Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Vand for begyndere

Langt de fleste desktopcomputere anvender luftkøling til
cpu’en, alternativerne er dog derude. Vandkøling kan være et fornuftigt og ukompliceret
valg.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ideen med vand

Virksomheden CoolIT Systems vækker garanteret ikke genklang hos de fleste forbrugere. Det er en skam, for der er tale om en canadisk virksomhed, der brænder for vandkøling. Faktisk sidder virksomhedens produkter i flere producenters high-end modeller, der anvender indbygget vandkøling. Fra dem har vi fået et totalt vedligeholdelsesfrit vandkølingssystem kaldet Domino A.L.C.

Vandkøling er ikke et nyt fænomen, langt fra. Vand ER nemlig glimrende til at aflede varme. I den brede offentlighed har det stadig lidt af et eksklusivt skær over sig. Det forbindes med at være rasende dyrt, kompliceret og lidt farligt.

Selv om entusiaster roder med selv at sammensætte det ultimative vandkølingssystem, udgør de blot en brøkdel af det potentielle marked for vandkøling. For at blive en succes skal vandkøling først og fremmest være sikkert, enkelt at gå til og byde på noget ekstra. Dog vil det altid være billigere at investere i en luftkøler til cpu’en.

CoolIT Domino A.L.C.

Her har vi et relativt billigt vandkølingssæt, hvor alt er samlet i samme enhed. Det vil sige, at reservoir, pumpe og radiator befinder sig i samme kabinet. Kølehovedet er monteret med slanger og kølevæske, og systemet er klar til brug.

Som det måske kan ses, er systemet beregnet til montering inde i computerkabinettet. Bag i computeren skal der være monteringshuller og ventilation til en 120mm kabinetblæser. CoolIT Domino A.L.C. skulle kunne holde til mere end 50.000 timers drift, og energiforbruget skal maksimalt ligge på otte watt.

Vandkøleløsningen kan anvendes sammen LGA775, LGA 1366 eller AMD AM2/AM2+ baserede bundkort. Domino A.L.C er som standard monteret til brug sammen med LGA 1366 sokler, altså i forbindelse med Core i7 cpu’er. Det kan ændres ved at flytte de fire pin/fjeder-monteringsskruer.

Der medfølger retension bracket til AMD samt en bagplade til bundkortet til LGA 775 samt LGA 1366. Ved AMD AM2/AM2+ bundkort skal bagpladen fra bundkortet genanvendes.

Vandet sættes i cirkulation

Når Domino A.L.C er monteret i kabinettet via de medfølgende gummistroppe, sidder kølerenheden med den 120mm blæser og radiatoren ud for bagsidens ventilatorudgang. I en ret vinkel herpå befinder betjenings-lcd-skærmen sig, hvor igennem man kan styre Domino A.L.C. samt overvåge enheden. CoolIT Domino A.L.C kan arbejde i tre forskellige modi, stille, ydelse samt ved fuld styrke.

På en knap i siden vælger man mellem de enkelte modi. På displayet kan man se, hvilken modus man er i, hastigheden på pumpen og blæseren samt kølevæskens temperatur. Ved fejl vises dette på displayet ledsaget af en bippende lyd.

Blæseren arbejder ved 1100-2500rpm ved de to første modi og ved op til 2900rpm ved fuld styrke. Ved stille drift høres blæseren som udgangspunkt næsten ikke. I ydelsesindstillingen øges blæserhastigheden hurtigere ved belastning, og når efterhånden ret hørbare niveauer.

Ved højeste indstilling skal man ikke være støjfølsom, der blæses virkeligt igennem. Selv om der er tale om ren blæserstøj, og det ikke hviner, er det ret markant.

Køleevnen

Vi monterede en Intel Core 2 Duo E8500 med en hastighed på 3,16GHz på et bundkort, og vi var klar til at måle køleevnen. Vi målte efter 30 minutter i idle, i stille ydelse samt fuld styrke, og efter 15 minutter i Everest 5.02 cpu, fpu og cache stresstest.

Ved lav hastighed kunne Domino A.L.C. holde cpu’en nede på 26 grader i idle og 38 grader efter stresstesten. For mellemste indstilling lå værdierne på henholdsvis 25 og 35 grader. Og ved fuld skrue var værdierne 24 grader og 32 grader.

Det ses, at deltaværdien, som er forskellen mellem starttemperatur og sluttemperatur under belastning, mindskes jo hurtigere, blæseren kører. Det viser også, at Domino faktisk er ret habil til at holde temperaturen nede.