Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Tredje generation Core i7

Det er en underdrivelse, at Intel har haft held med sin Core-familie af processorer. De nyeste udgaver hedder stadig Core i3, Core i5 og Core i7, men udviklingen skrider fremad.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi har haft en quad core Intel Core i7-3770K-processor til test, og den tilhører Intels tredje generation af Core i7-processorer. Som de plejer, har Intel også Core i3- og Core i5- varianter, og selvfølgelig laves der også udgaver til brug i mobile enheder.

Men den processor, vi har kigget på, er til brug i stationære computere. Intel følger stadig sin Tick Tock-model med ny arkitektur hvert andet år og die shrink hvert andet år. Core i7-3770K er bygget over arkitekturen med kodebetegnelsen ”Ivy Bridge”.

Denne er en Tick i Intels terminologi, hvilket er ensbetydende med en die shrink og normalt mindre forbedringer i arkitekturen.

Ikke revolution, men evolution

I forhold til almindelige Tick-modeller er Ivy Bridge-generationen teknologisk set et større spring end normalt. Hvor overgangen til 22 nm-produktionsteknologi fra 32 nm lå i kortene, er det især anvendelsen af tri-gate ”3D”-transistorer, der er den store nyhed.

Det er specielt et mindre strømforbrug ved samme ydelse, der skulle være fordelen ved tri-gate-transistorer.

Det udmønter sig også i, at Core i7-3770K har en tdp på 77 watt – modsat den populære Core i7-2600K, hvortil førnævnte må siges at være den logiske arvtager, der har en tdp på 95 watt. Derudover er der nu understøttelse af pci-e 3.0.

Den i cpu’en indbyggede gpu hedder nu Intel Graphics HD2500 eller Intel Graphics HD 4000. DirectX 11 understøttes nu med alt, det indebærer, hvor Sandy Bridge-processorerne blot understøttede op til og med DirectX 10.

Der er altså mange gode årsager til at investere i en Core i7-3770K, hvis man står foran at skulle opgradere eller anskaffe sig en ny computer.

Skuffende overclockningspotentiale

Det ser dog ud til, at der er et punkt, hvor mange vil blive skuffede. Vi har ikke haft til sinde at overclocke cpu’en, selvom Core i7-3770K-modellen er kendetegnet ved at have ulåst multiplikator og derfor er som prædestineret til overclockning.

Baseret på gentagne rapporter fra uafhængige kilder ser det dog ud til, at man med normale køleformer ikke kan lokke mere ydelse ud af en Core i7-3770K, end hvad man i forvejen kunne med en Core i7-2600K.

Trods die shrink bliver processoren ved overclocking nemlig varmere end en tilsvarende Sandy Bridge-cpu trods den formindskede produktionsteknologi. Resultater tyder på, at en Core i7-3770K trods forbedret og hurtigere arkitektur i sidste ende er nogenlunde så hurtig som en Core i7-2600K, da denne kan overclockes til højere hastigheder, hvis der anvendes samme cpu-kølere.

Intel påstår, at det skyldes, at den formindskede arkitektur gør, at varmeudviklingen er mere koncentreret. Samlet set er en Core i7-3770 stadig en mere moderne cpu. Den har ikke mindst et lavere strømforbrug, men er også lidt hurtigere end forgængeren ved standardhastigheder. Specielt hvad den processorgrafik angår.

Et par detaljer og målinger

Core i7-3770K er en quad core-processor, der med hyperthreading kan arbejde med otte tråde simultant. Processoren har en hastighed på 3,50GHz. Dog kan Turbo Boost 2 momentant øge hastigheden på en processorkerne til 3,90GHz, når det kræves.

Processorgrafikken hedder i denne model HD 4000, standardhastigheden er på 650MHz, men kan dynamisk overclockes til 1,15GHz, når grafikken kræver det.

Der vil nok heller ikke være mange, der mangler kræfter ved standardhastigheden, samtidig med at der er tale om en relativt sparsommelig arkitektur.

Nu afhænger meget af computerens samlede hardwaresammensætning, men Core i7-3770K er en fremragende processer, ingen tvivl om det. Vi målte i SiSoftware Sandra den samlede aggregerede core til 109,16 gops, hvilket er intet mindre end voldsomt.

I Cinebench 11.5 landede processoren en multi-cpu-score på 7,68, det viser også klasse. Endelig blev den samlede score i 3DMark 11 i entry-mode på E1469. Det er nok til, at det ikke kan betale sig at købe de billigste dedikerede grafikkort som supplement til denne processor.