Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Mest lyd for pengene

Trods lav pris formår Pioneer SX-N30 at give lydkvalitet på et ret højt niveau.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Pioneer er som navnet antyder en af pionererne inden for udviklingen af hi-fi-produkter af høj kaliber, og har været det i årtier. Det skinner i den grad igennem i denne ret prisoverkommelige sag.
Den har nemlig masser af effekt – og effekten leveres lige efter bogen med en solid strømforsyning. Det er en gammeldags, men ofte lydmæssigt bedre løsningen end digitale forstærkere, der hiver strømmen fra lysnettet, når der er brug for den. Hos Pioneer er strømmen altid til stede og må ikke pludselig hentes i panik. Den afprøvede, solide teknologi afspejles da også direkte i vægten på 8,5 kilo. Her er tydeligt brugt indmad af høj kaliber.

Ret beset er denne Pioneer en traditionel hi-fi-receiver, som en af dem, du kunne købe for år tilbage. Det er ment som en kompliment, da man ofte gjorde mere ud af de analoge kredsløb dengang. Den har ”blot” fået tilføjet en USB-indgang samt ikke mindst streamingfunktion. Derfor har du en receiver i traditionelle hi-fi-dimensioner på omkring de 43 centimer i bredden og masser af analoge og digitale indgange – og naturligvis også en indgang til pladespiller!

Pioneer SX-N30 Højttalerbøsningerne på denne ellers så fine receiver er af en type, hvor det er lidt bøvlet at sætte kablet fast.

Alt i opbygningen er med andre ord lidt gammeldags, og det mærkes tydeligt, når du indstiller netdelen og skal streame til Pioneer-receiveren. Det er altså ikke så enkelt eller så smart som med en Bluesound, Denon eller Project. Det hele er lidt mere trægt at komme igennem, og du har fornemmelsen af at sidde med et ældre apparat, som har fået en opgradering.

Men når du slipper lyd igennem, tilgiver du Pioneer opsætningen. For når du åbner for sluserne, kan du fra et sæt gode højttalere høre, at der ikke er tale om ”skulderwatt”, men en solid effektdel, som i den grad kan styre bassen på et sæt velvoksne højttalere.

Perfekt i store rum

Tonalt er Pioneer rimelig neutral, og lydbilledet stikker ikke af i nogen retninger. Det er ganske fint. Den mangler lidt af den fine mellemtone, som testdeltageren fra Project har eller den lækre sound, som Bluesound’en har til overflod. Til gengæld kan SX-N30 trække store højttalere bedre end de førnævnte, og du fornemmer aldrig, at den mangle power. Hvis du vil fylde store rum med stor musik, så er denne Pioneer sagen.

Samlet set er vi vilde med de mange indgange og muligheder, mens opsætningen og betjeningen af streamingdelen godt kunne trænge til en kraftig overhaling. Uanset denne kritik, er Pioneer testens suverænt bedste køb. Den giver solid power for pengene, og så kan vi leve med skavankerne ved gammeldags teknologi.

Pioneer SX-N30 Helt traditionel opbygning, men med streaming- og netdel indbygget. Fås i sort og sølv.

God Wi-Fi-kontakt

En indbygget dobbeltantenne sikrer god modtagelse via Wi-Fi.

Høj vægt

De 8,5 kilos vægt skyldes forstærkerdelens solide strømforsyning.

Lækker mekanik

Alle drejeknapperne kører i lækre ”klik” og er rare at betjene.

Alt er med

Med fjernbetjeningen kan du styre alle de vigtige funktioner.