Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Tough, Tougher, Toughpad – ny tablet tåler stort set alt

Med den nye Toughpad FZ-B2 demonstrerer Panasonic, at selv om en tablet ligner en traktor, kan den sagtens være veludstyret og sprinte som en Range Rover.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Rugged PCs ­- robuste pc’er - er en af de it-produktkategorier, som ikke dyrkes så meget af it-medierne, selv om den udgør en ganske stor niche på det professionelle marked. Og i denne verden regnes Panasonic blandt de helt store spillere. Den japanske el- og elektronikgigant har efter nogle halvhjertede forsøg på at sælge mainstream it-grej og mobiltelefoner besluttet sig for at fokusere på industrielle it-produkter, og her er det gået langt bedre.

Panasonic FZ-B2 iført en bæresele fra det omfattende tilbehørsprogram. En praktisk ting, når brugeren skal have begge hænder fri.

Anden generation og med Android

Som modelnavnet antyder, har FZ-B2 haft en forgænger. Den hed JT-B1, var fra 2011 og blev relanceret i 2013.
FZ-B2 fortjener dog at blive betragtet som en helt ny model, for den er blevet forbedret så gennemgribende, at vi taler om langt mere end en opdatering.

Skærmen er på 7” i 16:10-format og har en opløsning på 1280 x 800 pixel, hvad der er fint i denne størrelse. I modsætning til langt de fleste tablets og smartphones er skærmen konstrueret til brug i sollys og har en lysstyrke på helt op til 500 nit (cd/m2). Med fuldt blus på skærmen tømmes batteriet selvfølgelig forholdsvis hurtigt, men dette kan skiftes på et par sekunder, og der er også mulighed for at få større kapacitet end standardbatteriets 3320 mAh, så energiforbruget behøver ikke være et problem.

Ifølge AnTuTu Benchmark-appen er FZ-B2 ikke verdens kraftigste Android-tablet, men af en håndværkermodel at være indtager den en meget fornuftig placering på dagens Top 10.

Processoren er nu en Intel Celeron N2930 med fire kerner og en clockfrekvens på 1,83 GHz. Tabletten kommer med 2 GB ram og 32 GB lagringskapacitet samt udvidelsesmulighed på et microSD-kort.
Panasonics robuste Toughdevices kører normalt under Windows 8, men til denne Tough-pad holder firmaet heldigvis fast i Android som styresystem. En klog beslutning efter denne skribents mening, fordi Windows 8 aldrig er slået rigtigt igennem hos erhvervskunder, og Android er langt mere velegnet til en touchbaseret brugerflade.

Skabt til et hårdt liv

Ifølge specifikationerne overholder FZ-B2 den militære standard MIL-STD-810G og flere dele af IEC 60529. Oversat til dansk betyder dette, at tabletten kan udsættes for ganske betydelige doser af fald, stød, vibration, regn, støv, sand, højde, frost, temperatur-svingninger og luftfugtighed, ligesom den kan bruges på steder med eksplosiv atmosfære.

Panasonic har opnået disse egenskaber ved at bygge FZ-B2 som en Hummer. Chassiset er støbt i en magnesiumlegering, som gør det meget stærkt, stift og forholdsvis let, og den sorte ramme omkring skærmen er fremstillet af ABS-kunststof med stødabsorberende elastomer-hjørner. De få porte - strømforsyning, USB 3.0 og hovedtelefon - er forseglet med kraftige dæksler. Læserne til sim- og microSD-kort er gemt sikkert af vejen i batteri-rummet.

Denne tablet er heldigvis ikke fyldt op med svært fjernelig bloatware fra fabrikken. Skærmskuddet fra den testede model viser, at der er, hvad der skal være, men heller ikke meget mere.

Tablettens anvendelighed i barske omgivelser sikres af fleksible input-muligheder. Touchskærmen kan ikke blot betjenes med fingrene, men også med handsker og/eller en pen, og en særlig indstilling i opsætningsmenuen hedder ”Touch (Water)” - altså vand, regnvejr eller ekstremt fugtige omgivelser.

Effektiv kommunikation

Ud over den gængse mulighed for at bruge et simkort til internetadgang er der naturligvis Bluetooth - desværre uden NFC-parring - og Wi-Fi til trådløs kommunikation, og den sidste feature kører under den hurtige IEEE802.11ac-standard, hvad der absolut ikke er almindeligt blandt tablets. Wi-Fi Direct betyder, at tablettens billed- og lydindhold kan overføres uden brug af en router til en kompatibel enhed, som f.eks. et tv, via MiraCast.

Der er endvidere betydelige frihedsgrader til at konfigurere FZ-B2 til særlige formål. En Configuration Port kan bruges til stregkodelæser eller en LAN-adapter til kablet lokalnetværk, og et Business Expansion Module kan udbygges med en læser til RFID eller smartcard. På den måde virker det mere relevant at betegne denne tablet som fundamentet i et modulsystem frem for som et komplet, fritstående produkt.

En genvejstast mærket ”A” kalder dette Dashboard (instrumentbord) frem foran det aktuelle indhold på skærmen - praktisk i hverdagen.

Gode præstationer

Tablettens grundlæggende præstationer har vi testet ved at lade den gennemføre AnTuTu Benchmark 5.7.1. Her kommer den ud med et score på 42.298. Dette tal er på niveau med Samsung Galaxy S5, og meget over en billig tablet, som scorer 33.832 i den samme test. Det siger måske mere om ydelsen, at AnTuTu oplyser, at til spil ligger FZ-B2 blandt de øverste10 % af kendte Android-enheder.

Også subjektivt virker tabletten hurtig og responsiv. Den kræver kun et splitsekunds betænkningstid, når man skifter frem og tilbage mellem høj- og tværformat. En særlig fordel er den høje display-lysstyrke, som vi har testet ved Vesterhavet. Når den stærke sol falder direkte ind på skærmen, er en almindelig smartphone eller tablet praktisk talt ulæselig. FZ-B2 stiller stadig op med en brugbar skærm med god undertrykkelse af reflekser til betjening og fotografering, selv om de fine nuancer og detaljer forsvinder.

Opholdet ved Vestkysten gjorde det også nemt at afprøve nogle af tablettens tolerancetærskler. Vi lod den falde fra ca. 1,5 meters højde ned i løst sand og lod havets saltvand skylle sandet af igen. Tilbage på hotelværelset skyllede vi den omhyggeligt helt ren under den lunkne hane.

Og ja, FZ-B2 fungerer stadig. Den kunne også betjenes i våd tilstand, men i touchskærmens standardindstilling overtog vandet fingrenes rolle, så ikoner og menuer opførte sig mærkeligt. Dette problem kunne sandsynligvis være klaret ved at skifte til den nævnte ”Touch (Water)” indstilling.

Vores væsentligste indvendinger går på de indbyggede front- og bagkameraer på henholdsvis 2 og 5 megapixel. Denne opløsning er i orden til de fleste forhold, men billedkvaliteten er rent ud sagt undervældende. Der skal ikke være for stærke kontraster, endsige modlys, omkring et motiv, før den automatiske fokusering og eksponering får problemer. Flere af vores smartphones er betydeligt bedre på dette punkt.

I øvrigt fremstiller Panasonic mange glimrende Lumix-kameraer, som kunne have inspireret udviklerne af denne tablet. Men det sker måske i en anden af firmaets mange divisioner.

Sådan har Panasonic udformet det vandtætte skot, som beskytter USB 3.0-porten og hovedtelefonudgangen mod vand og støv.