Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

To par hotte ørevarmere

Hovedtelefonen er nok den hurtigst rykkende gadget lige nu. Det handler både om bedre lyd og om at udsende et statement. Alt om DATA har lagt ører til to meget forskellige løsninger.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ingen, som færdes i det offent-lige rum, kan undgå at bemærke det – hovedtelefoner er hotte. Selvfølgelig klarer det store flertal sig med de ørepropper, som fulgte med deres smartphone eller tablet, men stadig flere pendler, går og cykler med ”rigtige” ho-vedtelefoner, som – i modsætning til høreapparater – gerne må være til at få øje på.

Tre grunde til at købe en bedre hovedtelefon

Lydkvalitet er den helt oplagte grund til at lade være med at pakke de medfølgende ørepropper ud og straks smide lidt mønt efter noget bedre. Apples standard ørepropper til iPod gør et billigt indtryk med deres skrøbelige kapsler og tynde ledninger. Retfærdigvis spiller de ikke så dårligt, som de nogle gange får skyld for, men de virker stadig tamme og kedelige, hvis man sammenligner dem med blot et lille stereoanlæg til et par tusinde kroner – eller en ordentlig hoved-telefon.

Komfort tæller også – især hvis man bruger hovedtelefon i længere tid ad gangen. Folk er mere forskellige end Apples øreprop-designere tror, og rigtigt mange mennesker har faktisk svært ved at få sådan en kapsel med standardmål til at sidde ordentligt i ét eller begge ører.

Lydisolering er der heller ikke meget af i Apples standard øreprop. Du skal ikke skrue meget op, før sidemanden i bussen eller toget får glæde af diskanten i din musik. Omvendt skal du skrue højt op, hvis du ikke vil forstyrres af andres snak eller støjen fra omgivelserne. Derfor sælges der mange hovedtelefoner med aktiv eller passiv støjreduktion. Begge principper er repræsenteret i denne test. Forklaring følger.

Franske Parrot kender nogle af os fra en utrolig avanceret fjernstyret helikopter og en spændende alt i et-højttaler, der ligner en trompet på højkant. Parrots husdesigner er ingen ringere end Philippe Starck, og han har nu formgivet en hovedtelefon, som rent teknologisk er uden sidestykke.

Parrot Zik kan bruges både kablet og trådløst – det sidste både via Bluetooth og den nye NFC (Near Field Communication) standard, som gør parringen endnu enklere. Den er udstyret med fem mikrofoner til telefoni og aktiv støjundertrykkelse. Dens digitale signalpro-cessor gør det muligt at simulere forskellige akustiske miljøer. Den kan fungere sammen med både iOS- og Android-enheder, og der er gratis apps til begge platforme. Den har touchbetjening. Og så har vi nærmest kun kradset i udstyret på denne dyre og raffinerede ho-vedtelefon.

Parrot Zik er en såkaldt around-ear hovedtelefon, som omslutter ørerne og hviler direkte på hovedet. De store kapsler, den rundhån-dede brug af metal og et kraftigt genopladeligt batteri er med til at bringe kampvægten op på 325 g. Noget overraskende har designe-ren ikke tænkt på folk med store hoveder. På denne AOD’ers hattenummer 61 sidder hovedtelefonen ikke så behageligt, som den kan på mindre kranier.

Den eneste konventionelle betjeningsknap på Parrot Zik er en tænd/sluk-funktion. Alt andet klares ved at swipe og tappe på den høj-re ørekapsel, der er et stort touchpanel. En smart detalje er en sensor, som registrerer, at hovedtelefonen tages af og pauser lyden. Nemt for dig og hensynsfuldt over for andre.

For en audionørd er det mest spændende, at den digitale signalprocessor gør det muligt at tilpasse lydgengivelsen i en hidtil ukendt grad. App’en Parrot Audio Suite har en Concert Hall-funk-tion, som kan vælge rummets størrelse og ”højttalernes” vinkling. Der tilsættes med andre ord en del ekko eller efterklang, men virkningen bliver aldrig grotesk, som det kan opleves med nogle surroundanlæg.

Lyden fra Parrot Zik er meget storslået og flot – nem at falde for ved en demo, men den er stadig en fornøjelse efter lang tids lytning. Der er simpelthen en fylde og varme, som klæder det meste musik. Støjundertrykkelsen er imponerende, både når du lytter i støjfyldte omgivelser og bruger hovedtelefonen sammen med en smartphone. Næsten ligegyldigt hvor du er, hører personen i den anden ende dig rent og klart. Zik kan også bruges som almindelig hovedtelefon, hvis batteriet er fladt. Det er en kold tyrker, for lyden bliver svag og forvrænget på en underlig måde. Har du prøvet det én gang på en lang flyvetur, skynder du dig at bestille et ekstra batteri til ca. 300 kroner.

EarPhone-12 er den første hovedtelefon nogensinde fra svenske XTZ, som ellers er bedst kendt for økonomiske højttalere med high end-ambitioner samt lettere nørdede forstærkere og disc-afspillere. XTZ har også udviklet et lille MH-800 audiosystem med DSP (digital signalbehandling), som blev testet i Alt om DATA nummer 14/2012, og under dette arbejde opstod idéen med at overføre den digitale teknologi til en hovedtelefon.

Konstruktionen af EarPhone-12 kaldes in-ear canal. Det vil sige, at de små kapsler ikke sidder i det ydre øre, men skal trykkes helt ind i øregangen, Det medfører, at hvis pakningen omkring ørekapslen passer perfekt til ørets anatomi, rammer trykbølgerne trommehinden med fuld styrke, samtidig med at støj fra omgivelserne dæmpes betydeligt. Du kender løsningen fra koncerter, hvor musikerne bruger nogle voldsomme, skræddersyede ørepropper, som lader dem høre de andre optrædende, samtidig med, at de slipper for tinnitus og andre høreskader.

Så langt går XTZ dog ikke, men de vedlægger gummipakninger i tre størrelser, som ørepropperne både kan sidde tilpas sikkert og le-vere bas i de mængder, som brugeren foretrækker – jo større pakninger, desto dybere bas.

Ligesom med det nævnte MH-800 system kommer softwaren til EarPhone-12 fra ligeledes svenske Dirac Research, der er specialister i digital lydoptimering og leverer løsninger til biler som BMW og Bentley. Dirac-signalbehandlingen udglatter frekvensgangen og forbed-rer det såkaldte impulssvar. Gevinsterne omfatter bedre perspektiv, klarere stemmer og dybere bas.

Dirac-softwaren er tilgængelig som en app, der skal downloades gratis fra App Store. En Android-version er ikke udviklet. På nu-værende tidspunkt er det kun muligt at slå Dirac til og fra samt aktivere en ”Boost 1” indstilling.

Nogle mennesker bryder sig ikke om at have en hovedtelefon siddende helt inde i ørerne. Sådan er det, men EarPhone-12 er faktisk ganske behagelig – måske næsten for umærkelig, for efter min mening giver ørekapslerne ikke tilstrækkelig kontakt med øregangen, og smutter de bare en millimeter ud, forringes basgengivelsen. I det hele taget hælder klangen mod det lyse og – med Dirac aktiveret – meget præcise. Mere til såkaldt seriøs musik end easy listening.