Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Windows 10: En frisk genstart

Microsoft genopliver nogle gamle yndlinge og peger fremad mod en cloud-baseret fremtid.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Så går vi direkte til 10. Microsoft har meddelt, at afløse-ren for Windows 8 ikke kommer til at bære det indlysende navn 9, men 10. Der kommer ikke nogen Windows 9.

“Jeg tror, at vi alle må erkende, at Windows står ved en skillevej,” sagde Terry Myerson, der er executive vice president for Operating System Group hos Microsoft. Han introducerede det nye Windows 10 med ordene: “Og nu er tiden inde til et nyt Windows.”

Faktisk har “Windows 9” aldrig været på tale. Og Windows 10 var ikke engang software-gigantens første valg. Som Myerson udtrykte det: “Når man iagttager Microsofts One-strategi med produktnavne som Xbox One, OneNote og OneDrive, er det indlysende, hvad navnet burde være: Windows One. Men desværre er Windows 1.0 blevet brugt af de giganter, der kom før os (Bill Gates og den oprindelige version af Microsoft Windows), og derfor endte vi med at vælge navnet Windows 10.”

Er Windows 10 så et tigerspring fremad? Hvis man tager et overfladisk kig på sagen, ligner 10 påfaldende Windows 8 med en Startmenu. Men er det virkelig så enkelt? Er Windows 10 blot det, som Windows 8 allerede burde have været? Eller er der mere bag overfladen?

Har Microsoft omsider ramt sin idé om én produktfamilie med et styresystem, der kan køre på en lang række af enheder?

Denne gang ser det ud til, at Microsoft har ramt rigtigt. Windows 10 kan køre på et større udvalg af enheder end nogen tidligere version af systemet – fra bittesmå gadgets til smartphones og tablets, hele vejen op til desktop-pc’er. Det nye operativsystem er en fortsættelse af Microsofts meget kritiserede “Windows everywhere”-strategi, der står i skarp kontrast til Apples brug af separate styresystemer til forskellige enheder – OS X til desktopmaskiner og laptops og iOS til tablets og smartphones.

Efter nogle begyndervanskeligheder ser det ud til, at foretagendet kan have ramt rigtigt ved at give brugerne af Windows 10 en oplevelse, der er beregnet til den enhed, de bruger. Med andre ord: touch-screen-funktioner på touchscreen-enheder og traditionelle desktopbilleder til enheder, der er forsynet med mus og tastatur.

Microsofts idé om “én produktfamilie” frembyder også fordele for udviklerne. Nu kan de nøjes med at skrive en app én gang og lade den køre på en lang række enheder, samtidig med at den kan fås fra en enkelt butik.

Ud til erhvervslivet

Det egentlige mål for dette første kig på Win 10 er imidlertid Technical Preview-udgaven. Den formodes at henvende sig til “enterprise-brugere.” Nej, det har intet med Star Trek at gøre. Microsoft ønsker at overtale de firmaer, der i øjeblikket bruger Windows 7, til at opgradere til Windows 10.

Mange firmaer afstår fra at opgradere til Windows 8 på grund af de radikale forandringer. Med Win 10 vil Microsoft skabe en umiddelbart velkendt oplevelse, uanset om man er vant til at køre Windows 7 eller 8. Det betyder, at nogle af grundelementerne fra Windows 7 (herunder Startmenuen) er blevet budt velkommen tilbage. Det betyder også, at Windows 10 bliver bagudkompatibel med alle de applikationer, man kører i øjeblikket.

Den nye Startmenu ligner en hybrid mellem Windows 7 og 8. Alle de kendte elementer fra Win 7 er med, herunder jumplister, Alle programmer og Søg (der nu også går på jagt på nettet). Der er også nye tilføjelser såsom en simpel tændknap og et “Mig”-felt. Det mest imponerende er et nyt sidepanel, der ligner en miniatureudgave af Win 8’s Startskærm med Live Tiles. Den nye Startmenu kan i høj grad tilpasses. Man kan ændre felternes størrelse og gøre hele menuen større eller mindre.

