse iCloud-tjeneste, og spiltjenester som Gaikai og OnLive har vist, at øjeblikkelig interaktion er mulig på cloudplatforme.

Microsoft har derimod været længe om at inddrage cloud computing. Det skyldes delvis virksomhedens enorme mængde af supersælgende produkter: Office, Windows Live, Xbox og Windows Phone skal kunne arbejde sammen.

Forsøget på at trække dem ind i en sammenhængende cloudoplevel-se har blot understreget, hvor fragmenterede disse produkter er – indtil nu. Windows 8 er Microsofts store spring ind i cloud computing med fuld integration af alle Microsofts tjenester i ét operativsystem.

»Windows 8 giver os mulighed for at gentænke vores holdning til tjenester og software. Vi udvikler dem som en ubesværet del af Windows-oplevelsen, der er tilgængelig i Windows’ desktop-apps, standard-webbrowsere og på mobile enheder,« skrev Chris Jones, der er Microsofts vicedirektør for Windows Live, på bloggen Developing Windows 8.

»I dag forventer man, at en moderne enhed bliver leveret med tjenester og apps til kommunikation og deling.« Naturligvis er Microsoft ikke ubekendt med cloud computing. Hotmail – der blev købt af Microsoft for 400 millioner dollars i 1997 – er en af de ældste cloudtjenester på nettet, men er nu blevet overhalet af Microsofts SkyDrive, der er en online-lagertjeneste.

En enkelt Hotmail-adresse udgør kernen i Windows 8’s tilgang til cloud computing, og for første gang fungerer den som ens Windows-brugernavn. Når man indtaster den, starter Windows 8 med kontakter, e-mails og kalender på Metro-startskærmen. Den kan bruges til at købe apps fra Windows 8 Store, og den kan knyttes til Facebook og Twitter, der begge kan integreres med Windows 8’s People-app.

Det interessante er det omfang, hvormed Microsoft bringer ens konto på tværs af forskellige Windows-enheder. Vælg et farvetema på din Windows 8-desktop-pc: Når du logger ind på en Windows 8-tablet, ser du den samme kombination af nuancer. Det samme gælder for dine temaer og indstillinger for tilgængelighed og sprog. Det formodes at fungere med Windows 8-telefoner, og nogle indstillinger og filer kan endda synkroniseres med Windows Phone 7-enheder.

Selvom denne funktionalitet på tværs af platforme kan virke som en naturlig udvikling inden for Windows’ økosystem, rummer den sine egne særlige problemer. Hvad nu, hvis du ikke vil sende dine data til Microsoft, eller hvis du ikke bryder dig om tanken om at have et univer-selt login til både din Microsoft-konto og din pc? Microsoft har inddraget muligheden for at oprette en lokal konto på pc’en, men den er gemt af vejen i Windows 8’s brugerindstillinger. Det forhindrer naturligvis enhver synkronisering mellem enhederne.

En indstillinger-skærm i Windows afgør, hvor meget man synkroniserer, med indstillinger for apps, sprog og personlig tilpasning. En indstilling for “metered connections” betyder, at man kan fravælge synkronisering, når man er forbundet via 3G, eller når man roamer, så man ikke får en enorm regning, når ferien er slut.

Microsofts holdning til synkronisering er anderledes end iClouds. Hvor Apple gør det muligt at synkronisere stort set alle dokumenter og indstillinger på en Mac eller iPad, synkroniserer Microsofts tilbud simpelthen ens indstillinger og bogmærker i Internet Explorer. Microsofts apps såsom Photos og Videos har deres egne indstillinger for synkronisering, der er uafhængige af Windows 8.

Office 15 omfatter også cloud-synkronisering. Microsofts initiativ med onlineredigering af dokumenter via Office Web Apps på SkyDrive blev godt modtaget, men der findes ingen speciel Windows-app. SkyDrive-app’en omfatter Office-dokumenter i cloudlager, men redigering og oprettelse fører blot en til den relevante side i Internet Explorer. De altafgørende Google-kontakter er også tilgængelige.

Google og Apple er Microsofts største konkurrenter på det tablet-orienterede marked, som man prøver at træde ind i med Windows 8, men man kan få adgang til alle sine Gmail-e-mails og kontakter. Det gør en Windows-tablet til en langt mere attraktiv løsning for Androids 331 millioner brugere verden over.

