Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Virtual reality bliver en realitet

Virtual reality – eller vr – er tilbage, og denne gang matcher teknologien endelig vores forestillinger. .

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Datatid TechLife giver dig her alle hemmelighederne bag den magiske verden i en anderledes virkelighed

Det lyder som et dårligt tilfælde af deja-vu, men vr, virtual reality eller den virtuelle virkelighed er virkelig tilbage. I halvfemserne havde populærkulturen en kort, men sødmefuld kærlighedsaffære med vr. Fra film som Manden med Plæneklipperen, som kom på det store lærred i 1992, til virtuel underholdning i spillehaller og forlystelsesparker blev vi fascineret af kæmpe polygoner leveret af halsbrækkende headsets. Og så var de væk, tilsyneladende forsvundet, som et flyvsk modefænomen.

Nu, godt to årtier senere, er drømmen om vr tilbage, og denne gang er den klar til at blive langt mere end blot et it-lune. Langt om længe er teknologien på højde med de ambitioner, folkene bag har haft, og nogle af de største virksomheder indenfor computerspil, sociale medier, smartphones med videre pumper hundreder af millioner af dollars i projekter med virtual
reality. Vr er hurtigt ved at blive en selvstændig platform – klar til spil, film og interaktive oplevelser, der simpelthen vil være umulige på et tv eller biograflærred.

Endnu vigtigere er, at alle investeringerne fra for eksempel Facebook, Samsung, Google og Sony gør vr den slags hitech, alle har råd til at eje. Nogle headsets koster en brøkdel af, hvad vi bruger på smartphones og spillekonsoller. Selv om high end-headsets (for eksempel det kommende Oculus Rift) lanceres til en højere pris, vil de fleste være overkommelige at få fat på.

Datatid TechLife vil her fortælle dig alt, hvad du behøver at vide om virtual reality, fra de forskellige typer af headsets til apps og software, skræddersyet til denne fagre nye bølge af underholdning og undervisning.

Så hvor skal du begynde? En stærk konstitution hjælper en del (du skal især vænne dig til at blive kastet ud i medrivende oplevelser med øjne og ører isolerede), men den gode nyhed er, at du ikke behøver at lægge en stor bunke penge for at få dit vr-trip. For at mærke suset, skal du blot have fat i en nogenlunde anstændig smartphone, et pap-headset og et par apps.

Google Cardboard
Du undrer dig sikkert over, hvad pap har med sagen at gøre, men Google Cardboard er en af de billigste muligheder, når det kommer til virtuel virkelighed. Headsettet, som blev af-sløret i 2014 ved Google I/O (virksomhedens årlige tech- og softwarekonference), er søgegigantens bidrag til det spirende virtual rea-lity-marked og langt det mest tilgængelige.

Opsætningen er enkel: tag næsten enhver Android-baseret smartphone og køb et sæt kompatible briller med holder (de koster fra 42 kroner plus fragt).

Alternativt kan du lave dit eget sæt ved at hente en skabelon fra google.com under punktet ”Producenter”. Udover pap skal du bruge magneter, en elastik og et par linser med 40 mm brændvidde.
I denne type briller er det din smartphones gyroskoper og sensorer, som leverer broderparten af arbejdet. De sporer, når du flytter hovedet, og ændrer billedet på skærmen i forhold til bevægelserne. Dette projekteres til dine øjne gennem linserne inde i headsettet.

Du skal også hente nogle apps. Der er hundredvis af dem i Google Play, og de er gratis. Vi har også fundet en række vr-apps i App Store og et sæt vr-briller til iPhone på https://Mackabler.dk.

Udvalget af apps spænder fra interaktive spil, som reagerer på dit hoveds bevægelser og stemmekommandoer (skønt disse p.t. er begrænset), til apps med fotografier, som vi-ser utrolige panoramaudsigter fra hele verden, og musikforestillinger, hvor du kan gå rundt i 360º-frihed.

