Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

To gange ssd fra Intel

Solid State Drives har mange fordele som lagringsmedie. Det er en teknologi, der langtfra har toppet. Her ser Alt om DATA på to nyere udgaver af en allerede kendt Intel-ssd.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Intel har længe været med helt fremme i flash-drevenes hastighedskapløb. Dets X25-E-serie af ssd’er er kendt for at være rasende hurtige og frygteligt dyre.

Dette kapløb vil accelerere, når ssd i vid udstrækning går over til sata-6GB/s-interface, der kan følge med selv de hurtigste ssd-drev nu og i nærmeste fremtid.

De 2 ssd’er, vi har kigget nærmere på her, tilhører dog anden generation af Intels X25-M-serie med henholdsvis 80GB og 160GB kapacitet. Der er tale om 2 ssd-drev med 3GB/s-sata-interface. De er opbygget af 34 nm NAND-flashhukommelse.

I modsætning til de noget dyrere X25-E-modeller anvendes her ikke SLC (single-level cell)-flashhukommelse, men i stedet MLC (multi-level cell)-flashhukommelse. Det gør X25-M-linjen billigere, da der her opnås større lagringstæthed.

Helt så høje hastigheder som ved SLC-flash opnås dog ikke, især med henblik på skrivehastigheden. Som det dog snart vil blive klart, er der stadig tale om hurtige drev.

Nærmere om drevene

For at være helt på det rene med, hvilke ssd’er vi har med at gøre, skal det præciseres, hvilke modelnumre det drejer sig om. Kort og koncist dur ikke – der skal lange kringlede modelbetegnelser til.

X25, der indgår i modelnavnene, er logisk nok, når man kender baggrunden. Det henviser til, at det er 2,5”-drev. Det er således også muligt at købe 1,8”-ssd i serien, der logisk nok starter med X18.

De 2 drev her i testen hedder helt præcist ud over X25-M betegnelsen ssdsa2mj080g2c1 for 80GB-udgavens vedkommende, og ssdsa2mh160g2c1 er den korrekte betegnelse for 160GB-.

Normalt er højden for X25-M-ssd’er 7 mm, men disse to drev har højden 9,5 mm, fordi der er påmonteret et plastic-afstandsstykke på drevene, så de passer ind i standard-2,5-monteringsbåse.

Ellers er der tale om ssd’er, der naturligvis understøtter ’S.M.A.R.T.’-funktion til drevovervågning, Native Command Queuing. Kendetegnende for ssd understøttes deslige ’Trim’-funktionen. Kort fortalt formidler ’Trim’-funktionen, hvornår noget er markeret som slettet af operativsystemet.

Ssd’er skriver til hele blokke ad gangen. Hvis der ikke blev ryddet op i blokkenes status, skulle der gennemføres en langsommere overskrivningsproces hele tiden.

Det skal noteres, at ’Trim’-funktionen blot understøttes af Windows 7, Linux 2.6.33 og lignende moderne operativsystemer. Desuden virker ’Trim’-funktionen ikke i raid-opsætninger.

Drevene i tal og erfaringer

Begge ssd’er klarede sig ikke uventet godt, specielt hvad angik læsehastighed. Hvad skrivehastigheden angik, klarede det store ssd en skrivehastighed lige over 100MB/s. 80GB-udgaven klarede sig her lidt dårligere med cirka 77MB/s, hvilket heller ikke er at kimse ad.

Som alle ssd’er er de lydløse, energisparsommelige med cirka 150mW forbrug, når de er aktive, og utroligt hårdføre. Indirekte bidrager de heller ikke med at varme indersiden af computerkabinettet op, da de forbliver kølige i drift.

De skulle kunne klare en G-påvirkning på op til 1.500G i 0,5 ms. Den forventede tid mellem fejl skulle være 1.200.000 timer. Lad det være sagt: Det nåede vi ikke at observere.

Vi målte begge ssd’er via HD Tune Pro 4.60 Pro, hvilket beviste, hvad vi godt vidste og kunne mærke. Begge drev er lynende hurtige i forhold til en traditionel harddisk ved læseoperationer.

Den gennemsnitlige læsehastighed lå på 222,2MB/s for begge drev. Søgetiden lå på 0,049 ms, ligeledes for begge drev. Hvad disse tal ikke helt røber, er, hvorledes de to ssd’er påvirker brugeroplevelsen for hele systemet.

Start af operativsystemer forløber meget hurtigere. Loadning af tunge spil, programmer og filer sker mere øjeblikkeligt. Ventetiderne forkortes. Det har dog sin pris, bogstaveligt talt.