Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Tysk innovation med stort potentiale

I forbindelse med pressemødet op til CeBIT 2016 var en række virksomheder inviteret med henblik på at give den fremmødte fagpresse en lille smagsprøve på de mange herligheder, der skal vises på selve messen.

Af Henrik Malmgreen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

På trods af, at arrangørerne – Deutsche Messe – gør en stor indsats for at lægge det internationale snit for messen, var langt de fleste virksomheder dog tyske og flere af dem endog ganske lokalt tyske.

Der var dog enkelte, som havde særdeles spændende nyheder at byde på. En af de mest spændene har et gigantisk potentiale, når det gælder om at spare på energien. Især i en tid, hvor datacentre enten udvides eller skyder op som paddehatte kloden over.

Snart kan man koble sine servere direkte til centralvarmeinstallationen og dermed udnytte overskudsvarmen. Snart kan man koble sine servere direkte til centralvarmeinstallationen og dermed udnytte overskudsvarmen.



Brug serveren som radiator
Virksomheden Thomas-Krenn har nemlig opfundet en køleteknologi, man kalder for Hot Fluid Computing, og den gør det populært sagt muligt at koble en eller flere servere direkte til en bygnings centralvarmeinstallation.

Løsningen er skalerbar alt efter behov, men det er klart, at det især er i forbindelse med de stadig større datacentre, den for alvor bliver interessant. Teknologien fungerer på den måde, at serverne køles lige præcis dér, hvor varmen udvikles, og varmen kan derefter kanaliseres direkte over i bygningens varmesystem.
Som navnet på teknologien antyder, er der tale om flydende køling, hvilket ligeledes eliminerer behovet for blæsere eller supplerende form for køling i øvrigt. Udover at være energibesparende kan overskudsvarmen altså genbruges, hvilket må siges at være en særdeles interessant nyhed.

Ifølge firmaet selv er det beregnet, at hvis internettet var et land, ville det rangere som nummer seks på listen over de mest energiforslugne lande. Alene i Tyskland estimerer man, at servere og datacentre forbruger elektricitet svarende til 2,3 millioner husstande. På CeBIT viser Thomas-Krenn en prototype på den nye teknologi.

Intelligent plantebeskyttelse
PEAT står for Progressive Environment & Agricultural Technologies, og dette tyske firma har udviklet en teknologi – Plantix – der ganske som kølesystemet har et imponerende potentiale. Plantix er nemlig udviklet med henblik på at reducere ødelæggelsen af afgrøder, der som bekendt er udsat for såvel sygdomme som ukrudt og insekter.

Virksomheden har opbygget en database over forskellige afgrøder, sygdomme og deres behandling, som allerede benyttes af mere end 10.000 landmænd samt gartnere verdenen over, og på CeBIT vil man demonstrere den seneste overbygning, nemlig en app til automatisk genkendelse af plantesygdomme.

Den fungerer ganske enkelt på den måde, at landmanden eller gartneren tager et foto af en syg plante med sin smartphone, hvorefter der sker en intelligent billedgenkendelse. Når sygdommen eller skadedyrsangrebet er identificeret, modtager han forslag til, hvorledes skaden kan bekæmpes.

Intelligent billedgenkendelse giver nu helt nye muligheder for at identificere plantesygdomme. Intelligent billedgenkendelse giver nu helt nye muligheder for at identificere plantesygdomme.

Systemet er bygget op over selvlærende algoritmer således, at det bliver stadig mere intelligent, og en af de grundlæggende tanker er at gøre det muligt at sprede det, der tidligere har været ekspertviden, ud på flere hænder. Anvendelsesmulighederne er mangfoldige – eksempelvis også koblet sammen med droneovervågning af hele marker eller plantager.

Andre interessante fokusområder på CeBIT 2016:

• Developer World, hal 11: Dette er et udstillings- og netværksområde for softwareudviklere.

• Research & Innovation, hal 6: Her holder blandt andre flere analysefirmaer til, og i Future Talk Forum er der mulighed for at høre indlæg om fremtidens teknologier.

• Public Sector Par, hal 7: Her er vises en lang række løsninger til den offentlige sektor, blandt andet med fokus på et mere effektivt workflow.

• ECM/Input-Output Solutions, hal 3: I dette område er der fokus på digitalisering af dokumentworkflow. Mere end 60 udstillere viser deres løsninger.

• Marketing & Sales Solutions, hal 4: For første gang kan man på CeBIT opleve løsninger til digitalt understøttet marketing i form af automatiseret marketing, e-mail marketing og Customer Relationship Management.

• ERP & HR Solution, hal 5: Her har man samlet udbydere af løsninger til Enterprise Resource Planning og Human Resources.