Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Væk med skidtet

Irritationsmomenter er der nok af, så hvorfor lægge computer til de softwaremæssige af slagsen??!.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

PC Decrapifier 2.0.3 er et lille program, der er gratis for private brugere og som stiller skarpt på et af computerverdenens største problemer. Nå ja, måske ikke set i lys af datasikkerhedsproblemer, svigtende oppetid, mangel på brugervenlighed, manglende kompatibilitet og lignende vederstyggeligheder.

Men ikke desto mindre er det i dag således, at selv mange nye computere, alt efter temperament, kan få den enkelte bruger helt op i det røde felt. Der hvor det begynder at sortne for øjnene, og pulsårerne træder frem lige så tydeligt som åreknuder på et blegt ben.

Hvad kan det så skyldes. Jo, mange hardwareproducenter har i bedste mening uden at spørge lagt en masse hjælpeprogrammer på computeren, som de mener, at man kan få glæde af. Det kan man også undertiden, men lige så ofte vil man hellere gerne fra starten bestemme, hvilke programmer man skal anvende til at løse bestemte funktioner.

Disse programmer kaldes tit og ofte bloatware, fordi det får operativsystemet og systemet til at svulme op med funktioner, man måske aldrig får brug for. De kan sinke operativsystemets start- og svartider, internettets ligeså og være generelt sløvende for hele brugeroplevelsen. Og hvis man ikke kan lide programmernes funktionsmåde, er der ingen grund til at have dem liggende.

Her hopper PC Decrapifier muntert ind i billedet og tilbyder at rense i - ja, navnet lægger ikke fingre imellem – døm selv. Programmet er lille, let at hente og behøves ikke engang installeres, for at man kan anvende det.

Nu blev det nævnt, at nye computere indeholder masser af hjælpe- og prøveprogrammer, som PC Decrapifier rydder ud i. Men efter at have haft computeren et stykke tid bliver det kun værre, og så værre og så videre.

Man skal dog holde tungen lige i munden, når man anvender programmet - det skal ikke gøres klokken 04.30, efter at have set genudsendelser af samtlige stjernekrigsfilm.

Programmet skelner ikke mellem prøveprogrammer såsom de 60 dages prøveversioner af MS Office, som ofte følger med, eller om du har installeret det fulde program med henblik på at bruge det. Det skelner heller ikke mellem de prøveversioner du ikke ønsker at have, og dem du selv har installeret. Du kan også hurtigt miste de toolbars, du virkeligt godt kan bruge til noget.

Programmet er dog ganske lige til at anvende, hvis du bare husker at fjerne flueben ud for de programmer og funktioner, som du ikke ønsker skal fjernes.

Søgning efter opdateringer er det første man støder på i programmet - der kommer nemlig opdateringer af, hvad programmet kan fjerne ind i mellem.

Det første store spørgsmål man præsenteres for er, hvorvidt det er en ny computer man sidder ved.

Uanset hvad du vælger er næste skridt, at man kan skabe et gendannelsespunkt. Som det meget prosaisk står, kan det være med til at skabe tryghed for, at de eventuelt ved en fejltagelse slettede programmer kan gendannes. Så lad hellere være med at komme derud. Undertegnede, skulle i hvert fald ikke lige nyde at prøve.

Husk at programmet favner meget vidt, det går lige fra opdateringer, drivere samt diverse programmer til hjælpefunktioner i bredeste forstand.

Ud for hvert stykke software som PC Decrapifier kan fjerne er der en afkrydsningsboks. Den skal markeres med et flueben, hvis man ønsker at fjerne softwaren fra ens computer.

Efter navnet er der en kolonne, der hedder beskrivelse - der kan man få en beskrivelse, af hvad det er det enkelte stykker software er. Disse beskrivelser udgøres dog mest af navnene på softwaren, og er sjældent specielt informative.

Det smarte er, at programmet måske finder software du ikke har brugt i hele og halve år, og som du har glemt alt om. Når du nu har markeret det, nå ja, lad os sige ”Crap”, som du ønsker at fjerne, trykker du på næste. Afinstallationen af de uønskede programmer kan nu begynde.

Det virker en anelse forstyrrende, at man manuelt skal ind og bekræfte, at man virkeligt ønsker at slette programmerne, og det for hvert enkelt program. Når man har bekræftet det, og det er fjernet, og man igen har bekræftet det, går PC Decrapifier automatisk videre til næste i listen.

Dog kan det have den lille fordel at man kan nå at fortryde også her, fordi man opdager at printerdriverne var på vej ud med mælken. Programmet er dog så smart, at det intet betyder - der fortsættes blot til næste offer.

Summasummarum, smart lille program til at fjerne og måske ikke mindst opdage, hvad der ligger på computeren af potentielt uønskede programmer. Mangler måske en, ”nej er fuldstændig sikker - fjern det hele uden min indblanding funktion”, men det kommer måske i en nyere udgave.