Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Tryg indgang til det digitale Danmark

Med den nye dukaBOX kan folk, som af en eller anden grund ikke har lyst til at rode med computere, bruge netbank, kommunikere med det offentlige, sende og modtage e-mail og gå på nettet – uden at være nervøse eller ulejlige deres pårørende.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Siden premieren i 2010 har folkene bag dukaPC satset helt bevidst på de danskere, der føler sig utrygge og fremmedgjorte over for moderne it-teknologi, og de findes især i den ældre del af befolkningen. Firmaet har derfor arbejdet tæt sammen med Ældre Sagen om at udbrede konceptet.

Nu kan dukaPC få endnu mere vind i sejlene, for fra 1. november i år skal alle, der kan, modtage post fra det offentlige via internettet. Der er også en lang række områder i det offentlige, som allerede kræver digital selvbetjening. Bevares, det er muligt at blive fritaget af fysiske, mentale og økonomiske årsager, men for langt de fleste af de anslået 320.000 seniorer over 65 år, som aldrig har været på nettet, er løbet kørt. De er tvunget til at anskaffe en computer og/eller alliere sig med familie, venner eller naboer for at fungere i DigitalDanmark.

Men ét er, at det kan være ydmygende at skulle være afhængig af andres hjælp. Det kræver også virkelig tillid at overlade sit NemID-nøglekort med koder og det hele til en nok så nær ven eller pårørende – hvilket vi blev mindet om i den nylige tv-serie ”Arvingerne”.

Portræt af en seniorcomputer

Som Alt om DATA-læser skifter du nok computer hyppigere end de fleste. Så en mulighed kan være at lade dine forældre eller bedsteforældre ”arve” din 2-3 år gamle desktop eller notebook. Arvingerne får rigelig processorkraft og hukommelse, men specifikationerne kan være det mindste problem. Hvis du ikke får maskinen skruet tilbage til fabriksny tilstand, kan de nye brugere nemt blive forvirrede over ikoner samt status- og værktøjslinjer fra alt den software, du har haft inde og vende.

Tænk også på, hvem der skal hænge på supporten, når maskinen går ned, beder om accept af opdateringer eller bare ikke vil gøre det, som brugeren mener at have bedt den om.

Har du den tid, tålmodighed og de pædagogiske talenter, som det kræver at føre et pc-forskrækket menneske ind i den verden, du nær-mest er født til? Hvis nej, vil det nok være smartere for alle parter at råde seniorerne til at anskaffe en seniorcomputer.

Indtil nu har der været to dukaPC’er i handelen: en 15,6” notebook og en 21,5” alt i én-computer med touchskærm, tastatur og mus. De koster henholdsvis 4995 kroner og 6995 kroner. Begge maskiner kører Windows 7, og i slukket tilstand ligner de ganske almindelige pc’er.

Når en af disse pc’er tændes, booter den med Windows som normalt, men derefter fyldes skærmen med dukaPC’s egen startside. Her er der ikke noget med gnidrede ikoner eller kryptiske fliser, men blot nogle store kvadrater, som i klart sprog og med enkel grafik viser, hvad de giver adgang til. E-mail, Nyheder, Underholdning, Internet osv. I alt 13 muligheder.

Hvis du for eksempel vil bruge digital borgerservice, starter du ved at klikke på ”Internet > Det offentlige > borger.dk”. Og når du er inde på en af disse portaler, er der store felter nederst på skærmen til at gøre teksten større/mindre, udskrive og navigere m.m. Det hele er skruet sammen på en måde, som bør gøre det til obligatorisk pensum på webdesign-akademier.

En anden unik del af dukaPC-konceptet er, at du godt kan købe en computer alene, men den giver først rigtig mening, når du tegner et serviceabonnement til 150 kroner om måneden. For de penge får du en e-mail adresse, og din computer bliver holdt konstant opdateret med ikke blot software og antivirus, men også med nyheder, vejrudsigt og tv-guide.
Der er ubegrænset telefonsupport på ægte dansk, og så længe abonnementet kører, forlænges den almindelige produktgaranti tilsvarende.

Ejere af en dukaPC, som ikke allerede har en internetforbindelse, kan tegne et særligt abonnement til 99 kroner om måneden. Inkluderet i denne pris er et 3G-moden i form af en USB-dongle, hastigheder op til 15/1 Mb/s og 20 GB forbrug.

Endnu enklere med dukaBOX

På basis af erfaringerne med de to dukaPC-typer har Duka udviklet en endnu enklere og meget billigere løsning, som er døbt dukaBOX og skal koste 995 kroner. Her koster et serviceabonnement med internet og op til 500 MB 99 kroner om måneden.

Selve boksen er en lille, nærmest hjerteformet sag, der måler cirka 15 x 13 x 3 cm og bruger et almindeligt tv med en ledig HDMI-indgang som skærm. Denne løsning sparer ikke alene penge, men sikrer også en tilstrækkelig synlighed, hvis brugeren har et tv, og dets størrelse svarer til betragtningsafstanden. Billedet vises med en opløsning på 1280 x 720 pixel ved 60 Hz, hvilket gør det absolut flimmerfrit.

