Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test din pc

Man kan lære mere om pc’en end dens ydelse, siger Alan Dexter og Torben Okholm.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi indrømmer gerne, at pc-test ikke er til at dø af grin over. Men det er umagen værd, hvis man tror, at der er noget galt med maskinen. Det er faktisk umagen værd at gøre det af og til, blot for at være sikker på, at systemet fungerer rigtigt.

Nøglen til test er den software, man bruger til at teste systemet. Der findes masser af fikse små værktøjer, som kan vise, om maskinens enkelte komponenter er i god form, men vi foretrækker
altid at bruge et enkelt program, navnlig hvis det er et godt program.

Heldigvis findes der en suite af funktioner, som har været en grundpille i testverdenen i adskillige år, og den hedder SiSoftware Sandra. Med denne suite kan man gratis undersøge maskinens ydelse, hvis man blot vil bruge suiten til at skaffe sig selv oplysninger (og vi går ud fra, at det er tilfældet her).

Lad os komme i gang.

Giv maskinen en overhaling

1. Up to date
Først skal du have den nyeste udgave af Sandra. I skrivende stund er det version 2013 SP3a (19.44). Gå til www.sisoftware.net, klik ‘Download & Buy’ øverst på siden, vælg ‘Download’ i bunden af Lite-søjlen, og klik så på funktionen ‘X64’ i Microsoft Windows Platform-listen.

Nu skal du finde et troværdigt site, hvorfra du kan downloade Sandra. Alle sitene er respektable, men hvis du er i tvivl, skal du vælge ‘Benchmark HQ’, så begynder dit download.

Begynd med at se på de hardwarerapporter, Sandra laver efter at have analyseret systemets komponenter. Det er nyttigt, hvis man søger driver-inkompatibilitet eller konflikter på ældre systemer, men det er også et godt udgangspunkt, før man går i gang med testen. Klik ‘Hardware’ for at få en liste over understøttede hardwarerapporter.

Bundkortet er en nøglekomponent, for det er den del, der holder alt det andet samlet. Du får et overblik over bundkortet ved at klikke på ‘Mainboard’ i sektionen On-board Devices. Efter en hurtig scanning får du en lang liste over kortets nøglekomponenter, her-
under chipsættet.

En del af denne liste viser også oplysninger om systemets hukommelse. Her har vi for eksempel tre dimm-slots, der er i brug – 0, 3 og 6 – og hvert af dem har en 2 GB-blok ddr3, der kører ved 532 MHz. Hvis vi blader ned, ser vi, at hukommelsen er lavet af Patriot Memory og står til 533 MHz ved 7-7-7-20-indstilling.

Hvordan klarer din hukommelse sig i forhold til andre systemer derude? Det er her, Sandras testværktøjer kommer ind i billedet. Luk din bundkortrapport, og klik ‘Benchmarks’. Blad ned, indtil du kommer til undersektionen Memory Controller, og dobbeltklik på ikonet ‘Memory Bandwidth’.

Du kører testen ved simpelthen at klikke ‘Refresh’ – ikonet, der består af to blå pile til venstre for fluebenet. Det sætter Sandra i gang med at teste hukommelsen, til den segner. Det kan tage nogle minut-
ter, og du kan ikke bruge maskinen til andet undervejs. Lad blot testen køre løs.

Når det er overstået, får du en dynamisk graf, der viser, hvordan hukommelsen virker i forhold til andre systemer. Fanerne foroven står for forskellige rangeringer og oplysninger – for eksempel hvordan hukommelsen klarer sig over for de bedste tal på markedet, eller hvor du ligger i forhold til alle andre, der har kørt Sandra.

Klik ‘Rank’, og klik så på knappen ‘View @ SiSoftware Ranker’. Du kommer nu til et site med flere oplysninger, der kan hjælpe med at finde et eventuelt problem. Øverst på denne side finder du dit aktuelle hukommelses-flow (scoren) plus en ‘qualification’, der viser, om resultatet er godt eller skidt.

I sektionen Statistical Analysis finder du de tal, man vil forvente af din hardware. Således kan du hurtigt se, om der er noget, der ikke er helt i orden. Hvis din score er uden for det givne område, er din hukommelse konfigureret forkert, eller også er der en hardwarefejl i dine ram-blokke eller bundkortet.

Gå tilbage til Sandra, og se i den nederste boks. Den viser detaljerede resultater fra den test, du lige har kørt, herunder specifik information om, hvordan testen blev kørt – hvor megen hukommelse blev der brugt osv. Blad til bunden. Her finder du tips til din pc, for eksempel om der findes en BIOS-opdatering til maskinen.

Vi har opdaget, at der findes en BIOS-opdatering til din maskine, og at vi måske kan køre ram ved hurtigere indstillinger end de aktuelle. Et hurtigt tjek af bundkortproducentens website bekræfter, at der faktisk er en BIOS-opdatering, og efter et hurtigt download drøner vi af sted med den nyeste BIOS.

Vi vil ændre hukommelseshastigheden: Vi går ind i BIOS og skruer op med Extreme Performance Profile (eller XMP). Hvad du får ud af hukommelsen, afhænger i høj grad af dit bundkort, men se godt på sektionen Performance. Næste skridt er at genstarte maskinen og sørge for, at vi får mest muligt ud af hukommelsen.

Nu har du set, hvordan du kan bruge SiSoftware Sandra til at sikre dig, at du får den bedste ydelse fra hukommelsen, og du kan gentage processen for andre komponenter såsom processor og grafikkort. Du kan hitte rede i testresultaterne og finde ud af, hordan din hardware klarer sig.


[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Projektets mål

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Krav

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]