Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Videokonferencer i hd

Den ligner næsten en mini-soundbar til din computer, men den er i virkeligheden et hd-webkamera med indbyggede højttalere. Creative inPerson HD brillerer med gode billeder og god lyd, men de medfølgende effekter undrer redaktionen.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er ikke dit typiske web-cam, vi her har fået fat i. Creative er nok bedst kendt for lyd, og producenten har længe haft en aktie i webcams, og indtil nu har de lignet – ja, webcams.

Men inPerson HD ligner altså ikke et typisk webcam. Det er aflangt, og på den måde ligner det mest af alt en miniature-lydbar til din computer. Men selvom der er indbyggede højttalere i den, så er det altså et hd-webcam.

Gør brug af hardwaren

En af de ting, som inPerson HD gør anderledes end andre webcams, vi har testet, er, at de nu bruger hardware-accelereret hd-video for at give dig video-chat i høj kvalitet. Det betyder, at i stedet for, at det er din computer, der skal knokle med at encode og komprimere videosignalet, så klarer kameraet det for dig. Hvilket i praksis vil sige, at din computer kan optage og sende et signal ud i meget høj kvalitet uden at skulle bruge kræfter på det. Så langt så godt – smart tænkt er det helt sikkert.

Det er også en god ide, at der er indbyggede højttalere i enheden, for på den måde behøver du ikke have et headset på for at høre lyden fra den person, du snakker med.

Men selvom den indbyggede hardware-acceleration betyder mindre krav til din computer, så betyder det bedre signal, så at der bliver stillet meget høje krav til din internetforbindelse, hvis du altså vil gøre brug af hd-video.

Da vi havde installeret kameraet første gang, var billedkvaliteten automatisk sat til 640×360, og umiddelbart synes vi da nok, at billedkvaliteten var helt o.k. Men vi kunne jo se, at det var muligt at sætte kvaliteten meget højere op. Vi kunne sætte den til 1.920×1.080 (fuld hd), og så kunne vi sætte den op til 4.800×2.700 (hvilket Creative kalder for 12MP, altså hvor kameraets fulde opløsning bliver brugt).

Vi undlod at bruge den ekstremt høje opløsning, men valgte blot fuld hd, og så gik vi ellers i gang med at føre videosamtaler. Men det gik nu ikke umiddelbart så pokkers godt. For aldrig så snart havde vi sat den højeste opløsning til, før billedet begyndte at halte voldsomt i modtager-enden. Det viste sig hurtigt, at det var vores netforbindelses uploadhastighed, der var den store stopklods der. At streame i fuld hd kræver en del, og det kan inPerson altså ikke gøre ret meget ved.

Vi satte opløsningen ned, til vi fik et stabilt og ikke-hakkende billede, og der lod vi den så blive. Lidt en skam, for der var ingen tvivl om, at de billeder, vi så i fuld hd, var markant bedre end dem, vi så i den lavere opløsning. Men med nok uploadhastighed vil det kunne lade sig gøre, og så er vi ikke i tvivl om, at resultatet er storslået.

Medfølger en masse

Lyden skal også lige have et par ord med på vejen. For det overraskede os faktisk en hel del at høre, hvor god lydkvalitet der kom ud af de små højttalere. Det sammen med muligheden for et stort billede på en storskærm gør dette kamera ideelt til videokonferencer.

Sammen med kameraet følger der lidt forskelligt software og tjenester. Ting som GotoCamera, Mobilecamstreaming og FastAccess er nogle af de mest omfattende, men du kan også redigere video og uploade billeder til YouTube, Flickr, Facebook og et par tjenester yderligere.

GotoCamera er en tjeneste, der gør, at du kan se, hvad dit kamera ser, når du er på farten. Det kræver en, gratis, konto, samt at du lader din computer stå tændt hele tiden. Mobilecamstreaming gør i princippet det samme og kræver også en konto, før du kan bruge den. Endelig er der FastAccess, der faktisk bare er en prøveversion af et stykke ansigtsgenkendelsessoftware, så du kan logge ind på din computer ved hjælp af dit ansigt alene.

Hvad der irriterede os, var, at der blev installeret en pokkers masse på vores computer, uden vi havde bedt om det, og at mange af de tjenester, vi ville bruge, krævede en ekstra konto et eller andet sted, og i tilfældet med FastAccess så var det kun en prøveversion, som dukker op med nag-screens, når du starter din software til kameraet.

Samtidig var det også irriterende med alle de effekter, der var koblet til kameraet. Hvem pokker, ud over helt små børn, gør brug af, at du kan placere dit kontrafej i en ufo, på et postkort eller bag grønne tremmer?