Win 10 løser også det problem i Win 8, der bestod i, at moderne apps kørte i fuld skærm, mens traditionelle apps gik ud til skrivebordet. Nu kan alle apps køre i traditionelle, skalerbare vinduer på skrivebordet. De smutter til siden, når man flytter dem, og det er derfor nemt at holde orden på skrivebordet. Der er faktisk en ny funktion ved navn Snap Assist, som foreslår andre åbne apps, som man måske også kunne tænke sig at flytte. Alle disse funktioner har til hensigt at få Win 7-brugere til at føle sig hjemme, og Proceslinje og Startmenu er altid synlige.

Windows-chef Joe Belfiore var den første, der demonstrerede Win 10. “Vi ønsker, at alle disse Windows 7-brugere får følelsen af, at de i går kørte i den første generation af Prius, og da de fik Windows, behøvede de ikke at lære at køre i noget nyt, men det føltes, som om vi havde givet dem en Tesla,” som han sagde. Det er efter vores mening en rimelig analogi. Det er anderledes, men det føles velkendt.”

Multitasking

Det er intet tilfælde, at produktivitet og multitasking er områder, hvor Apples mobile iOS-enheder ofte bliver kritiseret, og det er tydeligvis grunden til, at de udgør en central del af Microsofts vision for Win 10. En ny knap (der i øjeblikket hedder Task View, men det kan ændre sig) bor i proceslinjen, hvor den viser miniaturer af alle ens kørende apps på et skærmbillede. OS X-brugere vil tænke på Exposé på Macs og Macbooks.

Microsoft har også tilføjet en anden funktion, der vil være velkendt for Apple-brugere – flere skriveborde. Man får adgang til dem fra Opgavevisning, og med dem kan man organisere alle sine åbne apps. Man kan have et skrivebord med alle ens regnskabs-apps åbne, et andet til webbrowsing og e-mail og så videre. Microsoft har heller ikke glemt brugere med tastaturer. Win 10 indfører nogle forbedringer af den traditionelle måde, hvorpå man skifter mellem apps med den klassiske kombination af Alt og Tab. Nu skifter den både mellem virtuelle skriveborde og apps.

Der er såmænd også noget til de hardcorebrugere, som holder af Kommandoprompt til at udføre opgaver (man får den frem ved at skrive “cmd” i Søgebjælken). Nu kan man bruge Ctrl+C og Ctrl+V til at kopiere og indsætte tekst til og fra kommandoprompten.

En for alle

Belfiore indrømmede, at alle disse småjusteringer ikke er banebrydende, men når man lægger dem sammen, gør de Windows langt mere anvendelig, og det skulle imødekomme den hidtil vigtigste kritik af Win 8. Vi er enige, men den virkelige prøve består i, hvordan Win 10 kommer til at fungere på den meget lange række af enheder, som det er beregnet til – lige fra touchscreen-telefoner og tablets til laptops og komplette desktopsystemer.

Derfor har Microsoft indført en ny funktion, der hedder Continuum. Den sætter Win 10 i stand til at skifte arbejdstilstand for to i en-enheder som Lenovo Yoga og Microsoft Surface. Når man bruger enheden som en tablet, giver Continuum et udmærket billede for en touchskærm (med fuldskærm-apps og en større Startskærm), men når man slutter den til et tastatur og en mus, får man et traditionelt skrivebord, en Startmenu og en proceslinje.

Continuum var så ny, at Belfiore ikke kunne demonstrere det live, men vi fik lov at se det på video. Det så bestemt lovende ud, og det ser ud til omsider at udgøre en løsning på Microsofts problem med at have et operativsystem til at virke på to forskellige enheder.

Brugere af touchskærm-enheder vil glæde sig over, at rygterne om Amuletternes død er stærkt overdrevne – de er der stadig, hvis man stryger til højre. Det skærmbillede, som Belfiore demonstrerede, lignede i høj grad den gamle Amuletter-bjælke fra Win 8, men han forventer, at den vil tage sig anderledes ud i den endelige version.

Prøv igen

Præsentationen omfattede en sjælden indrømmelse fra Microsoft: Man havde ikke ramt rigtigt, når det gjaldt ideen om produktivitet på touch-enheder. “Med Windows 8 ramte vi ikke plet. Vi mener, at vi har en bedre tilgang med Windows 10.”

