Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ultra let og kvik ultrabook til arbejdet

Vi har før kigget på bærbare computere til arbejdsbrug, der begejstrede. Tag eksempelvis Lenovo X1 Carbon. ToshibaPortégé Z930-11C er endnu et bud på en virkelig vellykket ultrabook i den absolutte letvægtsklasse.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Toshiba har leveret mange hits med deres Portégé serie af bærbare til erhvervslivet. Med denne Z930-11C ultrabook på 13,3", har de gjort det igen.

Der er, ifølge Toshiba, tale om verdens letteste 13,3" bærbare, og med en vægt på yderst beskedne 1,12 kg er det svært ikke at tro dem. Denne ultrabook er så let, at man til stadighed overraskes over, hvor lidt den vejer.

Chassiet er i den forbindelse overraskende stift. Anderledes forholder det sig med skærmen. Den kan bogstaveligt talt vrides, ikke som en klud forstås.

Men skærmen er så fleksibel, at den giver efter, hvorefter den føles, som om den aldrig har været rørt.

Normalt er vi jo ikke for begejstrede for skærmrammer, der ikke er afstivede. Men Toshiba forsikrer, at skærmen er stabil og fleksibiliteten gør, at Z930 netop kan tåle de stød, som kan forekomme, når man render rundt med en bærbar i en taske.

Efter at have haft denne ultrabook med på farten, må det siges, at historien ser ud til at holde vand, at det er et konstruk- tionsvalg.

Portégé som vanen tro

Toshiba er kendt for at være en kende konservative, man ser ikke så ofte de store forandringer i designet på deres bærbare computere. Den ligner også mange foregående modeller fremstillet i det vanlig grå magnesium og med forsænket tastatur. For en erhvervsbærbar er det dog nærmest en fordel, da erhvervslivet også har lidt af samme indstilling ved indkøb af produkter.

Den Portégé Z930, vi testede, bærer tilføjelsen 11C til modelnavnet. Det betyder, at der er tale om en mellemmodel prismæssigt, men til en pris af 7.999 kroner, er der allerede her tale om en meget potent ultrabook.

Den testede model havde en Intel Core i5-U3317 dual core-processor på 1,70 GHz og var udstyret med 4 GB ddr3 ram. Den havde Intel HD Graphics 4000 processorgrafik til at sørge for grafikdelen. Hvad, der virkeligt satte ekstra skub i denne ultrabook, var en meget hurtig ssd på 128 GB fra Toshibas egen produktion.

Der er i alle ultrabooks fra starten af gjort alt for at selv modeller med traditionelle hard- diske, er hurtige til at reagere på brugerens input. Men en virkelig hurtig ssd som i denne model gør nu en forkel.

Vi målte med HD Tune 5.00 Pro en gennemsnitlig sekventiel læsehastighed på 277,5 MB/s, søgetiden på 0,167 ms er meget hurtig men set hurtigere på en ssd.

Filtesten imponerede ved at vise en gennemsnitlig sekventiel læsehastighed på gennemsnitlig 461 MB/s og en sekventiel skrivehastighed på 355 MB/s.

Det er seriøst hurtigt, hvilket da også afspejlede sig i PCMark Vantage med en drevscore på 47.390 point. Det medførte, at den samlede PCMark Score endte på flotte 12.464 PCMarks.

Batterilevetiden blev målt med Battery Eater 2.70 Pro og den resulterede i en score på 2 timer og 1 minut i den klassiske hårde test og 6 timer og 49 minutter i den lette læsetest.

Det var udmærkede værdier, selv om vi godt ville have set lidt længere batterilevetid i den klassiske test. Det skulle dog være muligt at anvende Z930 det meste af en arbejdsdag ved normal belastning.

De nære værdier

Toshiba Z930-11C anvender Windows 7 Professional, andre modeller har Windows 8. Der er intet dvd-drev, men der er til gengæld en meget lysstærk 13,3" computerskærm med skærmopløsningen 1.366x768 pixels. Den er ikke reflekterende. Der er meget gode tilslutningsmuligheder for en ultrabook. Der er en usb 3.0, to usb 2.0, vga, hdmi-udgang og kortlæser. Meget imponerende for en så lille bærbar. Tastaturet har mellemstore taster med god mellemrum, det har kort vandring og er baggrundsbelyst.