Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Trådløs lydboks sprænger rammerne

Med en gennemtænkt konstruktion kan denne lille trådløse højttalerfra amerikanske Riva virkelig sparke fra sig – både med høj lyd og god klang. Højttaleren har tilmed mere end et døgns batteritid.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Den ser stor ud, den nye Riva-højttaler på billedet. Men det er den slet ikke. Den amerikanske nyhed er blot 10 cm høj. Alligevel er den forbavsende tung – et sikkert kvalitetstegn. Og når du får hul igennem, oplever du et overraskende højt lydtryk.

Den 23 cm lange Riva-højttaler er beklædt med et gitter. Beklædningen fås i hvid eller sort.

Riva annoncerer 45 watt forstærkereffekt på 100 dB, hvilket svarer til lydtrykket fra en bulldozer tæt på. Man skal bære høreværn, hvis det foregår på en arbejdsplads!

Nu er vi vant til voldsomme overdrivelser, når det handler om watt og dB, men vores test viser, at vi her er tæt på sandheden. Og det imponerende lydtryk kan kun opnås, fordi højttalerudviklerne kan nogle gamle tricks fra den finere ende af hi-fi-verdenen.

Der benyttes tre fuldtoneenheder, som er placeret i fronten af den 23 cm lange Riva Turbo X-højttaler. De håndterer hele frekvensområdet, men især mellemtone og diskant. De har hver sit eget forstærkertrin med fælles strømforsyning. I hver side af højttaleren sidder to basenheder, som er passive. Det betyder, at de ikke er tilsluttet forstærkeren, men bevæger sig i takt med det lufttryk, som de tre aktive højttalere afgiver i kabinettet.

Stor anvendelighed

Det er et kendt princip, og bassen forstærkes yderligere med basreflekshuller i kabinettet – i en nøje afmålt størrelse og længde. Det er en udregning, der kræver mange forsøg og dygtige ingeniører. For Riva er det lykkedes. Det er lidt imponerende at opleve, hver gang der lukkes op for sluserne!

Turbo X klædt af: Ved at placere tre fuldtoneenheder i fronten og to passive basenheder i siderne opnås et kraftfuldt lydbillede.

Den lille højttaler vejer 1,6 kg, og trods vægten kan du bestemt overveje at tage den med dig. Den har nemlig hele 26 timers batteritid. Den varierer naturligvis efter brug, og om du benytter USB-stikket bagpå til også at oplade din smartphone eller måske den indbyggede mikrofon til samtaler. Men under alle omstændigheder skal batterierne nok holde højttaleren kørende en hel sommerdag fra tidlig morgen til ud på natten.

Du kan tilslutte højttaleren til signalkilden med kabel, hvilket er fint hjemme. På farten tilsluttes trådløst via Bluetooth. Det tager under 1 minut at komme på første gang, og du bliver så bedt om at downloade en app (iOS og Android) – og i øvrigt vejledt med stemme i højttaleren. Fra appen
kan du styre alt i Riva, også Turbo-knappen. Tryk på knappen, og der lyder et vræl som fra en racerbil, hvorefter musikken får et boost i udvalgte frekvenser, så lyden fremstår mere ”partyagtig”.

Kontrollerede muskler

I det hele taget kommer der meget og stor lyd ud af den lille kasse. Der er ikke tale om en højtråbende ”boomboks”. Når det kræves, er der masser af punch og bas, men ikke på en kunstig og trættende måde. Riva-højttaleren har en klar og detaljeret lyd, der især i mellemtoneområdet har et nærvær som vi godt kan lide. Forvrængning forekommer sjældent. Yderligere et tegn på, at konstruktionen er gennemtænkt og gennemført.

Der er iPhone-oplader og batteri-indikationer på bagsiden.

Et yderligere plus er, at Turbo X prompte afslører, om musikken er dårligt optaget, eller om komprimeringen fra en mp3-fil er under lavmålet. Vi prøvede den nye udgivelse fra Kato, der lyder klemt og usammenhængende i de mere støjende passager. Det er et tydeligt tegn på, at enten optagelsen eller afspilleren er for ringe. Streamer du i stedet musik fra Wimp Hi-Fi eller fra en cd i høj kvalitet, bliver du belønnet med stor og lækker lyd. Der er fin ro og overblik.

De mest basale funktioner kan styres på højttalerens overside.

Imponerende til prisen

Riva kan spille meget højt, og skruer du kraftigt op, bliver lyden mere klemt. Men til en fest på terrassen betyder det mindre ud på de sene timer.
Det er på ingen måde verdens bedste streaminghøjttaler, men til prisen på 3000 kroner får du en særdeles smart konstruktion, der er kompakt og byder på mange funktioner – ikke mindst laaaaang batteritid. Nogle konkurrenter i prisklassen kan spille med mere finesse, men få eller ingen kan spille så højt.

Alle funktioner kontrolleres fra en app til mobile enheder.

En anden god trådløs højttaler i prissegmentet er Libratone Zipp, som fås både i en Bluetooth- og en Wi-Fi-variant. Lydstyrke og batteritid kan ikke matche Riva-højttaleren. Men designet er mere elegant, og lydgengivelsen er varmere. Pris: 2499 kroner.