Det ser ud til, at lanceringen kommer midt i 2015. Myerson sagde, at Microsoft snart “begynder at tale mere om forbrugeraspekter”, og ved Build-konferencen i april regner man med at “fortsætte betragtningerne over Universal-apps.” Det er firmasprog og betyder apps, der fungerer på forskellige enheder.

Microsoft understregede også, at der er flere forbrugerfunktioner på vej, men det vender vi tilbage til. Så snart Technical Preview kommer ud til folk, vil vi se flere funktioner. Som landet ligger, bliver Win 10 ikke netop banebrydende, men der er allerede nok nyt til at friste Windows 7-brugere til at opgradere. Vi må vente med den endelige dom, til vi ser den færdige version. Men bliv ved med at læse. Vi kommer nemlig til vores dybdeborende afprøvning af Technical Preview med et kig på de hotteste nye funktioner og nogle betragtninger over det, der kunne have været med.

Få noget kvalitetstid med preview-udgaven af Windows 10

Aat Windows 10 er en større overhaling, er klart fra første færd. Der er markante ændringer i forhold til Win 8.1, også i denne tidlige Technical Preview. For det første er installationsprocessen blevet strømlinet. Man kan gennemgå hele proceduren uden at oprette en lokal konto, idet man i stedet verificerer via sin eksisterende Microsoftkonto.

Ulig Win 8/8.1 booter Win direkte i et traditionelt skrivebord som standard. Det har alle de elementer, man forventer: ikoner på skrivebordet, en proceslinje forneden og en fuldt funktionel Startmenu. Microsoft fik mange prygl for at fjerne Startmenuen i Win 8. Gradvis genindførte Microsoft Startmenu-agtige funktioner i senere udgaver af Win 8, men de var snarest en vaklen mellem Metro og traditionelle skrivebords-interfaces. I Win 10 får Startmenuen et triumferende, om end forsinket comeback.

Den er nu langt mere anvendelig, og den er delt op i to ruder. Den venstre giver hurtig adgang til hyppigt besøgte steder eller brugte apps, og den kan vise en liste over alle installerede programmer. I et lyst øjeblik har Microsoft også indført ruder til højre. Man får altså en traditionel Startmenu til at starte installerede apps, og man får ruder, hvori man hurtigt kan se på information fra forskellige online-apps.

Det er i realiteten det bedste fra Win 8 kombineret med alt det, man savnede fra tidligere versioner af Windows. Man kan også ændre størrelse på Startmenuen og tilføje yderligere apps og mappper, og søgefunktionen er blevet udvidet, således at den søger tekst på nettet foruden lokale filer og data.

Sammenhængende brugeroplevelse

Skrivebordet føles simpelthen mere konsekvent. Alle apps – traditionelle og Metro – kører i et vindue med alle de traditionelle styrefunktioner. Hele interfacet er atter beregnet til at blive brugt med en mus og et tastatur. Der er ingen touch-baserede handlinger, som virker unaturlige med en mus. Der er ingen hot corners, og – hurra – udløseren til Amuletter er væk.

Man kan stadig finde Amuletter med genvejen Windows-tast+C, og på touch-baserede enheder kommer de frem efter et hurtigt stryg til højre. Kort sagt skal desktopbrugere, der arbejder med mus og tastatur, ikke længere slås med elementer, der er beregnet til touch-baserede enheder.

Så er der ydelsen: På trods af, at dette er et Technical Preview, flyver Win 10 virkelig. Boottiderne er kvikke, og selv efter at man har dynget styresystemet til med apps, reagerer det hurtigt. Der kom nogle svipsere af og til med noget software (navnlig Internet Explorer), der lukkede uventet. Når det skete, blev den relevante information indsamlet og sendt til Microsoft.

Den nye Skype Modern-app svigtede også, selvom skrivebords-appen fra Skypes website virkede perfekt. Vi installerede også nogle andre apps såsom Picasa 3, MalwareBytes og TeamViewer. De virkede alle fint. Og vi havde ingen problemer med at afspille Ogg-filer i Windows Media Player efter at have installeret codecer fra Xiph.org. Den eneste app, der ikke virkede, var VirtualBox-emulatoren, der simpelthen nægtede at starte.