Rent teknisk har dukaBOX meget til fælles med en smartphone eller den smarte del af et smart-tv. Den har indbygget 3G-modem med sim-kort, og desuden er der mulighed for både kablet (LAN) og trådløst netværk (Wi-Fi). I maskinrummet ligger der en dual core 1,2 GHz CPU samt 1 GB ram og 8 GB flash.

Boksen kan gå på internettet, men ellers har den kun det mest nødvendige til at overleve i DigitalDanmark: E-mail, E-borger og Netbank via NemID, hvilket er noget af en teknologisk bedrift for et Android-baseret produkt, og betjeningen er blevet endnu enklere end med en dukaPC.

Genialt tastatur

Mens dukaPC’erne leveres med et almindeligt tastatur og en lille mus, er der udviklet et radikalt nyt tastatur til dukaBOX.

Førstehåndindtrykket af det nye tastatur er, at det er let, faktisk meget let, med en vægt på 257 gram, hvor et typisk trådløst tastatur kan veje op mod et kilo. Folkene hos Duka har forsikret mig om, at konstruktionen virker imponerende stiv.

I højre side, hvor der ellers kunne sidde et numerisk tastatur, er der en touchpad som på en notebook, men helt i dukaBOX-stil er det markeret, hvordan man bruger det. Hvordan scroller man? Kør en finger op og ned på den lange pil ude til højre. Det er ganske selvforkla-rende.

Det er også blevet nemmere at klikke end nogensinde før. Du kan selvfølgelig tappe på touchpaden eller bruge [Enter]-tasten, men i nederste venstre hjørne sidder en [Klik]-tast med et musesymbol. Sådan én har denne skribent aldrig set før, og den skal nok blive en succes blandt brugerne. Snabel-a tegnet til e-mailadresser har også fået sin egen tast – langt smartere end den kryptiske [alt gr]-tast.

Og endelig er funktionstasterne brugt som direkte genvejstaster til de tilgængelige tjenester. Det er endnu nemmere end at flytte pilen rundt på skærmen og klikke. Specialtasternes funktioner er udførligt forklaret i en separat ”Tastaturbetjening”-vejledning.

."]

."']

dukaBOX i praksis

Der er meget positivt at sige om den opsigtsvækkende nyhed, men der er også plads til forbedringer. For eksempel er HDMI en smart for-bindelse til et flad-tv, men kommunikationen mellem to enheder med HDMI kan være lidt uforudsigelig. Ideelt burde dukaBOX tænde for et slukket tv og slukke det igen efter brug, men fjernbetjent tænd/sluk er (endnu) ikke designet ind i tastaturet. Det ville også være rart, hvis dukaBOX kunne skifte fra tv-sening og tilbage igen. Som det er nu, slipper brugerne ikke for at vælge kilde på tv’et.

Når dukaBOX er på skærmen, er navigationen så problemløs, som sådan noget nu kan gøres. Jeg vil gå så langt som at sige, at hvis en bruger – senior eller yngre – ikke kan finde ud af denne boks, bør han/hun kunne fritages for at kommunikere digitalt med det offentlige. Noget andet er at finde rundt i det offentliges menu-strukturer, men dén historie gemmer vi til en senere gang.

Efter sigende har en offentlig myndighed den opfattelse, at den kan tillade sig at forlange, at en borger downloader en digital formular, udskriver den, udfylder den i hånden og returnerer den med snail-mail.

Mod den slags tåbeligheder kæmper selv en dukaBOX forgæves, men derfor ville det alligevel være rart, hvis den kunne kommunikere med en trådløs printer via Wi-Fi og for eksempel generere en fysisk årsopgørelse.
Selv om jeg ikke er nogen stor fan af at sidde og glo på hamsterhjul, sætter jeg pris på tilbagemeldinger og aktivitetsindikatorer på it-produkter. Ofte har jeg skullet tappe to gange på touchpaden, før dukaBOX har kvitteret ved kortvarigt at formindske det pågældende felt. Så er det rart med [Klik[-tasten.

Og endelig har jeg noteret mig, at der på tastaturet er fire A/B/C/D-funktionstaster ”forbeholdt udvidelser af funktionerne”. På selve bok-sen er der en SD-kortlæser, en almindelig USB-port og en OTG (”On The Go”) USB-port til bærbare enheder. Fortsættelse følger helt sikkert.

Ultimativ overskuelighed virker nærmest som en underdrivelse i forbindelse med denne startskærm fra dukaBOX.

Og skulle noget være uklart, er hjælpen altid ved hånden.

Når du klikker på Netbank og tidligere har været inde på Jyske Bank, bliver du mødt af dette velkendte åbningsbillede. Er du kunde flere steder, så klik på ”Skift Bank”-feltet forneden på skærmen.

I de to dukaPC-modeller er Windows 7-brugerfladen erstattet med et enklere og mere overskueligt design. Her er vi på borger.dk, og felterne nederst på skærmen gør det nemt at forstørre eller formindske indholdet og navigere frem og tilbage.