Tjek for eksempel Paul McCartney-appen for at se musikeren spille ”Live and Let Die”. Alle disse apps projekteres gennem linserne som to forskellige billeder. Fordi disse headsets er bygget af pap og ofte har objektiver af ringe kvalitet, kan oplevelsen være begrænset. Bruger du lidt flere penge, forbed-res den radikalt.

Samsung Gear VR
Samsungs Gear VR, som er lavet i samarbejde med Oculus, er det mest veldrejede headset på markedet med en pris fra 750 kroner. Ligesom papbrillerne bruger systemet din smartphone, men det er kun kompatibel med Samsung Galaxy Note, S6, S6 Edge og S6 Edge +.

Gear VR projekterer disse modellers Super Amoled-skærm til dine øjne med optiske linser, der har et synsfelt på 96 grader. Ud over bedre udsyn er brugervenligheden forbedret med en touchpad og en tilbageknap på siden, hvilket betyder, at du ikke behøver at tage smartphonen ind og ud for at skifte indstil-
linger.

Gear VR vejer blot 318 gram, så headsettet giver ikke ondt i nakken.

Der findes en skræddersyet pakke af apps til Gear VR. Milk VR er indtil videre kun tilgængelig i USA, men det er fyldt med demoer, herunder vr-ture på museet og gallerier. For os er det især den medrivende strea-mingteknologi, som er spændende. Den gør det muligt med Gear VR at streame video, herunder Netflix i regulær 2D og livestreame sportsbegivenheder som NBA’s sæsonåbning. Netflix understøttes også i Danmark.

Microsoft HoloLens
Efter Microsofts skuffende bevægelsessensor Kinect er selskabets HoloLens-headset forståeligt nok blevet mødt med skepsis blandt tech- og spilfans. Men de, som har prøvet det, fortæller om en fantastisk, flydende oplevel-se. HoloLens kan gå hen og blive en af de mest spændende resultater af den spirende vr-industri. HoloLens leverer også en kryds-ning mellem virtuel og augmented reality.

Hvad betyder det egentlig? Jo, i stedet for at præsentere et isoleret billede eller video-feed via et display, projekterer HoloLens et 120 graders landskab af 3D-billeder. Du kan udforske “holografiske” Minecraft-verdener i din baghave eller besøge Mars, men på sikker afstand fra dit køkken.
Det kræver hverken smartphone eller en pc, for en særudgave af Windows 10 er indbygget i det batteridrevne headset. Prisen er endnu ikke fastsat.

HTC Vive
Vive er en usædvanlig tilføjelse til den kommende vr-højborg. Sættet er et samarbejde mellem den taiwanske smartphone/tablet-producent HTC og amerikanske spilplatformskaber Valve.
Det store salgsargument er sættets eksklusive brug af Steam, en spilplatform, som gør det muligt at købe, opdatere og holde styr på en pc-spilsamling.
Steam har revolutioneret spil på pc-platformen, så Vive har potentiale til at udbyde et kæmpe udvalg ved siden af de sædvanlige
ikke-interaktive demoer og diverse optagelser fra spil.

HTC Vive er lidt tungere end de tidligere nævnte headset, så det har to ekstra remme. Men det har nogle imponerende hardware-konfigurationer: 70 sensorer sporer hovedets bevægelse i 360 grader, og en opdaterings-hastighed på 90 Hz reducerer ventetiden og sikrer, at du får en glat, præsentation uden hakker.
Headsettet kan forventeligt købes og sendes til Danmark fra sommeren 2016, men hold øje på htcvr.com, da salget sker i begrænset omfang.

Sony PlayStation VR
Fra at være afskrevet som Microsofts HoloLens (især fordi Sonys sidste forsøg med usædvanligt periferi-udstyr, den bevægelse-styrede controller PS Move, snublede ret meget over sine egne ben) er PlayStation VR på vej til at blive det mest omtalte headset på markedet lige nu.