Fuldt funktionel

Vores Technical Preview fik også sin første større opdatering under vores testarbejde. Den fyldte over 2 GB og havde over 7000 justeringer. Det er et anseligt download, men vi havde ingen problemer med opdateringen. På en af vores testmaskiner nægtede IE dog at starte efter opdateringen. Den maskine havde også nogle problemer med at rendere skrifttyper, men den rettede selv fejlen efter den første opdatering.

Hvis vi skal se tingene i fugleperspektiv, er Win 10 det, som Windows 8 burde have været – en naturlig udvidelse af et operativsystem, der flytter fra et offlinemiljø til et onlinemiljø.

Installation af Technical Preview

1. trin: Registrering og download

Gå til insider.windows.com for at blive registreret i Windows Insider Program. Det giver dig adgang til software under udvikling og lader dig udveksle feedback med Microsoft. Du bliver derefter ført til download af en af flere ISO-filer. De indeholder alle installationsfilerne. Der er forskellige ISO’er til forskellige sprog i både 32-bit 64-bit konfigurationer. Hent den version, der svarer til dine behov. ISO-filen fylder adskillige GB, og det tager nogen tid at downloade den.

Når dit download er færdigt, overfører du ISO-filen til installationsmedier såsom et USB-drev eller en dvd. Du laver et installerbart USB-drev ved at gå til http://rufus.akeo.ie for at downloade og starte Rufus. Sæt USB-drevet i. Nu finder Rufus det automatisk og anfører det i Device-feltet. Find nu den tjekboks, der hedder “Create a bootable disk using,” og klik på drevikonet til højre. Gå så til det sted, hvor du gemte Windows 10 ISO-filen, og marker den. Til sidst klikker du på Start og venter i 20-30 minutter, indtil Rufus meddeler, at det er færdigt (“Done”).

Du skal gøre plads til Windows 10, hvis du vil installere det ved siden af Windows 7 eller 8 på den samme harddisk. Du kan bruge Diskhåndtering i Windows 7/8/8.1 til formålet. Tryk Windowstast+R, og skriv “diskmgmt.msc” i Kør-dialogboksen. Find din Windowspartition, der sandsynligvis er C-drevet.
Højreklik på den, og vælg “Formindsk diskenhed...” Windows 10 kræver mindst 20 GB. Hvis du har flere partitioner, kan du også vælge at ændre størrelse på en anden partition og dermed frigøre plads.

Tilslut det bootbare USB-drev, og tænd for systemet. Hvis du har en Win 8-computer, holder du Shift nede, mens du booter computeren. Gå til “Brug en enhed”, og vælg USB-drevet. Det bør starte Win 10-opsætningen. Når du bliver bedt om det, klikker du på installationsfunktionen “Brugerdefineret: Installer kun Windows (avanceret)”. I det efterfølgende skærmbillede ser du funktionen “Ikke-allokeret plads”: Det er den plads, du har frigivet. Vælg, og klik “Ny” for at oprette en ny partition på den tomme plads. Klik så “Næste” for at installere Windows 10 på denne nye partition.

Microsofts største og mest spændende fornyelser, som for alvor skiller sig ud i Technical Preview

Moderne Startmenu

To år efter at brugere, der arbejdede med mus og tastatur, blev påtvunget Metro-Startskærmen, har Microsoft omsider givet efter. Windows 10 booter i et traditionelt skrivebord med Startmenuen på dens velkendte plads. Men vi må rose Microsoft for fikst at integrere ruder i den traditionelle Startmenu. Den venstre del af den nye menu svarer til den kendte Startmenu i Win 7, men på højre side er der ruder i Metrostil. Søgebjælken har også lært nogle nye tricks, og nu kan den også søge på nettet.

Nyt Hjem

Win 10 Stifinder er knyttet til en ny fane, der hedder Hjem. Ulig tidligere versioner – når man åbnede Computer eller et Stifindervindue, så man pc’ens lokale lager- og netværksplaceringer plus genveje til standardmapper såsom Dokumenter – lander den nye Stifinder på den nye Hjem-visning. Den er opdelt i Hyppige mapper og Seneste filer. Menuen til venstre har funktionen “Denne pc” til håndtering af lagerplaceringer plus “OneDrive”-funktionen, der opregner indhold på cloud-lagertjenesten.

