Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Din datamotorvej på lysnettet

Har du dårlig Wi-Fi-dækning derhjemme eller i virksomheden? Så kan du udnytte kobberet i det eksisterende lysnet som kablet netværk og tilslutte en trådløs extender, hvor det behøves.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Trådløst er smart, men kablet er bedre. Sådan kan netværksfolket oversætte Stalins fyndord om, at kontrol er bedre end tillid.

Trådløs dataoverførsel er som bekendt baseret på radiobølger, og til trods for alverdens teknologiske fremskridt er den slags forbindelser ikke 100 % forudsigelige og pålidelige. Det oplever vi alle, når vi f.eks. bruger mobiltelefoner med og uden Wi-Fi-opkobling. Et sted kan signalet brage igennem, men blot man flytter sig en meter, kan det blive meget svagere og måske helt falde ud.

Powerline

En trådløs router er fin til opkoblede enheder i et enkelt rum eller en mindre bolig, men skal den klare mange kvadratmeter og/eller flere etager, får den hurtigt problemer. Så består den professionelle løsning at trække et LAN-kabel fra routeren og hen til et strategisk placeret adgangspunkt, der f.eks. kan være en kablet switch eller en trådløs extender.

Kabelføringen kan være nemmere sagt end gjort. For hvis resultatet skal være pænt, og der ikke er en ledig kabelkanal, kan der blive brug for en elektriker med rillefræser plus en murer og en maler til at udbedre skaderne.

Smartere at bruge lysnettet

Så kan det være smartere at bruge det kabelnet, som findes alle steder, nemlig lysnettet, til datatransmission. Den teknik kaldes powerline og består som udgangspunkt af to enheder, der blot sættes i en stikkontakt i hver sin ende af bygningen. I nærheden af henholdsvis routeren og det sted, hvor der mangler Wi-Fi-dækning.

Principperne bag powerline har været kendt og brugt i årtier. De går i ultrakorthed ud på at modulere digitale data, så de kan overlejres den lavfrekvente vekselstrøm i lysnettet og derefter udskilles igen.

Nu også med Wi-Fi

De første powerline-enheder, som vi i dag kalder adaptere, havde kun et LAN-stik til kablet opkobling. Siden er det blevet almindeligt at bruge extendere, der ud over et eller flere LAN-stik også har Wi-Fi til glæde for smartphones og andre bærbare enheder.

Blandt markedets hidsigste powerline-løsninger lige nu er TP-Link TL-WPA8730 KIT. Den består af en TL-PA8010P-adapter og en TL-WPA8730-extender, der begge kan købes enkeltvis. To adaptere rækker til f.eks. at koble en computer til en router. Men med extenderen bliver tingene virkeligt spændende.

TL-WPA8730 understøtter den seneste Wi-Fi dual band-standard (ac) med 2 x MIMO med beamforming-teknologi og kan overføre op til 1750 Mbps – 450 Mbps i 2,4 GHz-båndet og 1300 Mbps ved 5 GHz. Bid venligst mærke i de to små ord ”op til”. I praksis kommer man aldrig i nærheden af disse hastigheder, men skal være glad, hvis grejet er hurtigere end lavere specificeret udstyr og i øvrigt kan dække det aktuelle behov.

Nem betjening

Det er nemt at parre to enheder, og en supersmart feature består i, at en extender kan klone et eksisterende netværk. Så skal man ikke holde styr på endnu flere netværksnavne og adgangskoder. Ydermere har TP-Link naturligvis udviklet en app til administration af et powerline-netværk.

Ved hjælp af det gratis TamoSoft Throughput Test-program har jeg målt hastigheder op til 185 Mbps download og 109 Mbps upload på min notebook, når den kommunikerer trådløst mellem to etager via TP-Links extender. Det er fint til at streame 4K-indhold fra en computers eller NAS’ harddiske. Og der er stadig plads til flere andre Wi-Fi-brugere på samme net.

TP-Link TL-WPA8730 Kit TP-Links nye powerline-enheder er store, og deres design fortjener ikke at blive gemt af vejen. Extenderen (tv) fungerer som en kraftfuld ac-router.

Strømgrupper og strømforbrug

I den kortfattede manual står der blandt andet, at powerline-enhederne skal være på det samme elektriske kredsløb. Det betyder, at de skal være tilsluttet den samme strømgruppe. For de overlejrede radiosignaler kan ikke ”springe” over sikringerne på målertavlen. Desuden er det vigtigt, at hver enkelt enhed sættes direkte i en stikkontakt – ikke i en strømskinne. Hvis disse betingelser ikke er opfyldt, kan det være svært eller umuligt at få netværksforbindelse via lysnettet.

Det er heller ikke gratis at bruge powerline. I modsætning til nogle gamle powerline-enheder, som bliver alvorligt varme, bliver TP-Link-grejet kun lunt. Men de to enheder i det testede sæt trækker op mod 10 W. Og det løber op i næsten en kvart kWh eller ca. 0,65 kroner i døgnet. Det er ikke ruinerende. Men det bliver alligevel til penge i det lange løb.