Selv om det kommer fra den japanske elektronikgigant Sony, er sættet, tidligere kendt som Project Morpheus, blevet markedsført under PlayStation-brandet af en årsag – det handler om spil. Sony har også investeret en betydelig bunke penge i et lydstudie for PlayStation VR, så det indeholder et 3D-positioneret system, der skaber et rigt lydmiljø omkring dig.

PlayStation VR, som på den danske PlayStation-hjemmeside er sat til salg fra oktober 2016, byder på en 5,7” OLED-skærm, som vil, lover Sony, reducere bevægelsesuskarphed. Læg hertil en 120 Hz opdateringshastighed, og du har et lækkert udseende display, som potentielt kan arbejde med super glatte 120 fps.
Sony står også bag et betydeligt bibliotek af første- og tredjeparts-spil, blandt andet rumduel-simulatoren EVE: Valkyrie og gådespillet The Witness med den åbne ”sandkasse”-verden.

Bemærk, at PS VR er bundet til Sonys kraftfulde PlayStation 4-konsol, så du styrer ikke din vr-oplevelse alene med hovedet, men også med den komfortable DualShock 4-controller og den ofte glemte Wii Remote-agtige PS Move.

Oculus Rift
Hvis ét headset er blevet synonym med vr-renæssancen, så det er Oculus Rift. Det er samtidig også projektet, som Mark Zuckerberg har hældt to milliarder dollar i. Er du overbevist om fremtiden for vr nu?

Med Oculus Rift kan du spille Minecraft med en Xbox-controller og deltage i interaktive videoer. Med Oculus Rift kan du spille Minecraft med en Xbox-controller og deltage i interaktive videoer.

Oculus Rift, som oprindeligt blev finansieret via Kickstarter (en netservice, hvor alle interesserede kan investere i mere eller mindre holdbare projekter), er det stærkeste vr-headset på vej. Det vil gøre dig i stand til at spille og nyde interaktive demoer med stereo-lyd og på en sprød OLED-skærm.

Ulempen er, at det skal sættes i pc’ens DVI- og USB-porte (strømmen skal jo komme et sted fra), så du er begrænset i dine bevægelser. Men der er masser af fordele: spiludvalget vil omfatte store hits som Minecraft og Elite: Dangerous (en anden rumduel-simulator), det understøtter en Xbox One-controller, så du kan supplere med traditionel fysisk feedback, og Netflix har bekræftet, at en Oculus Rift-venlig app er under udvikling. Vi har fundet priser fra cirka 3000 kroner til 4500 kroner plus fragt, men sættet er planlagt i handlen til august 2016, så meget kan selvfølgelig nå at ske endnu.

3 seje ting du kan gøre med et …VR-HEADSET

 01 Se live-sport på en helt ny måde
NextVR er den seneste app designet specielt til sport i virtuel reality. Den genskaber lyd og billede fra nogle af de største begivenheder (herunder Masters Tournament, US Open og NBA), men indtil videre er betalingstjenesten kun tilgængelig i USA.

DT03_vr03

02 Besøg verden fra lænestolen
Drømmer du om at besøge verdens flotteste underværker, men mangler tid og penge? Vr giver rejsebranchen nogle oplagte muligheder for at vise os utrolige steder, for eksempel The Wild Within (billedet), som genskaber oplevelsen af at rafte og vandre gennem ødemarken i det naturskønne British Columbia.

DT03_vr04

03 Omdan dit headset til en biograf
I en tid, som er domineret af streaming, vil det utvivlsomt appellere til mange at omdanne et vr-headset til en virtuel biograf. Netflix er allerede ude med en app til Samsung Gear VR, mens apps såsom VR Cinema til Google Cardboard (billedet) giver film en ny dimension.