Beskedbakke

Denne funktion var ikke med i det oprindelige Technical Preview, men var en del af 9860-opdateringen. Skrivebordet har stadig beskeder i øverste højre hjørne som i den forrige version, men der er blevet tilføjet en ny beskedbakke. Microsoft kalder den Løsningscenter, og den har en slående lighed med Windows Phone 8.1’s Handlingscenter. Man kan finde den via et nyt ikon i proceslinjens beskedbakke. I øjeblikket er den en meget rå udgave, der kun har basale beskeder, men vi regner med at se et renere interface og hurtige løsninger.

Virtuelle skriveborde

Virtuelle skriveborde er omsider kommet med. Hvis man åbner mange programmer samtidig, kan man med denne funktion organisere dem under flere virtuelle arbejdspladser. Funktionen hedder “Opgavevisning”, og man kan aktivere den via proceslinjen. Når man klikker, fremkommer Opgavevisning-interfacet, hvor man kan se sine åbne vinduer på virtuelle skriveborde. Til at begynde med har man kun ét skrivebord. Man tilføjer flere med knappen “Add a desktop”. Åbne vinduer på skrivebordene kan ses som miniaturer på Opgavevisning-interfacet.

Sammenhængende skrivebordsoplevelse

Win 10 leverer også en mere indlysende skrivebordsoplevelse. I stedet for at tvinge brugeren til at bruge de nye Metro-apps i fuld skærm giver Win 10 mulighed for at køre dem i et vindue, ligesom traditionelle apps. Og så er der Continuum-tilstanden. Den skifter ubesværet interfacet mellem et skrivebord og tablet-form og servicerer både touch-baserede enheder og musestyrede computere. Hvis man for eksempel har en Surface-tablet, kan den køre i skrivebordstilstand, når tastaturet er tilsluttet, og skifte til tablet-tilstand, når tastaturet er fjernet.

Opdateret kommandoprompt

En nyhed, der vil interessere administratorer, er forbedringer af Windows’ kommandolinje, som har lært en masse nye tricks. Nu kan den arbejde med flydende tekst, og man kan hurtigt indsætte tekst i kommandoen med tastekombinationen Ctrl+V. Der er også en lang række tastaturgenveje til at flytte markøren og vælge tekst. I kommandolinjens Egenskaber-dialogboks kan man finde andre funktioner.

På trods af, at Win 10 ikke er på gaden det første halve år, er det et ret solidt styresystem. Ved dagligdags opgaver føles det lige så kvikt som Win 8.1, og overraskende nok vandt det i vores test.

Vi testede både Technical Preview og Win 8.1 på en laptop med en 2,1 GHz quad core AMD A8-550M-APU med Radeon HD8550G-grafik 8 GB ram. Vi brugte appen Boot Racer til at måle boottider. Hvor 8.1 brugte 93,3 sekunder på at boote til et funktionelt skrivebord, tog det kun 51,6 sekunder for Win 10.

Dernæst målte vi hukommelses-båndbredde med SiSoft Sandra. Igen vandt Win 10 med 7,51 GB/s i forhold til 8.1’s 5,45 GB/s. Så brugte vi Cinebench. I cpu-testen scorede 8.1 89, mens Win 10 fik hele 151. OpenGL-resultaterne var meget lige, idet 8.1 genererede 16,45 fps, og Win 10 kun lige akkurat kneb sig foran med 17,50 fps.

Til testen af deres gamingkvaliteter testede vi med 3D Mark. Selvom Win 10 manglede DirectX, slog det konsekvent 8.1, der var udstyret med DirectX 11. I Cloud Gate-testen scorede 8.1 2.072, mens Win 10 triumferede med 2.619. Tilsvarende i Sky Diver-testen: 8.1 scorede 1.907 og blev igen distanceret af Win 10 med 1.973.

Det, der ganske givet kommer i Win 10

Windows 10 er stadig under udvikling, og den endelige version forventes ikke at komme før midt eller sidst i 2015. Selvom det ikke er fair at dømme styresystemet på baggrund af en Technical Preview, kan vi få en forestilling om de centrale forbrugeraspekter, som Microsoft håber at fokusere på og forbedre i det seneste operativsystem.

