Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Verden og det udenfor

Google Earth 5 beta har nu oceaner, Mars-områder og en
tidsmaskine.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Mange af os længes efter at rejse kloden rundt og fordybe os i fremmede kulturer. Uheldigvis kan det være pebret at leve den drøm ud, så en hurtig tur rundt i Google Earth er det tætteste, mange af os kan komme drømmen i øjeblikket. Men hvorfor brokke sig? Det er gratis, det dækker hele Jorden og Mars, og man skal ikke bekymre sig over det altudslettende jetlag bagefter.

Google Earth virker både som enkeltstående applikation og som browserplugin. Uanset hvad man vælger, kan man navigere i 3D-genererede storbyer og linke til oplysende videoer, fotos og artikler andre steder på internettet via grænsefladen. Det betyder, at applikationen er praktisk, når man skal finde sit næste feriested, men folk bruger i stigende grad Google Earth til mere praktiske formål.

Fremsynede arkæologer har brugt programmet til at finde historiske steder, det schweiziske politi brugte Googles altseende øje til at finde en marihuanamark, der var skjult i en majsmark, og et hold forskere på jagt efter vilde dyr faldt over en uopdaget skov i Mozambique. Det hidtil ikke kortlagte skovområde rummede adskillige nye arter, blandt andet sommerfugle og planter. Her finder man også en truet fugleart, der kaldes Thyolo Alethe.

Under havets overflade

Den seneste version indeholder tre nye nøglefunktioner. Den første er Google Ocean, der er en omfattende 3D-tolkning af undersøisk terræn, som hidtil kun er blevet iagttaget af dybhavsdykkere og folk med dykkerkugler.

Havet er overstrøet med klikbare ikoner, der repræsenterer forskellige interessante punkter såsom Marianergraven (et naturligt undervandskrater, der er fem gange længere end Grand Canyon) eller den forliste britiske destroyer HMS Maori.

Når man klikker på disse ikoner, får man vinduer frem med flere oplysninger, videoer og link til stedet. Materialet er typisk leveret af National Geographic. Det er ret imponerende, når man tager i betragtning, at tjenesten er gratis hele vejen igennem. Tænk over det, Britannica!

NASA står for satellitbillederne og de oplysninger, der bruges til Google Mars. Det er noget af en bedrift at sammensmelte alle medierne fra en række togter til den røde planet – Mars Global Surveyor og Mars Odyssey – i Google Earth.

Selv om oplysningerne langtfra er så omfattende som dem om vores egen planet, vil de bestemt være af interesse for både stjernekiggere og forskere. De fremhævede punkter omfatter sites om fartøjerne og om kratere og klitter, der er blevet opkaldt efter astronomer. Man kan endda selv tilføje nyt materiale, men man skal beherske KML for at overføre det.

Vi vender tilbage til Jorden og finder den sidste af denne versions større opdateringer: historiske billeder. Når man lader markøren glide langs en lille tidslinje i skærmens øverste venstre hjørne, får man fortidige fotografier af det område, man sidst har set på. På den måde kan man se New Orleans før Katrina eller Manhattan, før World Trade Center blev ødelagt.

Nogle steder er dog bedre dokumenteret and andre. Man kan for eksempel få billeder af Las Vegas i 1950’erne og så se stedet udvikle sig til den enorme neonoplyste storby, den er i dag. Denne funktion giver en utroligt indsigtsfuld form for tidsmaskine, der gør, at kommende generationer kan se, hvordan vores planet har udviklet sig. Gad vide, om de bliver chokerede eller fascinerede?

Det kan af og til virke besværligt at navigere i Google Earth, men processen med at klikke og trække bliver hurtigt intuitiv. Den hurtigste måde at finde navne på er imidlertid stadig at skrive et navn i søgefeltet. Det får 3D-kloden til at dreje, panorere og zoome, indtil området er centreret på skærmen.

Men denne metode har sine problemer. Hvis man for eksempel søger på ”Ground Zero”, er det første hit et firma med dette navn i det nordlige Manhattan – det var ikke lige det, man ville forvente af et af verdens førende søgefirmaer.

Hvad angår de nye funktioner, vil Ocean kun bemægtige sig ens opmærksomhed i relativt kort tid. Det er meget blåt og meget goldt. De forskellige link er ofte indsigtsfulde, men vi ville have foretrukket 3D-modeller af skibsvrag og koralformationer frem for små hvide ikoner. Det samme gælder for Mars. Der er grænser for, hvor længe man gider stirre bjergtaget på et livløst landskab.

Google Earth er dog stadig fascinerende, og mulighederne er nærmest endeløse. Du skylder dig selv at aflægge et besøg.