DT03_vr05

Det fedeste grej:
Top-headsets
Du tror næppe dine egne øjne

Når det handler om at realisere virtual realitys vanvittig store potentiale er Facebook-finansierede Oculus Rift og Sonys PlayStation VR frontløberne. Kampen mellem de to kombattanter er tæt, og begge modeller viser nogle seriøse hardware-muskler samt stærke spil line-ups og store muligheder for fremtidig udvikling.
Konkurrenten HTC Vive tilbyder nogle ordentlige hardware-specifikationer, plus et unikt, robust og spil-orienteret styresystem, Steam, men den planlagte, begrænsede produktionsperiode gør Vive til lidt af et niche-samlerobjekt for øjeblikket.

DT03_vr02
Microsofts HoloLens og dens semi-augmen-ted display gør det til noget af en kuriositet, men dens potentiale – især som et pædagogisk værktøj – er enorm.
For Datatid TechLife er det PlayStation VR, som tager førstepladsen, men kun akkurat, for bagved ligger Oculus.
Sony tilbyder p.t. et rigere lydsystem end Oculus, og dens sprøde OLED-skærm er forbedret betydeligt i de sidste 18 måneder. Nogle vil måske hævde, at det lukkede PlayStation 4-miljø er begrænsende i forhold til pc’ens mere åbne udviklerverden, men Sonys betydelige erfaring indenfor spil er allerede ved at give bonus.

Værd at vide:
De bedste apps

Rejser, horror og sport – du kan få det hele lige ind i stuen

01 Google Cardboard
Når det gælder smartphone-baseret virtual reality, kommer vi ikke uden om Googles egen app til firmaets Jørgen Clevin-agtige headset. Google Cardboard er gratis, så forvent ikke for mange seje funktioner, men du får en gennemgang af, hvordan du (helt bogstaveligt) får vr ind i hovedet og kan udforske verden via Google Earth og Street View.
Gratis: google.com/intl/da_dk/get/cardboard

DT03_vr06

02 War Of Words VR
Den mest gribende vr-app, som findes lige nu til smartphone-headsets. War of Words brin-ger tårerne frem. Appen er centreret omkring det kontroversielle digt The Kiss af Siegfried Sassoon, som kæmpede på Vestfronten under Første Verdenskrig. Smukke animationer genskaber den barske virkelighed bag livet i skyttegravene.
Gratis: bdh.net/work/war-of-words-vr 

DT03_vr07

03 Dreadhalls
Er der en genre, som er perfekt til virtual rea-lity, så må det vist være horror-genren. I Dreadhalls sniger du dig gennem fange-
kældre, tæt forfulgt af noget ondt. Bliver det for barskt, så af med headsettet. Appen er udviklet til Samsung Gear VR, men en udgave i større skala er også på vej til Oculus Rift.
35 kroner: dreadhalls.com

DT03_vr08

04 Orbulus
Virtual reality er ikke kun levende billeder; noget af det sjoveste er at udforske 360-gra-ders billeder. Orbulus til smartphone-headsets leverer en overflod af fotos fra hele verden, fra bjergudsigter til indretning af trendy barer, fyrværkeri og museer. En fantastisk måde at tjekke et potentielt feriemål på.
Gratis: http://vrcodex.com/1934/orbulus

DT03_vr09

Også værd at vide:
6 andre ting du kan gøre med virtual reality

01 få et syn som en predator
Appen til alle Schwarzenegger-fans. Glitcher VR bruger din smartphones kamera til at give alt omkring dig sære farver og skygger. Der er ni forskellige filtre, som giver din omverden en mærkelig glans, herunder en sort og hvid, et filter i noir-style og en kropsvarmeagtig version, der vil få dig til at hviske ”Any Time” som en gal. 

DT03_vr20

02 Tag en tur i rutschebanen
Rutschebane-simulatoren til Oculus Rift er berygtet for sine kvalme-fremkaldende sug, men Rift er ikke det eneste vr-headset med den slags tivoliforlystelser på plakaten. Google Cardboard-versionen (Roller Coaster VR) er computergenereret 3D snarere end egentlig optagelser, men det er lige så skræmmende.