Siden lanceringen af Win 8 har Microsoft villet føre internettet tættere på skrivebordet med funktioner som Live tiles. Win 10 udvider dette initiativ med Universal Search-funktionen, der er indbygget i den nye Startmenu. Den bliver drevet af Microsofts Bing-søgemaskine, og det bliver interessant at se, om man vil supplere med flere kilder, som funktionen kan trække data fra.

En beslægtet udvikling er den forventede overhaling af sikkerhedsmekanismerne, både for hjemmebrugere og virksomheder. Man vil kune vælge mellem verificeringsmetoder, herunder muligheden for at bruge sin smartphone til at få adgang til computeren.

Win 10 bliver også langt mere tilpasningsdygtig. Den nye Startmenu kan ændre størrelse, og man kan knytte alle former for sager til menuen og proceslinjen: apps, mapper og filer. Det giver hurtigere adgang.Der er faktisk tale om et farvel til alle touch-baserede emner i Win 8/8.1. Højre museklik fremkalder ikke længere Amuletter. Metro-apps (nu Universal apps) har en speciel menu i øverste venstre hjørne. Den giver adgang til funktioner, der før var tilgængelige via Amuletter, såsom Del og Søg. Der er heller ikke noget hot corner til at skifte mellem opgaver. I stedet indfører Win 10 brugen af virtuelle skriveborde.

Starting over

I stedet for blot ét interface leverer Win 10 Continuum. Det er separate interfaces til skrivebord og touch plus muligheden for at skifte tilstand. I teorien giver Continuum os det bedste fra begge verdener, og den gør det automatisk. Nu, Microsoft er i gang, burde man ordne en anden inkonsekvens, der kom med Win 8. I årenes løb har Microsoft prøvet at gøre Kontrolpanelet nemmere tilgængeligt for nye brugere.

Men hvis oplevelsen skal blive mere flydende, må de nye og forenklede pc-indstillinger være integrerede. En anden fiks nyhed i Win 10 er inddragelsen af den digitale assistent Cortana, der i øjeblikket kun findes på Windows Phone-platformen. Ifølge de seneste rygter bliver Cortana integreret i Søg-appen, der har sit eget ikon ved siden af Startmenuen.

Der foreligger ikke noget officielt, men vi forventer, at brugerne enten vil kunne skrive en søgning eller bruge stemmekommandoer til at fortælle, hvad Cortana skal lede efter. Der er også gode nyheder, hvis man er til spil. Windows 10 kommer med DirectX 12, som skulle forbedre ydelsen markant.

Ideen med DX12 er at reducere cpu-belastningen, således at spil kører så effektivt på Windows som på dedikerede konsoller. Man kan se det som et svar på AMD’s Mantle. Under alle omstændigheder kan det appellere til spilfolket.

Vi forventer også, at Win 10 får nogle flotte effekter. Der er allerede nogle skyggeeffekter. Skal vi forvente et comeback for Aero Glass eller noget lignende? Lidt valgfrit pynt ville ikke skade. Det nye styresystem inddrager også fladere ikonografi i stil med ikonet for den nye Stifinder.

Microsoft ændrer også sin infrastruktur for opdateringer. Nogle brugere vil gå endnu videre og beder Microsoft gøre Windows Update til kernepunktet for alle pc-drivere uanset producent. Der går i øvrigt rygter om, at Win 10 bliver tilbudt som gratis opgradering til brugere af Win 8.1.

Funktionelt skrivebord

Win10 vil omsider indføre de længe ventede virtuelle skriveborde, der allerede findes på Linux-windowmanagere og via tredjeparts-extensions til Windows. Vi ville foretrække, at Microsoft indførte funktionen ordentligt og lod brugerne oprette ægte virtuelle skriveborde, som kan tilpasses.

Muligheden for at have separate temaer, baggrundstapet og anden dekoration oven i evnen til at flytte rundt på sagerne på hvert virtuelt skrivebord ville være en god fornyelse.

Nyttig Cortana

Windows 10 står over for at overføre den digitale assistent Cortana fra Windows Phone til det komplette operativsystem. Man skal nok vænne sig til at bruge en stemmestyret digital assistent på skrivebordet, men det kan give anvendeligheden helt nye dimensioner. Cortana til Win 10 formodes at rumme samme funktioner som den mobile version, for eksempel evnen til at søge efter indhold lokalt og online. Det bliver interessant at se, hvordan den håndterer de mere komplekse aspekter.