Microsofts første skridt ind i cloud computing er behageligt overraskende, og der er flere gode aspekter. Den tidligere konge over opera-tivsystemer har erkendt, at man må tage sig sammen og åbne sin software, hvis man vil konkurrere med de overvældende kræfter hos Google og Apple. Vi vil ikke karakterisere Windows 8 som et ægte cloud-operativsystem i stil med Google Chrome OS, men det er bestemt et skridt i den rigtige retning.

Hvordan klarer Windows 8 sig i forhold til andre os’er?

Når man i høj grad baserer et operativsystem på cloud computing, kan man reducere starttiderne betydeligt. Google Chrome OS bliver indlæst på få sekunder, fordi det kun booter en reduceret udgave af Linux, der er beregnet til web-apps. Windows 8’s fokus på cloud computing medfører, at det kan starte utroligt hurtigt, men hvordan klarer det sig i forhold til andre operativsystemer?

Vi målte en imponerende boottid på 19 sekunder i Release Preview. Det foregik ikke engang på en superhutig pc med sdd; vi brugte en gammel laptop. På samme laptop bootede Windows 7 på 1 minut og 9 sekunder og Ubuntu på 42 sekunder.

Der er imidlertid et forbehold: Det tog Windows 8 19 sekunder at boote til Start-skærmen. Ud fra de lyde, der kom fra vores maskine, virkede det, som om den indlæste en masse ekstra indstillinger og programmer i baggrunden. Skrivebordet, der engang var fundamentet for Windows-oplevelsen, er nu et selvstændigt program, der skal indlæses, før man kører en konventionel app såsom Chrome.

En forklaring på Microsofts evigt foranderlige nomenklatur

Microsofts Windows Live blev lanceret i 2005. Det var en para-plybetegnelse for alle Windows-tjenesterne: Messenger, Games for Windows og Windows Live Essentials. Microsoft jonglerer konstant med sine varemærker, men nu synes man at have besluttet sig for et sæt af nomenklatur for Windows 8.

Chris Jones, der er vicedirektør for Windows Live-gruppen, fremsatte en kommentar til Lives fragmentering i en blogtekst: »Windows Live-tjenester og apps var baseret på forskellige Windows-versioner, der simpelthen ikke var beregnet til at blive forbundet med en cloudtjeneste til andet end opdateringer.

Derfor virkede de, som om de var “sømmet fast” på oplevelsen. Det førte til en vis forvirring hos kunderne, som det fremgik af adskillige anmeldelser og ledere.«

Live eksisterer stadig, men værktøjer som Mail, Calendar og Messaging er integreret i Windows 8’s Start-skærm. Man kan få andre tjenester som Windows Live Writer, men de skal downloades fra nettet, ikke via Windows 8’s Store. Det kunne tyde på, at de bliver udfaset. Hvis du ikke er klar til at skifte til Windows 8, kan du stadig downloade SkyDrive-programmet til Windows 7.

Har Windows 8-økosystemet de apps, der er brug for?

Kort sagt
Der er ingen diskussion: Windows 8 er et stort skridt for Microsoft. Det markerer overgangen fra førende til følgende. Uden fremragende apps vil Metro virke lidt fjollet, især når den kendte Windows-desktop bliver reduceret til noget af en eftertanke. Smarte apps er det, der får et moderne operativsystem til at blomstre. Se på iOS – dets næsten ubegrænsede udvidelsesmuligheder er en hovedårsag til dets succes.

Microsoft begynder næsten fra bunden, og den første ladning apps skal derfor brillere. Vi har begivet os gennem Store i Release Preview for at se, hvad tredjepart er fremkommet med. Det er værd at bemærke, hvor mange apps der allerede findes.

Microsoft har måske den mængde, der skal til for at kickstarte yderligere udvikling, men driftsikkerhed er ikke virksomhedens stærke side i øjeblikket. Mange af de apps, vi har testet, fungerede ikke på vores system. Af indlysende grunde har vi ikke dækket dem i denne artikel, men Microsoft trænger nok til bedre kvalitetskontrol, før man er klar til det store brag.

Kindle
Her har vi en app, som vi har ventet på, og den er, ligesom vi havde forestillet os: ren, fuldt cloud-forbundet til ens eksisterende Kindle-docs og nem at bruge. Man kan hurtigt og nemt justere skrifttyper og farvetilstande, og der er al den sædvanlige funktiona-litet, man forventer. Amazons Kindle-app til Windows 8 er noget af det tætteste, man kommer på at læse på en rigtig Kindle-enhed, og det er godt.

