Vælg det rigtige tilbehør til din pc

Vælg det rigtige tilbehør til din pc

En mus, tastatur, måske et webcam eller et sæt hovedtelefoner? Disse enheder kan man få i alle afskygninger, former og priser. Men inden du skifter standardsættet, der fulgte med din pc, ud til noget nyt, er der mange detaljer at overveje.

Går du en tur gennem en større pc-butik, vil du kunne se hyldevis af tilbehør. Bogstaveligt talt metervis af tastaturer, mus i alle afskygninger og alt muligt andet du ikke vidste, du havde brug for. Og det har du måske heller ikke.Men der kan være god grund til at se på mange af de løsninger, der findes.

For har du en bærbar computer, kan det være rart med et stort tastatur, når du arbejder hjemme og måske har sat den til en større skærm. Det samme gælder musen. Dertil findes der masser af enheder, der kan lette eller gøre hverdagen sjovere. Dertil er det tastatur og den mus, der følger med en stationær pc, ofte noget billigt bras – det er jo her producenterne kan spare.

Følelsen ligger i fingerspidsen

At vælge et tastatur kan være svært, men hvis du prøver nogle forskellige, vil du hurtigt finde ud af, hvilket der passer dig bedst.

Det handler om følelser, helt ud i fingerspidserne. Har tasterne den rigtige modstand, så de ikke er for hårde og skal trykkes for meget ned? Eller er de for lette, så du alt for tit rammer forkert?

Afstanden mellem tasterne er også vigtig, og selvom der er forskel på hænder fra person til person, så kan man sagtens tale om en rigtigt og forkert afstand. Er de for tæt og for høje (tasterne), vil du ramme dem ved siden af – er der for langt mellem dem, vil du også ramme forkert.

Håndstøtten eller mangel på samme er også vigtig – ganske som vinklen på tastaturet. Det er derfor vigtigt, at du kan hæve tastaturet, og ingen håndstøtte er faktisk bedre end en dårlig. Prøv at sætte dig, som du ville gøre hjemme, og skriv i et par minutter.

Allerede her vil du let kunne mærke, om du får smerter i håndleddet, eller om skuldrene bliver anspændt. Det skal helst føles godt og naturligt fra starten, ellers kan du hurtigt få brug for en fysioterapeut.

Om tastaturet skal være med numerisk tastatur eller en masse ekstra F-taster, er op til dig og dit behov. Som udgangspunkt er numerisk tastatur i siden rart, når du skal skrive tal – også selvom du ikke er bogholder. Det er ganske enkelt hurtigere, og du lærer hurtigt at bruge dem i blinde som 10-fingersystmet.

Om tastaturet så skal være trådløst, er op til dit temperament. For selvom de trådløse som oftest virker godt og hurtigt, så er de ikke helt så hurtige som dem med kabel. Dertil bruger nogle tastaturer meget strøm – vælg et, hvis muligt, som har styring af strømmen, så du i god tid bliver varslet om et snarligt batteriskift. Og sørg altid for at have et sæt ekstra liggende i skuffen.

Mus hjemme eller på farten

Musen er mindst lige så personlig som tastaturet. Ord som museskader kender vi alle, og uanset om det skyldes musen eller andet, er den om ikke andet indirekte årsag til skader.

Mange mus er udformet såkaldt ergonomisk, og det er fint nok. Men uanset hvor mange ting der skrives på indpakningen omkring, hvor fantastisk denne mus er, ja, så er det tvingende nødvendigt at prøve den, før du køber. Faktisk har mange det bedst med en simpel og ikke alt for høj mus.

Mange ergonomiske mus har nemlig tendens til at blive meget høje, og det kan give et vrid i håndleddet, som betyder, at du får ondt efter nogle timers brug.
Du kan få mus med masser af ekstra knapper, og det kan være en god idé, men ikke altid.

Bruger du kun computeren helt basalt, kan du føle, at disse knapper i siderne er i vejen. Men spiller du meget eller bruger programmer, hvor du tit skal bruge genveje, er en mus med programmerbare ekstra knapper absolut værd at overveje.

pc-accessories

 

Som minimum bør musen dog have to knapper og et scrollhjul eller
lignende i midten. Det er svært at undvære. Om musen skal være med eller uden kabel, er også en smagssag. Men der er ingen tvivl om, at en mus med kabel reagerer hurtigere på bevægelser.

Hver gang du tager fat i musen, har de trådløse en tendens til lige at skulle ”i gang”, og det er der mange, som finder meget irriterende. Ser du på professionelle brugere, vil du da også se, at langt de fleste benytter mus med kabel.

Skal den være trådløs, er 2,4 GHz-teknologien at foretrække. Bluetooth er fint – ikke mindst fordi computeren allerede har det indbygget – men det har en tendens (generelt) til at reagere langsommere end 2,4 GHz-teknologien.

Tilbehør til gavn og underholdning

Mus og tastatur er jo langt fra alt, du har brug for til din pc. Der findes her en skov af produkter, og det er med at holde tungen lige i munden, når der skal navigeres gennem de mange tilbud. I 99 % af tilfældene er det enheder, du ikke har brug for.

Bliver du fristet, vil du hurtigt have et skrivebord fyldt med grej, du ikke bruger.
Som udgangspunkt er musen og tastaturet nok. Men der kan være specielle enheder, som en tegneplade eller lignede, til specialopgaver, du ikke kan undvære.

Det er specifikt til nogle fag, og her ved du godt selv, hvad der skal bruges. Mere bredt kan man tale om højttalere, hovedtelefoner eller webcams.

At købe et webcam, i stedet for at bruge det som allerede sidder i din bærbare computer eller pc-skærm, kan der være god grund til. De nyeste typer kan skyde i HD-opløsning, og det er en forskel, der virkelig kan ses.

Dertil kan du skyde stillbilleder med 4, 5 eller flere megapixel. Altså en rimelig god opløsning til webbrug. Sørg for at købe et, som er let at betjene, og hvor der ikke mindst er god lyd. Det er et punkt, mange glemmer, og det er svært at teste i praksis i butikken. Men står der noget på æsken omkring lyden, er det som udgangspunkt fordi, de rent faktisk har gjort lidt ekstra ud af det.

Ellers er det oplagt at bruge webcam til sociale medier eller til live telefonsamtaler. Mange benytter også et webcam til overvågning – her skal det så stilles diskret, eller du skal købe en udendørstype. Men det er alt andet lige en billig genvej til video-overvågning.

Når talen falder på hovedtelefoner, som kan være en god erstatning for et sæt højttalere, skal du som udgangspunkt vælge dem med kabel. Når du alligevel sidder ved computeren, kan du lige så godt bruge kablede typer, da de giver langt bedre lydkvalitet end de trådløse.

Du skal så vælge mellem de lukkede og åbne typer. De lukkede giver ofte en mere dyb bas og har den forskel, at de både lukker for de fleste lyde udefra og omvendt.

De åbne typer har ofte huller ind til højttalermembranen på den udvendige side, og det giver ofte en mere luftig og ”let” lyd, der kan være meget behagelig. Men de har den ulempe, at andre i rummet kan høre en del af lyden. Til gengæld kan du også høre, hvis nogen prøver at komme i kontakt med dig.

Om hovedtelefonerne skal være med eller uden mikrofon afgøres af dit behov. Men i mange spil – især online – er det en god idé, da man derved kan tale med sine med- og modspillere. Men mikrofonen kan også være en god idé, når der skal tales over videotelefonen, og du vil have lidt ro.

Del denne