Enklere opgraderinger

Microsoft kunne gøre os alle en stor tjeneste ved at indføre en langt enklere opdateringsproces. Fra og med Windows 10 vil brugerne kunne opgradere til den næste version med et klik på en enkelt knap. Det er naturligvis en enorm forbedring. Microsoft arbejder afgjort på at genopfinde opdateringsprocessen, men vi har stadig til gode at se, hvor nem den bliver. En strømlining af de langvarige genstart-cyklusser, der kendetegner opdateringer af Windows, ville ikke være ilde.

Konsekvente indstillinger

Microsoft kan spare os for meget bøvl ved at integrere Pc-indstillinger og Kontrolpanel. Pc-indstillinger er for det meste blot en neddroslet udgave af Kontrolpanel. Men nogle indstillinger, for eksempel låseskærmen, kan man kun justere med Pc-indstillinger. For at øge forvirringen nævner Kontrolpanel ikke visse af de nye indstillinger, som man kan styre med Pc-indstillinger, mens andre som Strømforsyning og Slumring kan ændres begge steder.

Hvad kan vi lære af det radikale, men fejlslagne projekt Windows Longhorn?

Mens den næste større udgave af Windows ruller frem mod vores pc’er til sommer, er der meget at glæde sig til. Men alligevel er der ikke noget af det, vi hidtil har erfaret om Windows 10, der får os til at hoppe og danse af begejstring. Kort sagt: Hvor er den banebrydende innovation?

Svaret er måske, at Microsofts ambition om at gøre noget virkelig dramatisk med sine operativsystemer, noget virkelig nyt, døde med det skæbnesvangre Windows Longhorn-eksperiment. Det blev grundlagt i 2001 og gled gradvis ind i Windows Vista. Det, der skulle være den mest ambitiøse opdatering af et operativsystem nogensinde fra Microsoft, blev en af de mest udskældte fusere i form af Vista.

For slutbrugeren var en af de store nyheder i Longhorn før Vista-kapitulationen en flot ny grafisk brugerflade ved navn Avalon. Den skulle rumme fuld skalerbarhed, inklusive vektorgrafik. Det var et alternativ til de fikserede bitmaps som er blevet brugt af alle Windowsstyresystemer til dato til ikoner, knapper og andet skærmmøblement.

Selv i begyndelsen af 2000’erne ventede man, at den kommende bølge af høj-dpi-skærme ville ramme Windows XP’s bitmapgrafik og faste skrifttyper som en tsunami.

Problemet med bitmaps er, at de ikke kan skaleres. Forestil dig at blæse en bitmap på 300 x 300 pixel op over hele skærmen. Det bliver ret afskyeligt. Hvis man hænger på bitmaps, er løsningen at have masser af forskellige versioner af alting ved hånden. For eksempel flere opløsninger af et bestemt ikon til forskellige skærmtyper.

Det er strengt taget noget rod. Selv hvis Microsoft gør meget ud af sine egne skærm-elementer (og det har bestemt ikke været tilfældet), vil denne fremgangsmåde regelmæssigt bryde sammen, hvis programudviklerne ikke er på tæerne.

WinFS i smertelig erindring

Løsningen er vektorgrafik. I stedet for en fikseret bitmap af pixel bruger vektorgrafik geometriske primitiver som punkter, linjer, kurver og polygoner. Resultatet er, at skarphed og detaljer bliver bevaret, når man skalerer op eller zoomer ind på et grafisk element. Med andre ord kan man ændre størrelsen på alting, og det ser altid fantastisk ud.

Vektorgrafik er oplagt til højtydende skærme. Men ideen opstod oprindelig under overgangen fra Longhorn til Vista.

Det andet vigtige offer for Longhorn var WinFS eller Windows Future Storage, et radikalt nyt filsystem, der går helt tilbage til 1990. Det er ret svært nøjagtigt at definere, hvad WinFS var. Den grundlæggende idé var at integrere nogle relationsdatabase-teknologier med Windows File System.