Wikipedia
Wikipedia-app’en illustrerer glimrende Microsofts designpolitik, når det gælder Metro. Hvor man tidligere læste verdens største leksikon oppefra og nedefter, blader man nu i artiklerne fra venstre mod højre. Det virker lidt foruroligende, og vi er ikke helt overbeviste om formatets fortræffelighed, men selve app’en er solid og velfungerende. Den mindede os om Microsoft Encartas guldalder.

Tweetro
Tweetro er en strålende app. Den ser godt ud, er relativt hurtig, og den giver ubesværet forbindelse til ens Twitter-konto. Desværre er den også et godt eksempel på, at Metrofladen egentlig ikke egner sig til desktop-pc’er. Alting er spredt ud og skrevet i en velvalgt, men utroligt stor sanserif-skift. Det ødelægger den hurtige tilegnelse af traditionelle desktop-apps som Tweetdeck og Hootsuite. Dur kun til tablets.

Newsy
Det er Metro fra den gode side – næsten. Newsys fliser giver et smugkig ind i de streaming-videohistorier, der ligger bag dem. Hver af dem er en original rapport, der bygger på et antal citerede og lettilgænge-lige kilder. Det er professionelt og informativt og hæmmes kun af det lettere begrænsede tekstlayout, hvor artiklernes titler bliver beskåret på de fleste af Metrofliserne. Værd at holde øje med – bogstavelig talt.

Urza Gatherer
Medmindre du er hardcore-samler af Magic: The Gathering-kort, vil denne app næppe interessere dig. Den er et katalog over de 17.000 kort, der har været en del af spillet i årenes løb, og den demonstrerer Metro fint. Det er en lillebitte download med en flot brugerflade, og den giver nem adgang til alle de oplysninger, man har brug for. Den kunne være mere interaktiv, men dette er afgjort den håndgribelige fremtid inden for visuelle databaser.

Sketchbook Express
Vi har set noget lignende på andre touchskærmsplatforme (der findes for eksempel mange tilsvarende apps på iPad), men Autodesks tegneværktøj udnytter fint den plads, der er til rådighed. Med to små knapper kan man justere penslens farve og størrelse, og selv tegneoplevelsen glider som regel glat, selvom det afhænger af processorens muskler.

Music Maker Jam
Windows 8’s touchskærmstilgang fungerer ideelt med sådan noget. Music Maker Jam tager udgangspunkt i Magix’ erfaring med musikalske byggeklodser – ikke netop et højdepunkt inden for komposition, men meget underholdende – og bruger den i en brugerflade, der formelig beder om at blive berørt. Resultaterne er fine og tyder afgjort på, at Metro er velegnet til mere seriø-se apps som Ableton Live.

StumbleUpon
StumbleUpon skriger på en levende flise, der fører en direkte til den vilkårlige side, som den fremhæver. Windows 8-udgaven af denne app har endnu ikke den funktion – den synes faktisk at fremhæve historier fra 2009 – men vi vil vædde på, at den fungerer ved den endelige lancering af W8. Vi vil også vædde på, at dens brugerflade bliver en anelse mindre gumpetung, når alt er på plads. Med en mus og et tastatur kommer man nemt til at fare vild eller sidde fast.

Her er de vigtigste app, som Microsoft selv lancerer

News
Microsoft News er stor, flot og utrolig lettilgængelig. Den dækker mange af de omhyggeligt udvalgte billeder med ord, men de omhyggeligt kommenterede kilder betyder, at man for eksempel kan undgå artikler fra BT.

Sport
Sport-app’en fokuserer på hurtige informationer. Fodboldsektionen gør det for eksempel muligt at filtrere nyheder om ens yndlings-hold, og du kan tilføje og fjerne sportsgrene manuelt, som man vil. Den er faktisk ret god.

Travel
Dette er måske lidt sært, når man tager dens fremtrædende plads på Metro-startskærmen i betragtning. Microsoft forventer måske, at Windows 8-brugerne er folk, der rejser verden rundt? Nydelig, men man får mere interessante oplysninger fra onlinekilder.

Finance
Dette er ikke dit første valg, hvis du tager pengemarkederne alvorligt, men det er en fiks tilgang til økonomi. Dens visning af nyheder, grafer og aktiekurser er fremragende.