DT03_vr21

03 Nå topfarten i en Volvo XC90
Er du klar til en tur i en kæmpe svensk 4x4? Det er ideen bag en trio af eksperimentelle videoer fra Framestore, et studie, som arbejder med visuelle effekter. Med optagelser fra testkørsler gennem Sveriges landskaber kan appen Volvo Reality være et skamløst pr-nummer, men også en ærefrygtindgydende måde at bruge vr på.

DT03_vr10

04 tag en tur rundt om bjerget
Ved hjælp af betydelige geografiske data fra Google Earth omdanner Google Cardboard i sin egen version din lille hjemmelavede vision for fremtiden til en troværdig flyvende maskine. Retning og hældning styres af hovedbevægelser, så kig ned for at dykke ,eller kig op for at suse mod himlen. Du kan endda flyve rundt i en by (billedet ovenfor).

DT03_vr11

05 Gå til rockkoncert ... i din stue
Vil du tæt på dine yndlingsband og -sangere? Selvfølgelig vil du det. Men medmindre du har en VIP-billet eller gerne vil risikere et tilhold, kan livet for en superfan forekomme fjernt fra scenen. Er du til Jack White, kan du se tre af hans numre opført live i 360 grader virtual reality med appen Jack White: THIRD-D.

DT03_vr12

06 Skræm livet af dig selv
Ingen vr-platform uden et hårrejsende horror-spil (se Dreadhalls til Gear VR, Alien: Isolation til Oculus Rift og PlayStation VR, andetsteds i denne guide). Et af de værste, eller bedste, er Sisters til Google Cardboard. Vi afslører ikke, hvorfor det er så skræmmende, men nævner blot at det er med uhyggelige dukker, som bliver levende og skræmmer dig fra vid og sans.

DT03_vr13

 

De bedste og smarteste spil på vej til et virtual reality-headset

Bliv ved med at tale så ingen eksploderer
Party-games bliver aldrig det samme. Ktane er djævelsk enkelt designet og vanskeligt at udføre. Spilleren med vr-headsettet på ser en bombe, hvis timer langsomt tæller ned. De andre spillere har et fysisk hæfte med instruktion i, hvordan man desarmerer en bombe. De skal nu forklare deres isolerede holdkammerat hvilke ledninger mv., der skal klippes.
Oculus Rift/PlayStation VR (udkommer 2016)

DT03_vr15

Robinson: The Journey
Fra Crytek, den tyske udvikler/udgiver, som også stod bag Crysis-serien, kommer nu med denne titel til virtual reality. Robinson: The Journey-spillet er sat ind i de aktuelt meget populære forhistoriske omgivelser og bygget til vr fra grunden. Du traver gennem en verden fyldt med dinosaurer og andre bæster med muligheden for at udforske det fremmede miljø i 360 grader.
PlayStation VR (udgivelse ikke offentliggjort)

DT03_vr16

EVE: Valkyrie
Et af de mest ventede vr-spil (og et, der har høstet bred anerkendelse i PlayStation VR- og Oculus Rift-udgaven) er reelt et spinoff. Inspirationen kommer fra strategi og økonomi-rumsimulatoren EVE, men her er regnearkene byttet ud med alles kamp mod alle fra cockpittet i en starfighter. Første gang, du spotter et andet fly med øjnene og indser, at du kan se dig omkring, er uforglemmelig.
Oculus Rift / PlayStation VR (udkommet 2016)

DT03_vr17

Alien: Isolation
Spillet har den tvivlsomme ære at være blandt de mest uhyggelige. Selv på en almindelig skærm. Omgivet af en isolerende virtual reality-verden skal du i denne førstepersons survival-simulator undgå en over to meter høj xeno-morph. Strejfer du dens vej, kan du se frem til at blive spiddet af en knivskarp hale, som stikker frem af din torso. Heldigvis betyder virtual reality ikke indbygget følesans ... endnu.
Oculus Rift / PlayStation VR (udkommet 2016)

DT03_vr18