Det var også del af en større plan om at reducere eller helt fjerne skellet mellem lokalt lager på diske og drev på den ene side og distribueret cloudlager på den anden. Under en Reddit-AMA i 2003 blev ingen ringere end Microsoft-patriarken Bill Gates spurgt, hvad han mest fortrød ikke at have fået med i et Microsoftprodukt. Svaret var WinFS og dets klient/cloud-lagerfusion. Det var forud for sin tid, sagde Gates, og vi venter stadig på noget i den retning.

Hvad ville WinFS kunne gøre i den virkelige verden, og hvorfor synes vi, at det er en overvejelse værd? Det ville markant ændre stort set alt det, der angår måden, hvorpå vi styrer og interagerer med vores filer og data. Til at begynde med holder filer op med blot at blive gemt i en række mapper. I stedet indgår de i en relationsdatabase.

Øh, hvadbehager? Jo: Forestil dig, at alle dine filer har en række tags eller metadata. Forestil dig så, at du ikke gemmer filer i en specifik mappe. De er i stedet i databasen, identificeret ved forskellige tags. For eksempel ville et grundlæggende tag kunne dække alle billedfiler. WinFS ville øjeblikkelig kunne generere en virtuel mappe til alle dine billeder. Så kunne du blive mere specifik og oprette virtuelle mapper efter dato eller placering. Apps kunne også blande sig. Din kalender-app kunne lade dig se billeder, der er taget på en bestemt dag med et klik på en knap.

Du arbejder måske på et projekt, der omfatter mange forskellige filtyper – regneark, tekstdokumenter, e-mails, præsentationer. Med WinFS ville alle disse filer være linket på databaseniveau, og det ville være meget nemmere at holde styr på det hele. Det ville også gøre det muligt for applikationer at gøre smarte ting med relevante data og filer.

Drømmen om innovation

Før den idé et skridt videre ved at tilføje cloud-data fra for eksempel sociale medier, og mulighederne får fantasien til at stejle. Alligevel er dette projekt lagt i graven, så vidt vi ved.

Hvorfor blev alle herlighederne fjernet fra Longhorn? Microsoft eksperimenterede måske med for mange radikale funktioner i lanceringen af et enkelt operativsystem. I 2002 sammenlignede Bill Gates den samlede ingeniørindsats, der blev lagt i Longhorn, med “det, der svarer til mange månerejser” Det var for meget og for tidligt.

Vi kan alligevel ikke lade være med at være imponerede over omfanget af Microsofts ambition for Longhorn. Siden da har Microsoft i stigende grad været besat af den formodede trussel fra mobile enheder og platforme. Det forklarer, hvorfor vi over ti år senere alle har skullet igennem en besværlig indlæringskurve, der omfattede en Windows-version, som havde mistet forbindelsen med sin kernebruger-demografi – skrivebordet – og som selv i dag virker mere fokuseret på at vende tilbage til det grundlæggende end på at drive udviklingen fremad. Det er den bitre erfaring fra Longhorn.

Bær over med os. Vi må gentage os selv. Det er vigtigt igen at understrege, at Windows 10 Technical Preview ikke er den endelige software. Hverken når det gælder funktioner, udseende eller ydelse. Netop denne version fokuserer meget på en enkelt gruppe af Windows-brugere. Nogle “forbrugeregnede” funktioner glimrer ved deres fravær. Det er bevidst.

Vi kan altså ikke fælde en håndfast dom. Men vi kan sige, at Microsoft omsider har fattet, hvad der gik galt med Windows 8. Ikke at Win 8 var så forfærdelig, som nogle siger. Men det mistede forbindelsen med sit vigtigste publikum.

Ændringerne i brugerfladen i Technical Preview viser tydeligt, at Microsoft er kommet i tanker om, hvad der er vigtigt for skrivebordsfolket, og det er godt. Men hvis Windows 10 vil gå over i historien som en af softwaregigantens triumfer, kræver det mere end at ordne en skrivebordsoplevelse, der aldrig burde have været indført. Vi vil have noget fornyelse.

Der er appetitvækkende antydninger i funktioner som Continuum og inddragelsen af den personlige digitale assistent Cortana. I øjeblikket kan vi lide det, vi ser. Men Windows 10 har stadig meget at leve op til. Følg med her i bladet.