Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Finish og performance i særklasse

Asus EeBook E403SA er hurtig, den er let, og den ser godt ud. Denne Asus vinder testen.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1,5 kilo lavvægt kombineret med 14”-skærm og lækker finish lyder da godt, ikke? Og i praksis er Asus E403SA da også virkelig lækker. Skærmen er nok lidt mindre end hos mange konkurrenter (hvilket gør computeren mere kompakt og mere transportabel), men den har samme opløsning som en 15,6”-skærm, så den er ligeså fin at arbejde med.

Du får et fuldt tastatur i normal størrelse, og når skærmen vippes op, vipper den samtidig undersiden af tastaturet lidt op, så du får en bedre position, når du skriver. Samtidig er tastaturet lidt bedre, end man er vant til i prisklassen. Der er god vandring og fornemmelse i fingerspidserne. Eneste minus er, at tasterne ikke føles så letgående som på de bedste keyboards.

Du kan også glæde dig over, at maskinen kan holdes kørende op mod 14 timer på en enkelt batteriopladning. I praksis kunne den holde over 10 timer i vores testopstilling, hvilket også er fornemt og rigeligt til selv en forsinket togrejse mellem København og Aalborg.

Når computeren åbnes fra dvale, går der ganske få sekunder, før den er klar. Det sker ikke så hurtigt som med en Chrome-baseret bærbar, for eksempel Acer R11, men kvikt nok til, at man ikke bliver det mindste utålmodig.

Under chassiset gemmer sig en solid computer, der også målemæssigt klarer sig fremragende i vores benchmarktest. Går vi i detaljer i den omfattende PC Mark Pro-måling, kan vi se, at det især er opstart af programmer og adgang til hukommelsen, der gør Asus hurtig.

Den er ekstrem dygtig til at åbne programmer, hente udvidelser og den slags. Men sætter du et tungt spil på, kan du tydeligt se, at den halter efter i forhold til for eksempel HP 15-ab121no, som har et dedikeret grafikkort. Det betyder ikke, at du ikke kan game med denne Asus; den er bare bedre til allroundopgaver. Ved film vil du nyde de dybe farver på skærmen og ikke mindst den fine lyd, som er overraskende stor og homogen, når man tænker på, hvor lille computeren er.

Hurtig ssd-hukommelse
Elektronikken holdes i takt med en Pentium-processor, men der er blot 4 GB brugerhukommelse. Det er lige i underkanten, men når Asus’en løber tør for hukommelse, får den blot hjæp fra ssd-harddisken, som er ultrakvik. Harddiskpladsen er dog nede på sølle 64 GB, så det er afgørende, at du har en ekstern disk eller adgang til masser af lagerplads i kyen. Læg programmer og alt det, der er mest nødvendigt, på den interne disk, og brug de eksterne til alt andet, så er du godt kørende.

Den lille disk er absolut Asus EeBooks største svaghed, men når alle faktorer lægges sammen, har vi alligevel en vinder på point i denne ellers meget lige test.

Uundværlig port
HDMI-tilslutning er der blevet plads til trods det slanke design.

Godt kompromis
14”-skærmen er det perfekte kompromis mellem størrelse og brugbarhed.

Lille lager
Ssd-disken er på blot 64 GB, men er til gengæld lynende hurtig.

Lang batteritid
Op til 14 timer kan du optimalt set klare dig uden opladning.

Denne Asus ligner en Ultrabook i 10.000 kroners-klassen med sin alufinish og de indbydende former. Denne Asus ligner en Ultrabook i 10.000 kroners-klassen med sin alufinish og de indbydende former.