Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Vælg den rigtige WiFi-adapter

Den enkleste måde at opgradere sin computer på, så den kan komme på
et trådløst WiFi-netværk, er ved at investere i en usb-baseret
WiFi-adapter. AOD leder efter den lille forskel.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

WiFi 802.11n er de facto-standard for trådløse forbindelser til de hjemlige trådløse netværk nu til dags. Det sikrer, at der er et stort udvalg at vælge mellem, hvis man vil opgradere sin stationære computer.

Ja, det kan også være, man har en bærbar, der af den ene eller anden årsag er dårlig til at gå på det trådløse netværk. Starter man fra bunden, kan man selvfølgelig vælge en usb-adapter og en router fra samme producent. Men er det nu nødvendigt? Der er tale om en standard, så hvorfor ikke blande usb-adapter og router fra forskellige producenter?

Indledende testtanker

Vi inviterede en række producenter til at deltage med hver deres 802.11n usb-WiFi- adapter. Det endte med at blive seks usb-adaptere. Men en WiFi-adapter giver kun mening, hvis der er noget at koble den op imod.

De inviterede producenter blev derfor bedt om at levere en 802.11n trådløs router foruden usb-adapteren. Hver af disse usb-adaptere blev så testet op mod den tilhørende router og ligeledes op mod de andre routere fra de andre producenter.

Det skal siges, at en router overhovedet ikke ville spille med og var umulig at indstille til samme sikkerhedsindstillinger som dem, de andre forbindelser kørte med, den blev derfor taget ud.

Det skulle vise sig, for sent beklageligvis, at fejlen var banal om end noget uventet. Tanken med adapter/router-koblingen var at få be- eller afkræftet, at man behøver at investere i en WiFi-adapter fra samme producent som ens router. Det er ikke mindst interessant, hvis man i forvejen har en router og blot vil investere i en usb-adapter for at koble yderligere en computer til det trådløse netværk.

Det skal med det samme slås fast, at routerne på ingen måde indgik i testbedømmelsen. De var udelukkende med til at vise, hvorledes de trådløse usb-adaptere klarede sig, når de blev koblet op mod forskellige routere. Men der kan selvfølgelig alligevel drages nogle konklusioner om routernes ydeevne, om ikke andet ud fra testmålingerne på usb-adapterne.

Trådløst netværk

Starter man forfra med at opbygge et trådløst 802.11n-netværk, er der ingen tvivl om, at dual band-routere med både 2,4 og 5GHz-frekvensbånd har flere teoretiske fordele. 5GHz-båndet er ikke så overfyldt endnu, og muligheden for at opdele i separate netværk bringer flere fordele.

Men ikke alle har brug for at bruge 5GHz-båndet, og det kræver, at man anskaffer 5GHz-adaptere til de enheder, man påtænker at køre på det frekvensbånd. Hastigheden i et 802.11n-netværk er afhængigt af mange faktorer.

Netværkshardwaren, placeringen og positionering af routeren er meget vigtig. Ligesom de ydre rammer såsom forhindringer i hjemmet, deres beskaffenhed, udefrakommende interferens, routerindstillinger med mere er det. I testopstillingen viste det sig, at kanal 13 resulterede i en hel del bedre forbindelse end de andre kanaler, der kunne vælges mellem – derfor blev den valgt til testformålet.

Sådan testede vi

Routeren, som usb-adapterne blev testet op imod, blev placeret samme sted hver gang. Til routeren blev der hver gang forbundet to bærbare computere via 1Gbit/s ethernet og med det trådløse netværk deaktiveret.

Testcomputeren, som usb-adapterne blev forbundet til og testet fra hver gang, var en Toshiba Satellite R850 bærbar. Valget af platform for WiFi-adapterne skyldtes, at vi testede adapterne fra tre forskellige lokationer.

Det var lettere at flytte rundt på en bærbar end at skulle flytte rundt på en stationær computer med jævne mellemrum. Valget af de to andre testcomputere skyldtes ganske enkelt, at de var til rådighed i testøjeblikket.

Usb-adapterne blev testet i et kontormiljø, hvor der var mange 2,4GHz trådløse netværk inden for rækkevidde. Det var ikke de letteste testbetingelser. Ligesom der ingen tvivl var om, at havde testcomputerne været stærkere, havde det påvirket de forskellige adapteres ydelse positivt.

Det på trods af at der var valgt ’Høj ydelse’ for de bærbare computere. WiFi-adapterne blev testet over 5 meter i fri luft, over cirka 10 meter gennem skillevæg/afskærmet dør og endelig over cirka 12 meter gennem en skillevæg suppleret med træreoler og et whiteboard.

Ud fra antallet af planlagte test blev det for producenterne forvarslet, at kun 2,4GHz-båndet ville blive testet. Eventuel 5GHz-understøttelse ville gå ind under features. Årsagen var ganske enkelt tidsnød. Skal der vælges, så kan alle med en eksisterende 2,4GHz-router bruge 2,4GHz-båndet.

Til at teste netværksforbindelsen blev det velkendte iperf-værktøj anvendt sammen med brugerinterfacet Jperf. Programmet blev kørt som server på en af de bærbare tilsluttet routeren og kørt som klient på Satellite R850, hvorfra WiFi-adapterne blev testet. Programmet simulerede datatrafik, og resultatet udmøntede sig i hastigheder målt for tcp-datapakker.

Der blev endvidere også målt på udp-forbindelser, der er vigtige for spil, musik, VoIP og videostreaming. Her måltes jitter (forsinkelse) og tab af datapakker.

Til de foretagne tcp-målinger via det trådløse netværk blev der via iperf simuleret en tcp-window-størrelse på 64kB. Såvel tcp- som udp-målingerne blev alle tre steder foretaget i 30 sekunder og gentaget fem gange. Gennemsnittet af målingerne blev noteret som resultat.

Der blev anvendt rene 80.11n-netværk for bedste ydelse, og WPA2-Personal-kryptering blev altid anvendt. Det går ganske vist en smule ud over den teoretiske hastighed på det trådløse netværk.

Men det er noget nært utilregneligt ikke at anvende sikkerhed i forbindelse med trådløse netværk. Testen skulle også gerne ligne de forhold, der findes hjemme i privaten så meget som muligt.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs testene her:

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs konklusionen her:

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]